Un articol de Ana Maria Sîrbu
Recunosc că nu e ușor. E mai greu decât mă așteptam. Dar cum știi că ceva e greu sau ușor? Dar imposibil? Vă zic eu. E imposibil să NU te temi de începuturi, de studenție, de primul an de facultate, de profii cu reputație fioroasă și de multe altele. Dacă ar fi să propun un proiect de lege pentru studenți, acesta ar dori să normalizeze această stare.
Să fim sinceri, domnule! Ne este frică! E absolut normal. Știți ce mai este normal? Să nu înțelegi nimic din cursul de civil la care te-ai străduit din răsputeri să fii atent, ai notat cu roșu ce a zis interesant proful și cu toate astea, la sfârșitul orei, trântești obosit caietul și pui de o cafea. Te întorci în cameră, te așezi la birou și vezi caietul. Te gândești că ar trebui să îl deschizi și să revii asupra cursului pentru că știi că dacã nu o faci acum, nu vei mai avea cheful necesar altă dată.
Vă spun din propria experiență că decizia e previzibilă: te ridici din nou și te duci să îți cauți de lucru prin bucătărie, chiar dacă cu alte ocazii nici nu băgai în seamă grămada de farfurii din chiuvetă. În timp ce speli masa pătată de frațiorul obraznic, ai mustrări de conștiință. Te simți vinovat că nu ești productiv, că fugi de responsabilități, că în loc să faci ce ar trebui să facă un student la Drept, tu îți ocupi timpul cu nimicuri.
Combate frica cu…învățat.
Și te gândești că ai două variante. Pe care o alegi? Depinde de fiecare, ar fi o părere generală. O alegi pe aia care reprezintă sursa fricii tale. Ți-e teamã că nu vei întelege când se aplică legea nouă și când cea veche? Nu-i nimic. Du-te și citește de 3 ori din Boroi, de vreo 5-6 ori din Marian Nicolae și o să vezi că o să începi să înțelegi. Și dacă nu, care e problema? Ai ales să faci lucrul care a fost cel mai inconfortabil pentru tine. Clar ai rupt o barieră în războiul pe care îl duci în înterior, iar data viitoare îți va fi mult mai ușor.
Haideți să fim onești: Ce e mai minunat pentru un student decât să se împiedice de o mie de ori și să se ridice de douăzeci de mii de ori mai bun și mai pregătit?
Dorință, Răbdare, Echilibru, Perseverență, Tactică
Practic, dreptul nostru de a evolua, de a învãța din tot și din toate , de a ne cunoaște și de a ne construi o veritabilă carierã juridicã, căruia îi aparține obligația corelativă de a ne distra, de a ne construi prietenii pentru o viață și de a ne fructifica pasiunile.
Dacă ești student la Drept, știi la ce ma refer!
StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com
Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant.
ABONEAZĂ-TE PRIN EMAIL PENTRU A PRIMI NOTIFICARE DESPRE CELE MAI NOI ARTICOLE ȘI EVENIMENTE!
AUTOR: Ana Maria Sîrbu, Facultatea de Drept, Unibuc