Un articol de
Costin-Alexandru Jalbă
Continuăm seria ”Jurnal de Sesiune” cu examenul la civil. What a week… Iată cele 7 zile de dinainte de examenul la Contracte.
Și ca să înțelegeți cu ce m-am luptat săptămâna asta, luptă pe care am pierdut-o, dar vă spun mai multe la final, examenul constă în două probe: o probă scrisă, reprezentată de grile complet deschise și în număr nelimitat. Punctajul se raportează la cine face cele mai multe grile. Dacă treci de partea asta, urmează examinarea orală, dar fără bilete sau chestii de genul, o discuție pe teme punctuale/spețe.
Recunosc că în timpul semestrului nu prea m-am omorât cu această materie. Ironia este că am descoperit o pasiune pentru ea acum, învățând în sesiune. Materia chiar e mișto, e interesantă. Dar e și grea, iar examenul… pe măsură.
Ziua 1. Joi, 21 ianuarie 2021.
Prima zi de învățat pentru examenul de civil. Ca să fiu sincer cu tine, am plecat de la început privind reticent asupra capacității de a înțelege această materie într-un timp atât de scurt. Mai ales că grilele pe care le-am mai văzut pe la seminar erau horror.
În fine, la fel ca săptămâna trecută, am început dimineața cu o cafea, iar apoi am sunat-o pe Miruna ca să învățăm împreună. Prima zi – 63 de pagini. Aveam deja niște scheme făcute din timpul semestrului până aici, așa că astăzi am citit din carte și din scheme.
Apropo, că după uit: pentru această materie exista un Tratat, care e compus din 4 cărticele drăguțe. Sunt în total în jur de 1000 de pagini. O mie de pagini învățate într-o săptămână este misiune imposibilă. Și cum articolul ăsta nu este despre viața unui speaker motivațional, nu o să-ți spun că noi am făcut imposibilul. Am luat o altă carte, o sinteză a tuturor acestor contracte. O carte de 300 de pagini. 300 de pagini sună mai bine decât 1000, nu?
Revenind la ziua de joi, după ce am terminat cu cele 63 de pagini și am făcut niște grile care nu prea ne ieșeau, am zis că hai să luăm o gură de aer.
Ziua 2. Vineri, 22 ianuarie 2021.
După cafeaua de dimineață pe post de mic-dejun, am sunat-o pe Miruna ca să continuăm treaba. Știam că sâmbătă vine la mine și nu voiam să stăm chiar ca doi tocilari așa și să facem o sută de pagini, așa că azi am făcut 87 de pagini, cu tot cu scheme și ce mai trebuie. Aici deja prindeam puțină speranță, dar doar puțină. Am mai lucrat și la niște grile și cam asta a fost.
La ora la care am terminat cu ele, era deja prea târziu, așa că am rămas acasă și m-am ocupat de lansarea proiectului StuDrept: Educație Juridică pentru toate vârstele. Te invit să citești despre el dacă nu ai făcut-o până acum! Consider că educația juridică este mai mult decât necesară pentru o societate educată și conștientă.
Ziua 3. Sâmbătă, 23 ianuarie 2021.
De trezit m-am trezit la fel, am băut cafeaua, am sunat-o pe Miruna ca să mai lucrăm puțin până să merg să o iau de acasă, vreo 13 pagini mai exact. Bineînțeles, cu tot cu scheme și toate cele necesare. Proporția, din ceea ce am observat a fost cam de 10-15 pagini pe oră. Mai aveam încă vreo 40 de pagini când am mers să o iau de acasă. Am zis că avem timp să le facem și că nu trebuie să stăm până târziu ca să le terminăm. Am terminat la 22:00… În fine, am mâncat burger, pizza și am băut niște vin. Merge vinul cu civilul…
La finalul zilei eram la pagina 200/300. Nu arăta rău. Bine, duminică aveam niște planuri care presupuneau să facem seara niște pagini, dar timp mai era, oricum.
Ziua 4. Duminică, 24 ianuarie 2021.
Astăzi, așa cum ziceam, aveam planuri împreună cu Miruna,să mergem în vizită la mătușa ei pe la prânz. După ce am mâncat niște Mc (nuggets-uri, evident) și am băut o cafea, ne-am pregătit și am plecat. A fost drăguț, am mâncat mâncare bună și am stat de vorbă. Pe la 16:15 când am plecat cu Miruna de acolo, i-am zis „băi, nu vrei să mai stai și în noaptea asta la mine și mâine ca să mai lucrăm împreună?” Ea a zis da, așa că după ce am trecut pe la ea ca să lăsăm ceva, ne-am întors la mine și am mai lucrat pe niște contracte care nu erau în carte, dar care erau în niște cursuri pdf, încă 33 de pagini. Am făcut și scheme, bineînțeles.
Ziua 5. Luni, 25 ianuarie 2021.
După ce ne-am trezit și am băut o cafea, ne-am apucat de treabă. Astăzi aveam în plan ultimele 100 de pagini, deci se anunțau câteva ore bune de citit și schematizat.
Prea multe întâmplări fascinante nu au fost în această zi, poate cel mai palpitant lucru a fost shaorma de berbecuț pe care am comandat-o la prânz.
Pe la 18:00 am plecat de la mine ca să o duc acasă pe Miruna, deja obosisem foarte tare și ne-am oprit când mai aveam vreo 25 de pagini. Ne-am dus la Kaufland, ne-am luat câte un suc și am stat în mașină în parcare.
