Procedura Bugetară. Ce este și cum se adoptă bugetul?

Un articol de Costin-Alexandru Jalbă

Cum este deja decembrie, am considerat că este oportun să discutăm despre elaborarea bugetului public național. Anul ăsta e chiar special, date fiind alegerile din 6 decembrie. Vedem imediat de ce!

Ce este Bugetul Public Național?

Art. 138 din Constituție organizează bugetul public național într-o structură tripartită. Este cel mai ușor mod de a înțelege bugetul, lucru intuit probabil de legiuitorul constituant. În realitate, legile finanțelor publice* consacră mai multe categorii de bugete, cuprinse apoi într-unul dintre cele trei.
*denumire generică pentru suma a trei legi: Legea 500/2002 privind finanțele publice; Legea 273/2006 privind finanțele publice locale; Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010

Dacă ești interesat de aceste categorii, am făcut 3 infografice pentru tine:

BUGETUL DE STAT și BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE DE STAT

Înainte de aprobare, proiectul bugetului de stat trece printr-o serie de etape prevăzute atât de Legea finanțelor publice, cât și de Legea responsabilității fiscal-bugetare.

I. Stabilirea cadrului bugetar pe termen mediu.
Temeiul juridic: art. 126 TFUE
Presupune traversarea a două etape pentru a asigura evitarea deficitelor excesive:

  1. Stabilirea previziunilor macroeconomice și bugetare de către Ministerul Finanțelor Publice și Comisia Națională de Strategie și Prognoză. (până la 1 iunie)
  2. Elaborarea strategiei fiscal-bugetare de către Ministerul Finanțelor Publice pană la 31 iulie.
  3. Până la 15 august, Guvernul transmite Parlamentului 4 documente: strategia fiscal-bugetară, proiectul de lege privind aprobarea limitelor din cadrul fiscal-bugetar, o declarație de conformitate și o declarație de asumare a responsabilității.

II. Metodologia de elaborarea a bugetului. Scrisoarea-cadru.

Ministerul Finanțelor Publice elaborează metodologia de pregătire a bugetului pe baza strategiei fiscal-bugetare și a legii de aprobare a cadrului bugetar.

Trimite o scrisoare-cadru în baza acestei metodologii către ordonatorii principali de credite cu indicații privind limitele de cheltuieli. Ce înseamnă asta? Înseamnă că fiecare Minister își elaborează singur bugetul în baza acestei scrisori și apoi transmit propunerea lor Ministerului Finanțelor Publice până la 1 septembrie.

Cum elaborează fiecare ordonator principal de credite propriul buget? Trimite și el către ordonatorii de sub el (secundari/terțiari) o scrisoare-cadru ce prevede limitele de cheltuieli alocate fiecărei instituții din subordine.

Ministerul Finanțelor Publice trebuie să transmită proiectele de buget Guvernului până la 30 septembrie pentru o primă lectură și forma finală până la 1 noiembrie.

III. Transmiterea proiectelor de bugete către Parlament.

Până la 15 noiembrie, Guvernul transmite Parlamentului:

  • Proiectul bugetului de stat și cel al asigurărilor sociale de stat.
  • Proiectele legilor de aprobare a bugetelor.
  • O declarație de conformitate, semnată de prim-ministru și ministrul finanțelor publice alături de opinia emisă de Consiliul Fiscal (membri apolitici)

IV. Aprobarea bugetului.

Parlamentul adoptă două legi separate: o lege de aprobare a bugetului de stat (+anexe) și o lege de aprobare a bugetului asigurărilor sociale de stat (+anexe).

Legile sunt adoptate în ședință comună a celor două camere.

Aceste legi ar trebui adoptate până la data de 15 decembrie, cu excepția anilor electorali. În infograficul de la început am spus ”până la sfârșitul anului„… pare că mă contrazic, dar Legea finanțelor publice stabilește ca termen general pentru aprobare data care cade cu 3 zile înainte de sfârșitul lunii decembrie sau cel mai târziu 31 decembrie.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ANII CU PARLAMENTARE?

Ultimele două etape sunt decalate cu scopul de a permite participarea noului guvern. Ministerul Finanțelor Publice transmite Guvernului proiectele de bugete în termen de 15 zile de la învestirea noului guvern.

Guvernul va transmite proiectele Parlamentului în max. 20 de zile de la învestire, dar fără a depăși 31 decembrie.

Întrebarea este: va modifica noul guvern ceva sau va merge pe ce a lăsat cel din urmă?

Art. 351: Transmiterea proiectului de buget la Guvern şi Parlament în anii în care se organizează alegeri generale parlamentare în ultimele 3 luni ale anului
În cazul în care alegerile generale parlamentare sunt organizate în ultimele 3 luni ale anului, calendarul este următorul:

a)Ministerul Finanţelor Publice, pe baza proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite şi a bugetului propriu, întocmeşte proiectele legilor bugetare şi proiectele bugetelor pe anul următor, pe care le depune la Guvern în termen de 15 zile de la învestirea noului Guvern, conform art. 103 din Constituţia României, republicată;

b)după însuşirea de către Guvern a proiectelor legilor bugetare şi de buget, prevăzute la art. 35 alin. (1), acesta le supune spre adoptare Parlamentului cel mai târziu în 20 de zile de la învestire, fără a depăşi data de 31 decembrie a anului în curs.

Legea 500/2002 a finanțelor publice

Ce se întâmplă dacă nu se adoptă bugetul până la finalul anului?
În această ipoteză, deși foarte de nedorit, se va funcționa pe limitele de cheltuieli stabilite de legea bugetară a anului anterior:

Art. 37: Procesul bugetar în cazul neaprobării bugetului de către Parlament

(1)Dacă legile bugetare nu au fost adoptate cu cel puţin 3 zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar, Guvernul îndeplineşte sarcinile prevăzute în bugetul anului precedent, limitele lunare de cheltuieli neputând depăşi de regulă 1/12 din prevederile bugetelor anului precedent, cu excepţia cazurilor deosebite, temeinic justificate de către ordonatorii principali de credite, sau, după caz, 1/12 din sumele propuse în proiectul de buget, în situaţia în care acestea sunt mai mici decât cele din anul precedent.

Legea 500/2002 a finanțelor publice

Despre bugetul local într-un articol viitor.


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com

Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant.

ABONEAZĂ-TE PRIN EMAIL PENTRU A PRIMI NOTIFICARE DESPRE CELE MAI NOI ARTICOLE ȘI EVENIMENTE!

Procesez…
Mulțumim pentru abonare! Așteptăm și articolul tău!

AUTOR: Costin-Alexandru Jalbă, Facultatea de Drept, Unibuc, Anul III

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x