Cum sunt studenții la Drept? Se învârte lumea în jurul nostru? Suntem aroganți? Se spun multe despre studenții de la Drept. Astăzi facem o scurtă analiză a unor mituri și ne transformăm în Adam Savage (pentru fanii MythBusters).
- Toți studenții de la Drept se îmbracă ca și cum ar fi avocați.

Okay, e adevărat că de multe ori lumea e la costum, dar la fel de adevărat este că nu este toată lumea îmbrăcată ca un avocat. Să nu mai vorbim de sesiune, când un pulover sau un hoodie e suficient pentru a ieși din casă și a merge la sala de lectură sau în sala 27. Bine, recunosc, am fost să învăț în 27 și aveam ceas de buzunar, dar în apărarea mea, e un cadou mișto pe care nu prea apuc să îl port.
1 octombrie este totuși ziua în care acest mit se apropie cel mai mult de realitate. Toată lumea vine îmbrăcată la 4 ace, își face poză pe scările de la intrare și apoi pleacă.
Bonus pic: Sala 27, pulover de Crăciun, scheme la financiar și Restanță (cu ”R” că e numele pisicii)
Concluzie: Nu toți studenții de la Drept se îmbracă ca la firma de avocatură, cel puțin nu tot timpul.
2. Studenții de la Drept stau și noaptea să învețe.
Asta e foarte adevărată, dar presupun că orice student mai învață noaptea.
Totuși, vorbesc despre a sta noaptea la propriu în Facultate. Pe vremea când nu era pandemie (O, tempora!), Facultatea de Drept era deschisă 24/7. Întotdeauna găseai pe cineva în sala 27, pe hol și pe cei mai mulți luând o pauză de ”câteva minute” pe scările din față.

Concluzie: Este adevărat, cel puțin când nu e pandemie. Oricând va fi cineva care învață în facultate, indiferent că este zi sau noapte.
3. Studenții de la Drept se laudă că sunt la Drept.
Știți descrierile gen ”Faculty of Law” sau ”Drept Unibuc” sau ”Law Student”? Să nu mai zic de postarea clasică de pe Facebook: ”am început studiile la Facultatea de Drept”.
E o mândrie, de ce să nu ne lăudăm. Nu spui și tu cuiva pe care abia îl cunoști ”sunt student la Drept”? Nu? Minți!

Și ca să nu par eu mai puțin student la Drept, uite dovada:
Pe Facebook am poza de copertă cu Zeița Themis, ce vrei mai mult de atât?
Concluzie: Da, e adevărat. Ne place să spunem tuturor că suntem studenți la Drept.
4. Studenții de la Drept sunt aroganți.
Cumva o continuare a punctului 3.
Recunosc că mai avem unele glume despre studenții de la alte facultăți, dar na, o mică rivalitate inocentă între domenii nu strică, nu-i așa?
Sincer, cred că Dreptul a dat naștere multor oameni verticali și curajoși, care au luptat pentru noi și pentru toți studenții de la Universitate. Pot să vă dau două exemple chiar acum: Horia Onița, actualul președinte ANOSR, o voce foarte puternică a studenților și Andrei Nicolae-Popa de care nu ai cum să nu știi. El a dat Universitatea în judecată și tot el, cu ajutorul altor reprezentanți a convins Universitatea să ne cumpere conturi de Sintact. Cred că jumătate din amenzile luate de UniBuc se datorează sesizărilor făcute de el.
Multe alte proiecte au fost lansate de studenți de la Drept, toată lumea având această dorință de a schimba ceva. Unii au și curajul să facă un pas spre acea schimbare și trebuie lăudați!
Și ca să nu zici că doar spun așa, uite și un exemplu:
Proiectul Școli Curate, al cărui coordonator este un student de la Drept, Alexandru Manda
Concluzie: Studenții de la Drept nu sunt aroganți, poate cel mult mândri, dar cu siguranță implicați și doritori să facă să fie bine pentru cât mai multă lume.
5. Studenții de la Drept ”învață legi”.
Ăsta e mitul ăla clasic: ”studenții de la Drept învață niște legi pe de rost și aia e, trebuie doar să ai memorie bună”.
În realitate, noi nu învățăm legi, ci instituții ale Dreptului, principii care stau la baza legilor. Vrem să înțelegem rațiunea din spatele unei norme și de ce este normal să fie așa.
Legile se pot schimba mâine. Dacă le învățăm pe de rost, înseamnă că facem degeaba această facultate.
Scopul nu este să ajungem să cunoaștem toate legile, ci să ajungem să știm cum să lucrăm cu toate. Totul stă în interpretare și aplicare. De aici și clasicul ”depinde”, cuvântul nostru preferat.

Concluzie: Studenții de la Drept nu învață legi, ci învață de ce, cum și când se aplică o normă juridică.
StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com
Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant.
ABONEAZĂ-TE PRIN EMAIL PENTRU A PRIMI NOTIFICARE DESPRE CELE MAI NOI ARTICOLE ȘI EVENIMENTE!