Acasă am ajuns pe la 21:00, iar la 21:30 am început să facem și restul de pagini rămase. Am terminat la 23:30… Și ziceam că poate ne mai folosim și noi de contul ăla de Netflix, dar era prea târziu pentru asta.
Ziua 6. Marți, 26 ianuarie 2021.
Fiind prima zi de recapitulat, am zis că îmi permit să dorm mai mult, așa că mi-am pus ceasul ceva mai târziu. Nu-mi amintesc dacă m-am trezit exact la 9:30, dar știu că atunci era pusă alarma. Same story, cafea, Miruna, recapitulat împreună. Cum funcționează? Simplu, ne sunăm și nu spunem nimic, fiecare citește/repetă pentru el. Se mai întrerupe liniștea asta cu câte o glumă sau un ”pare că nu mai știu nimic”.
Băi, astăzi, trecând prin schemele astea și prin cod, am început să mă întreb serios dacă am vreo șansă să îl iau… Începi să te simți demoralizat, dar tragi în continuare de tine cu gândul că nu poți renunța acum.
După ce am terminat cu schemele și recapitulatul pe ziua de azi, nu am mai ieșit din casă, m-am băgat în pat și am lenevit pur și simpu, fără să mă mai gândesc la nimic…
Ziua 7. Miercuri, 27 ianuarie 2021.
Încă o zi de recapitulat și de trecut prin scheme și prin cod. Deja încep să resimt stresul și deja mă doare capul numai când mă gândesc la acest examen… Oare e suficient? Mi-am spus de la început că nu va fi suficient, că aici trebuie să știi materia perfect și ca să iei 5.
În fine, după ce am mai lucrat și astăzi până la ora 17:00, nu am mai suportat să văd codul și schemele și cu atât mai puțin cartea și am ieșit cu Miruna la o plimbare, ca să ne mai oxigenăm creierul deja obosit și plin de tot felul de gânduri.
După ce am ajuns acasă, m-am băgat în pat și nu am mai făcut nimic. Știam doar că vreau să se termine, să treacă acest examen, știind că în toamnă o să merg de 100 de ori mai pregătit, mai ales că am descoperit că îmi place materia.
Bonus. Ziua examenului, 28 ianuarie 2021.
M-am trezit la 8:40 după ce am dat snooze alarmei de la 8:30. Am mâncat o banană, mi-am făcut părul ca să fiu și eu prezentabil, am pus o cămașă pe mine și m-am așezat în fața laptopului, așteptând ca pe la 9:45 să intru în Meet. Examenul începea la 10:00 (cică).
În fine, nu are rost să discutăm despre cum nu am început la 10:00, că s-a înțeles mica întarziere. Ideea e că am primit grilele, primul set, și am început să le rezolv. Eram relativ mulțumit de alegerile pe care le-am făcut, fiind sigur pe ele în proporție de 70%. Doar că atunci când ai grile complet deschise, cu una, două, trei, patru sau nicio variantă corectă, e cam greu să zici că ești sigur pe tine.
În final s-a dovedit că erau mai grele și cu mai multe capcane decât ai crede. Am picat. E prima mea restanță, dar sunt mândru de ea. Mândru pentru că știu că o să tratez altfel semestrul II, dar și această materie. Poate sunt masochist, dar pot spune că mă motivează mai mult decât mă deranjează.
Concluzie.
Această săptămână m-a învățat că trebuie să-mi conștientizez limitele. Nu-mi pare rău că am fost la examen și că m-am pregătit cât s-a putut în 7 zile, deși e clar că puteam să folosesc acele zile pentru a învăța la altă materie. Totuși nu-mi pare rău, pentru că am învățat ceva din această experiență și îmi propun să nu se mai repete.
Am avut și tot timpul în cap ceea ce s-a întâmplat cu colegul de la UBB săptămâna trecută. Este o chestie care sincer m-a marcat. Iar din acest eveniment tragic am desprins o lecție foarte importantă: că sănătatea fizică/mentală este extrem de importantă și în același timp extrem de fragilă.
Aveți grijă de voi, iar atunci când simțiți că nu mai puteți, faceți o pauză, luați o gură de aer! Sesiunea vine și trece, important este ce lasă în urmă. Iar aici nu mă refer la note, ci la urmele psihologice și fizice pe care le lasă. Pentru că poți ajunge să ai un burnout, iar apoi să rămai atât de obosit încât să nu mai poți face nimic pentru mult timp. Și te trezești în mijlocul semestrului următor îngropat în materie despre care îți spui că e imposibil de recuperat. Și începi să lucrezi la ea cu silă, în loc să cauți lucruri care ți-ar plăcea la acel domeniu.
Cam asta a fost cea de-a două săptămână din această sesiune pentru mine. A ta cum a fost?
Citește aici și restul articolelor din această serie!
StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com
Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant.
ABONEAZĂ-TE PRIN EMAIL PENTRU A PRIMI NOTIFICARE DESPRE CELE MAI NOI ARTICOLE ȘI EVENIMENTE!
[…] Jurnal de Sesiune. Săptămâna II. […]
[…] Jurnal de Sesiune. Săptămâna II. […]
Bună,
Este vorba despre un student de Anul I de la UBB care a făcut infarct din cauza stresului pe care i l-a produs prima sesiune și din panica pe care a cauzat-o o defecțiune tehnică la examen. Din păcate a murit chiar când trebuia să dea examenul.
Salut!
Ce s-a intamplat cu colegul de la UBB?