Articol-vizual la final!
Un articol de
Costin-Alexandru Jalbă
Ești un cetățean model? Mai gândește-te…
Astăzi vreau să îți prezint o serie de infracțiuni din care cu siguranță ai comis cel puțin una. Nu mă crezi? Hai să aflăm.
Disclaimer: Articolul de față nu reprezintă o analiză juridică complexă a acestor infracțiuni. Am încercat să nu intru în detalii. Pentru unele mi-a ieșit, pentru altele am fost puțin mai tehnic. Acest articol este încadrat în secțiunea FUN STUFF așa că poate prezenta unele exagerări în încadrare.
Lovirea sau alte violențe.
Articolul 193
Lovirea sau alte violențe
(1) Lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Când te uiți așa la articol te gândești că sigur nu ai făcut tu ceva care să se încadreze în această ipoteză. Hai să discutăm puțin despre ce reprezintă lovirea, actele de violență și cel mai important, suferințele fizice.
Sensul termenului de ”lovire” este evident, însă ”acte de violență” sună puțin abstract, nu-i așa? Ei bine, din logica textului de lege, se încadrează aici orice produce suferințe fizice, dar nu reprezintă o lovire, un contact direct.
Cel mai ușor mod de a întelege ce înseamnă acest concept este printr-un exemplu:
Să tragi scaunul cuiva este un act de violență.
Ai lovit vreodată pe cineva în glumă? A durut? Te-a înjurat?
Tocmai ai comis o infracțiune!
Legiuitorul nu înlătură caracterul penal al faptei doar pentru că este ”la mișto”. Ba chiar s-a ajuns la răni serioase ca rezultat al unor glume proaste. Data viitoare când lovești pe cineva în glumă, gandește-te mai bine!
Dar ce este suferința fizică?
E un concept mai degrabă abstract, dar am norocul să am un prof mișto de penal care l-a explicat într-un mod foarte interesant: Putem considera drept suferință fizică acea senzație de durere pe care dorim să o evităm, de care am vrea să ne ferim.
Cu acest lucru în minte, să luăm următorul exemplu: te îmbrățișezi cu cineva care te strânge foarte tare în brațe. Te-ai feri de o îmbrățișare? Dar de un penar plin aruncat spre tine în clasă?

Te-ai feri de o pernă? Dar dacă te ia prin surprindere și te lovește foarte tare?
Amenințarea.
Articolul 206
Amenințarea
(1) Fapta de a amenința o persoană cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăși sancțiunea prevăzută de lege pentru infracțiunea care a format obiectul amenințării.
(2) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
I-ai spus vreodată fratelui tău ”dacă mă mai enervezi, te bat”? Atunci ai comis infracțiunea de amenințare. Aici articolul de lege vorbește de la sine. Dacă îi spui cuiva că îi faci ceva ce se găsește în Codul Penal și el/ea se sperie atunci ai comis cu succes această infracțiune.

Așa că lasă-ți fratele în pace și nu-ți amenința vecinul când dă cu bormașina.
Șantajul.
Articolul 207
Șantajul
(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează amenințarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru persoana amenințată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Mă întorc la exemplele cu frați. Astea sunt cele mai inocente în aparență. Să ne imaginăm că fratele sau prietenul tău a făcut o prostie, a spart vaza preferată a mamei sau a spart geamul unui vecin cu mingea. Micul infractor din tine îi spune ”dacă îmi faci temele pentru o lună, nu spun nimănui” sau, varianta mai gravă, ”dacă nu îmi dai banii tăi de buzunar, o să spun tuturor ce ai făcut”.
Bineînteles, exemplul poate fi adaptat la toate vârstele. Dacă profiți de faptul că un coleg de cameră vorbește cu mai multe tipe și ceri bani în schimbul tăcerii tale, atunci comiți o infracțiune.

Oricât de inocent sau ”la mișto” ți s-ar părea să ceri cuiva bani sau servicii pentru a nu le face ceva, fapta ta ar putea fi încadrată drept șantaj.
Violarea de domiciliu.
Articolul 224
Violarea de domiciliu
(1) Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuință, încăpere, dependința sau loc împrejmuit ținând de acestea, fără consimțământul persoanei care le folosește, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) În cazul în care fapta este săvârșită de o persoană înarmată, în timpul nopții ori prin folosire de calități mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Ei, pe asta sigur nu ai facut-o, nu-i așa? Nu aș băga mâna în foc.
Ai sărit vreodată gardul la vecini ca să-ți recuperezi mingea? Ai văzut vreodată niște zmeură mișto la cineva în curte și ai intrat să te servești?

Sau poate te-ai certat vreodată cu cineva și ți-a spus ”ieși afară din casa mea”.
Dacă nu ai ieșit, ghici ce, ai comis o infracțiune!
Violarea vieții private.
Articolul 226
Violarea vieții private
(1) Atingerea adusă vieții private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependința ținând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepsește cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Mai ții minte desenul ăla cu Spioanele? Dar filmele cu James Bond?
Dacă, inspirat de 007, ai scos binoclul și aparatul foto și ai început să urmărești vecinii, prietenii, rudele sau chiar necunoscuții, atunci ai comis infracțiunea de violare a vieții private. Dacă ai surprins o poză amuzantă cu vecina și le-ai arătat-o și prietenilor tăi te încadrezi pe alin. (2).

