Jurnal de Sesiune. Săptămâna I. Comercial.


Un articol de

Costin-Alexandru Jalbă


Începem seria ”Jurnal de Sesiune” cu cele 7 zile de dinainte de primul examen oficial din sesiunea de iarnă: Drept Comercial. Întreprinderea.

Trebuie să fiu sincer cu tine și să-ți spun ceva încă de la început: primele două zile nu sunt tocmai ”de învățat”, ținând cont că a fost ziua mea pe 13 ianuarie. Totuși, o să includ și zilele de 13 și 14 de dragul acestei serii și pentru că, până la urmă, se întâmplă ca ziua mea să fie în presesiune, întotdeauna înaintea vreunui examen. În primul an de facultate, a fost cu o zi înaintea examenului. Anul trecut nu mai știu. În fine, să revenim la subiectul nostru!

Așasar, începem ”Jurnal de Sesiune” cu săptămâna 13-20 ianuarie 2021. Așa cum spuneam și mai sus, este săptămâna premergătoare examenului de Drept Comercial. Întreprinderea, care s-a ținut pe 20 ianuarie de la ora 18:00 (groaznică oră pentru un examen, apropo).

Ziua 1. Miercuri, 13 ianuarie 2021.

Astăzi nu am făcut nimic legat de facultate, nici măcar la cursuri nu am fost, nu că m-ar fi pasionat prea tare oricum. Am adus-o pe Miruna la mine acasă și am petrecut împreună cu ea, fratele meu și părinții. Cred că au fost bucuroși să mă prindă acasă de ziua mea. De când am început facultatea, ziua de naștere mi-am sărbătorit-o la cămin. Ce vremuri…

Nu că acum nu ar fi fost mișto, chiar m-am simțim bine și acasă. Ne-am jucat monopoly, am mâncat multe chestii bune. Nu tocmai healthy, dar bune (gen shaorma, tapas și burger). O să scriu cândva și despre petrecerile de la cămin. Nu îți imagina ceva sălbatic, doar ceva mai gălăgios, ca să zic așa…

Ca să nu o lungesc prea tare cu ziua asta, am făcut 22 de ani și am realizat că a trecut foarte repede un an de la ultima mea zi de naștere, pe care o petreceam fără a avea habar de ceea ce avea să urmeze. M-am întristat puțin, mi-am revenit și am continuat să mă simt bine. Și nu, nu am ascultat Taylor Swift, deși acum parcă îmi pare puțin rău.

Ziua 2. Joi, 14 ianuarie 2021.

Am ieșit? Da. Am dus-o pe Miruna acasă și pentru că nu se simțea foarte bine am mai rămas cu ea. Am și adormit la un moment dat. Cert este că oricum noi spuneam că ne apucăm de pe 15, așa că astăzi am mai stat împreună, ne-am uitat la un film. Și nu, nu aveam nevoie de recuperare după ziua mea, dar știi cum e, trebuie să începi cu o pauză. Astăzi cred totuși că am făcut ceva legat de facultate, am programat cum învățăm la Comercial, știi că-ti ziceam aici că e important să-ți planifici totul în avans: 25-30 de pagini din curs/ zi și apoi de recapitulat o zi întreagă plus în ziua examenului. De obicei nu-mi place să mai fac ceva în ziua examenului, dar de obicei nu începe la 18:00…

Ziua 3. Vineri, 15 ianuarie 2021.

Prima zi oficială de învățat din sesiune.

De astăzi a început trezitul cu alarma. Ora 8:30, o oră chiar rezonabilă. Mi-am făcut prima cană de cafea și am mai lenevit un pic, am sunat-o pe Miruna, care nu numai că este un minunat partener de viață, ci și un excelent partener de studiu. O să vă povestesc cândva cum a tras de mine la ISDR să învăț. Ne-am apucat pe la 9:30, deschizând cursul pdf pe care l-am găsit, scris de niște colegi mai mari și am început să lucrăm. Primele 30 de pagini, care erau programate pentru ziua 1 de învățat au mers bine. Am citit din curs, am făcut scheme și am citit și legile corespunzătoare. Am mâncat ceva de prânz, pe la vreo 14:00, un meniu din ala de la Kaufland, că m-a corupt Mihnea (fratele meu – 11 ani).

După ce am mâncat, am continuat să mai lucrăm, rezolvând niște grile de la seminar. Am terminat cu tot procesul undeva pe la 16:30 și am zis: ”hai să ieșim puțin”. Și asta am făcut, am mâncat și niște Mc pentru că ”de ce nu”. Mă rog, aș putea să-mi reproșez niște kile în plus, dar mereu am slăbit în sesiune, poate îmi iese și de data asta.

Când am ajuns acasă, cred că în jur de 21:00 nu am mai făcut nimic legat de comercial, cred că ne-am uitat la un film sau ceva, oricum, ne-am relaxat.

Ziua 4. Sâmbătă, 16 ianuarie 2021.

A doua zi de învățat pentru comercial.

A doua zi de învățat. Încă 30 de pagini din curs astăzi. Mi-am făcut cafeaua de dimineață și am mai stat puțin, apoi ne-am apucat pe la 9:30. O să observați că nu prea mănânc de dimineață. Nu știu exact de ce, pur și simplu nu pot. E cam nașpa, pentru că mereu mi se face foame prea devreme și mănânc chestii gen chipsuri sau sandvișuri, apoi 2 ore mai târziu mănanc de prânz.

În fine, astăzi nu am mai ieșit, după ce am citit și făcut scheme, am mai lucrat pe niște grile și spețe de la seminar și s-a făcut 18:00. Am mâncat ceva și, fiind obosiți, am zis să stăm acasă azi.

După masa de seară nu am mai făcut nimic legat de comercial, cred că m-am uitat pe YouTube, am descoperit un canal simpatic cu povești more or less NSFW de pe Reddit.

Ziua 5. Duminică, 17 ianuarie 2021.

A treia zi de învățat pentru comercial.

Din nou, o zi fără mic dejun, doar cu cafea de dimineață. Tot la 8:30 m-am trezit. Voiam să creez acel program pentru corpul meu, cu care să se obișnuiască. După ce am mai stat puțin în pat pentru că era extrem de frig, mi-am făcut cafeaua și tot în jur de 9:30 am sunat-o pe Miruna ca să ne apucăm de treabă.

Astăzi 27 de pagini, în special pe chestii gen societăți pe acțiuni, SRL-uri și tot așa. E o materie interesantă, nu pot spune că îmi displace, dar nici nu mă pasionează. Am citit, am făcut scheme și apoi niște grile de la seminar și din ce am mai găsit dat în anii trecuți.

Astăzi am ieșit puțin, devenise cam plictisitor la un moment dat și nu ne mai puteam concentra. Ne-am plimbat cu mașina și când ne-am întors acasă, ne-am uitat la un documentar foarte mișto: ”Anchetele Comisarului Antonescu”. Recunosc că joi l-am ratat, dar l-am găsit pe YouTube: ”Apelul din noapte”. Long story short: un nebun cu o drujbă.

Ziua 6. Luni, 18 ianuarie 2021.

A patra zi de învățat pentru comercial.

Astăzi am mai avut aprox. 30 de pagini din materie și am terminat-o. Ca în fiecare dimineață, m-am trezit la 8:30 și la 9:30 am sunat-o pe Miruna ca să ne apucăm de treabă. Același proces: citit, scheme și rezolvat grile. Totuși am fost cam în criză de grile că nu prea mai găseam nici de la seminar, nici de pe net. Când am terminat am zis ”și acum ce?”. Am ieșit la o plimbare. E important ca atunci când simți că poți ieși dintre 4 pereți să o faci. Ce dacă este sesiune? Trebuie să stai non-stop să înveți. Pentru unele examene poate e cazul, dar pentru altele nu. Pentru cel de la comercial nu am simțit că este cazul. În timp ce scriu articolul am aflat și nota și pot spune că sunt mulțumit, deci nu-mi pare rău că am profitat de timpul rămas din zi pentru relaxare.

Evident, seara când am ajuns acasă nu am mai făcut nimic legat de comercial. YouTube for the win. Mă rog, am mai lucrat și la niște proiecte legate de blog, dar încă nu este cazul să vă spun despre ce este vorba.

Ziua 7. Marți, 19 ianuarie 2021.

Ziua de recapitulare totală.