Nici măcar să nu te gândești să înregistrezi conversația pe care o auzi fără drept, că atunci vorbim de o infracțiune serioasă.
Violarea secretului corespondenței.
Articolul 302
Violarea secretului corespondenței
(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reținerea, fără drept, a unei corespondențe adresate altuia, precum și divulgarea fără drept a conținutului unei asemenea corespondențe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greșeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicații se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(4) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, către o altă persoană sau către public, fără drept, a conținutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoștință de aceasta din greșeală sau din întâmplare, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
*Am citat numai alineatele pe care pot da exemple amuzante sau inocente. Celelalte prezintă situații specifice și bine determinate.
Ne îndreptăm atenția către o infracțiune comisă mai des decât ne dăm seama. Să luăm următoarea ipoteză, de altfel reală în jurisprudență:
Iubitul tău își lasă telefonul în cameră și merge pană la magazin să cumpere pâine. Tu, nefiind geloasă, nu te gândești să umbli prin el. La un moment dat, iubitul tău primește un mesaj și ecranul telefonului se aprinde. Norocul face să fie așezat pe canapea fix lângă tine, iar tu, din instinct, întorci capul spre telefonul aprins și vezi următorul mesaj:
”Bună iubitule, abia aștept să…”.
Dacă te oprești aici, nu ai comis încă o infracțiune, dar acele puncte de suspensie generate de telefon te fac atât de curioasă încât nu te poți abține și deblochezi telefonul. Constați cu stupoare că ”Adi mecanic auto” este neprofesional de prietenos cu iubitul tău. Găsești zeci de mesaje cu tentă sexuală între el și ”Adi”.
Ne oprim aici și te încadrăm la infracțiunea de violare a secretului corespondenței pe alin. (2).
Dar tu ești foarte nervoasă și șocată de ceea ce ai văzut și te gândești că trebuie să le arăți și prietenelor tale. Așa că, fără să-ți pese că iubitul tău e plecat la pâine de prea mult timp deja, faci printscreen-uri cu telefonul lui și ți le trimiți ție. Ștergi urmele și distribui prietenelor tale, dar și mamei lui, dovada infidelității.
Aici te încadrăm pe alin. (4) și după cum vezi, e mai dur.

Bine, poate nu ai trecut prin așa ceva vreodată, dar sigur ai văzut din întamplare mesajele cuiva și nu te-ai mai putut opri din citit.
Distrugerea.
Articolul 253
Distrugerea
(1) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum și înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(6) Pentru faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Revenind la ipoteza de la violarea secretului corespondenței, dacă te enervezi pe ce citești și îi spargi telefonul, ești într-un frumos concurs de infracțiuni.
Dar să revenim la lucruri mai inocente. Poate când erai mic ți s-a părut amuzant să pătezi cu marker permanent tricoul prietenului tău. Poate te-ai enervat atât de tare la FIFA că ai dat cu pumnul în perete.
Sau poate ai spart ochelarii cuiva când nu erai atent.
Bine, trișez puțin că dau exemple de distrugere din greșeală, dar este și asta tot infracțiune, la art. 255 (Distrugerea din culpă) și permite multe exemple. Te-ai așezat pe fotoliul din sufragerie atât de puternic încât s-a rupt? Ai călcat pe telecomandă?

I-ai spart cuiva telefonul?
Abuzul de încredere.
Articolul 238
Abuzul de încredere
(1) Însușirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredințat în baza unui titlu și cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Asta e în top pentru mine. Am trecut prin această infracțiune și ca victimă și ca făptuitor. Chiar dacă în exemplele de mai jos sunt lucruri mici, nesemnificative sau nevaloroase, important pentru legiuitor este să nesocotești încrederea cuiva. Așă ca da, poți să o faci și când e vorba de un pix la 1 leu și când e vorba de o mașină de 70.000 de euro.
Spune-mi, ai primit vreodată un pix de la un coleg și nu l-ai mai dat înapoi? Dar o gumă de șters sau o carte mișto?

Ești fumător? Ai cerut vreodată o brichetă cuiva și ai păstrat-o? Știu că nu era scumpă și era și mișto, dar ai comis abuz de încredere.
Recunosc că m-am distrat cu acest articol. Mi-am pus mintea la treabă pentru a produce exemple inocente. Prin unele am trecut, prin altele nu, însă pot spune de acum că am bifat majoritatea. Am și eu un frate, am și petrecut vacanțele de vară la țară în copilărie, așa că vă dați seama poate ce am putut comite.
Dar hai să nu ne oprim aici, hai să vedem de ce nu este toată lumea condamnată pentru aceste fapte și de ce ai scăpat pană acum sau o faci în continuare.
Sper că ai observat la majoritatea acestor infracțiuni următorul alineat:
„Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.”
Ce îseamnă asta? Înseamnă ca dacă nu se plânge nimeni că i-ai tras scaunul, că l-ai amenințat, că ai sărit gardul, că l-ai spionat , că i-ai spart ochelarii sau că nu i-ai mai dat bricheta înapoi, nu va începe nimeni să te ancheteze pentru infracțiunea respectivă.
Ești safe din acest punct de vedere și nu numai. În multe dintre exemple aminteam de lucuri făcute în copilărie. Dacă ai sub 14 ani nu răspunzi penal.
Oricum, și încadrarea unora dintre exemple este discutabilă și uneori puțin exagerată în scopul acestui articol. Sunt convins că am colegi care mă vor contrazice cu privire la acele încadrarări și le aștept comentariile la acest articol (Marketing 1o1).
Distribuie acest articol, dă tag paginii @studreptblog și spune-ne ce infracțiuni ai comis tu!
Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant!
Dă scroll până la finalul paginii pentru butoanele de share!
StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com
DONEAZĂ PENTRU STUDREPT
Conținutul nostru este gratuit, însă ne poți ajuta să facem lucruri și mai mari și poți susține atât proiectul, cât și echipa. Află mai multe pe butonul de mai jos sau dă scroll până la finalul acestei pagini!
Acum te poți abona și pe Telegram: t.me/studreptblog
ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PE MAIL CELE MAI NOI ARTICOLE!