Ziua de recapitulare. Astăzi ne-am permis să dormim mai mult. Ne-am apucat pe la 10 prin a trece prin absolut toată materia schematizată. E vorba despre vreo 60 de pagini A4 de scheme rezultate în cele 4 zile. Am mai lucrat niște spețe pe care le-am descoperit într-un alt curs pdf și am mai învățat și de acolo niște ”secrete”, chestii pe care nu le găsisem în curs. Ne-am mai uitat și peste lege și din nou peste scheme.

Când am luat o pauză, Miruna m-a întrebat: ”băi, vrei să mergem undeva după sesiune?”, iar eu am zis ”clar”. E o tradiție pentru noi. După fiecare sesiune de iarnă am plecat undeva la munte. Acum mergem 4 nopți la Brașov. Am găsit cazare pe AirBnb. Dacă nu știi despre ce e vorba, ar trebui să aflii. Îți las un link către ei:(Da, este un referral link, dar îți dă credit de călătorie de până la 250 de lei dacă ești nou pe site)

În fine, pe la 18:30, după ce ne-am săturat de recapitulat și făcut spețe am zis să ieșim puțin, știind că în ziua examenului sigur vom fi prea obosiți, ținând cont că examenul avea să se termine la ora 20:00.

Bonus. Ziua examenului, 20 ianuarie 2021.

Astăzi nu am mai notat detaliile în tabel, dar ținând cont că scriu articolul după examen, țin minte destul de bine cum au stat lucrurile.

M-am trezit pe la 10. Am zis că astăzi nu-mi mai pun alarmă și dorm cât vreau eu. Așa am și făcut. Am băut o cafea și în jur de 11 am sunat-o pe Miruna ca să mai recapitulăm puțin. Nu de alta, dar parcă te simți și prost dacă nu faci nimic până la 18:30. Nu-mi place că a fost atât de târziu. Ți se duce tot cheful și concentrarea până la examen.

După ce am recapitulat, am mâncat și apoi am mai recitit niște chestii am zis ”gata” și am așteptat să înceapă examenul. Pe la 5:30 am și mâncat. Niște McNuggets. Știu, ar trebui să țin mai mult cont de ceea ce mănânc, dar tot Mihnea m-a corupt.

În fine, am intrat la 18:00 în Meet ca să facă prezența. A strigat 199 de studenți. A fost… interesant. Examenul a fost ok, grilele au fost decente, fără prea multe capcane sau ”crocodili”, cum le spun eu acelor grile subtile.

Concluzie.

Cum a fost per total prima săptămână? Raportat la pregătirea pentru examen, a fost foarte bună și foarte productivă. Totuși, am trecut prin niște momente nasoale săptămâna asta, în care am pus la îndoială multe lucruri legate de facultate, dar asta e o poveste pentru altă dată!

Mai mult decât atât, am aflat de studentul de Anul I de la UBB care a făcut infarct și de atunci mă simt nu numai trist, ci și revoltat. Sunt la a cincea sesiune, dar îți pot garanta că nu am scăpat de stresul examenelor și de dorința de a face totul cât mai bine. Am trecut și eu și Miruna prin unele momente nasoale de-a lungul acestor sesiuni de până acum pentru că am vrut să învățăm cât mai mult… Dar asta este o poveste pentru altă dată. Din povestea colegului de la UBB ar trebui să învățăm că nimic nu este mai important decât sănătatea noastră fizică și mentală. Ar trebui să mai învățăm și să nu mai punem presiune pe elevi/studenți să fie întotdeauna de 10, să fie studenți de la buget sau să ia bursă. De multe ori, din păcate, notele alea arată cum erai tu într-o anumită zi, la o anumită oră și nu valoarea pe care o ai!

Încearcă să te relaxezi atunci când prinzi ocazia, să iei pauze, să ieși, să mergi la sală. Iar dacă cineva comentează că ai grijă de tine, spune-le că ești mai important decât un 10 la examen. De cele mai multe ori, munca grea aduce și recompense, dar nu trebuie să te storci complet de energie și de fericire pentru asta! Fă totul în ritmul tău și fă să-ți fie bine la finalul acestei luni de sesiune!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com

Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant.

ABONEAZĂ-TE PRIN EMAIL PENTRU A PRIMI NOTIFICARE DESPRE CELE MAI NOI ARTICOLE ȘI EVENIMENTE!

Se procesează…
Super! Mulțumim pentru abonare!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Jurnal de Sesiune. Săptămâna I. […]

trackback

[…] Jurnal de Sesiune. Săptămâna I. […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x