Jurnal de Sesiune. Săptămâna III. Procedură penală.


Un articol de

Costin-Alexandru Jalbă


Uite că am ajuns și la articolul al treilea din seria „Jurnal de Sesiune”. Îți pot spune de pe acum că asta e o săptămână cu adevărat „de sesiune”. O să vezi și de ce pe parcursul articolului. Asta chiar a fost o săptămână din aia cum îți imaginezi, în care îți iese foc din cap și încep să-ți atârne ochii de oboseală.

Ultima dată am vorbit după examenul de civil. Mă rog, examen e mult spus, chestia aia hardcore, de coșmar și care m-a ajutat să-mi câștig prima restanță. Evident, după experiența de atunci, am spus că nu se va mai repeta și că îmi voi da toată silința pentru ce mai urmează. Săptămâna asta a fost vorba de Procedură Penală. Nu numai că sună grea, dar și este…

În fine, pe 28, după examenul ăla la civil, stăteam de vorbă cu Miruna ca să vedem cum abordăm examenul la procedură. Aveam două variante: să învățăm dintr-un curs pdf de 140 de pagini sau din Tratatul de procedură al profesorilor Neagu și Damaschin, care are fix 800 de pagini. Am zis că am putea încerca tratatul… din fericire, mai ieșeau niște pagini din materie, dar tot am rămas cu 588 de pagini și 6 zile. Foarte ambițios, dacă mă întrebi pe mine.

Ziua 1. Vineri, 29 ianuarie 2021

Prima zi, primele 130 de pagini… Ca de obicei, niciun mic dejun, în afară de o cană mare de cafea. Am sunat-o pe Miruna și cred că pe la 9:00 deja ne apucam. Recunosc că am uitat să notez în tabel, așa că va trebui să mă credeți pe cuvânt.

În fine, am început să citim din carte și din Cod, bineînțeles, iar după ce citeam o anumită noțiune făceam scheme. O să vă arăt în articolul final toate schemele pe care le-am făcut în această sesiune, dar la procedură au ieșit două caiete A5…

Am luat o pauză de masă la prânz și cam atât. Am terminat pe la 20:00. Evident, nu am mai ieșit din casă. Deja era târziu și eram obosiți, iar viitorul părea că ne va supune zilnic la câte 9-11 ore de învățat.

Ziua 2. Sâmbătă, 30 ianuarie 2021

A doua zi, încă 130 de pagini. Cafea la micul dejun, puțin lenevit în pat și apoi clasicul apel către colega mea de suferință. Am început prin a trece în revistă aspectele pe care le învățasem/schematizasem cu o zi înainte, apoi am continuat prin a citi și a face scheme.

La fel ca ieri, am luat doar o pauză de masă și apoi am continuat. Am terminat la 21:00. Din nou, prea târziu ca să ne mai vedem, așa că doar am lenevit puțin în pat și am mai stat de vorbă. Dar trebuia doar să mai avem răbdare până pe 1 februarie…

Ziua 3. Duminică, 31 ianuarie 2021

A treia zi, evident, încă 130 de pagini. Cafea, Miruna, recapitulat și din nou, zeci de pagini de scheme. Am citit, am discutat despre diverse ipoteze și am terminat la 21:00 și azi. Deja începe să se simtă oboseala și să-mi apară cearcăne.

Și poate te întrebi de ce mă trezesc mai devreme ca săptămânile trecute și totuși mă culc mai târziu. Ca să am mai mult timp de învățat, pentru prima întrebare, și ca să simt că fac și altceva în timpul zilei, nu numai să stau cu nasul în cartea aia gigantică, pentru a doua întrebare.

Și da, nici azi nu am mai ieșit din casă…

Ziua 4. Luni, 1 februarie 2021

În sfârșit ies din casă, ba chiar de dimineață. Mă duc să o iau pe Miruna, vine la mine până pe 4 februarie, cât sunt ai mei plecați la munte. Măcar așa, chiar și cu 11 ore de învățat pe zi, puteam să nu mai stăm de vorbă ”online”, ci ca doi oameni normali, netocilari…

Mergem la Kaufland ca să ne facem provizii: pizza congelată, sucuri, ingrediente pentru paste, apă și ceva vin, ca să fim și noi adulți relatable.

După ce am ajuns la mine și ne-am schimbat în pijamale, ne-am apucat de treabă. Aveam în plan să terminăm acel capitol, ceea ce însemna 138 de pagini, chiar mai mult decât în zilele anterioare. Ne-am comandat niște Mc… ghici ce, da, nuggets.

Cumva, printr-o minune, am terminat la ora 21:12… Și nu că am sărit pagini sau ceva, dar poate funcționează creierul mai rapid după nuggets cu sos Tabasco. Ne-am deschis o sticlă de vin și ne-am uitat la videouri cu pisici de pe tiktok, dar nu pe tiktok, pe instagram… Face sens, pe bune!

Ziua 5. Marți, 2 februarie 2021

Deja arată mai bine dimineața când nu te trezești singur. Totuși, același proces ca în fiecare dimineață, am început cu o cafea. Mă rog, am și mâncat ceva, recunosc, niște pizza lăsată de mama, foarte mișto ca mic-dejun!

Ne-am apucat de ce mai aveam, mai exact, de ultimele 60 de pagini. Parcă astea au fost cele mai grele, serios, deja eram obosit și eram sătul de procedură. Nu că nu ar fi interesantă, dar e foarte tehnică. În fine, terminăm și cu astea cred că pe la 14:00 și ne uităm unul la altul: ”hai să facem paste”. Ne-am apucat de paste, ne-am pus niște vin și când am început să prăjim ceapa și baconul am realizat că uitasem să cumpărăm parmezan. Am fugit până la Kaufland ca să cumpăr două pachete și m-am întors la timp! A fost palpitant…

După ce am mâncat pastele, am început să recapitulăm materia. Am luat cele două caiete de scheme și Codul și am început. Am început în forță, am repetat chestiile din primele capitole de le știam pe de rost. Mai ales art. 16 și drepturile inculpatului. Mă rog, mie unul îmi aduceau aminte și de când mă jucam GTA V, dar despre asta, altă dată. Evident că după câteva ore, spre finalul celui de-al doilea caiet, eram deja plictisiți și foarte obosiți, așa că am trecut ceva mai rapid.

Ah, pe la 19:00 am făcut ceva notabil: am comandat pizza și chicken special bacon (recomand) de la Domino’s. Bun, foarte bun…

După ce am terminat cu recapitulatul, adică pe la vreo 22:00, ne-am mai pus niște vin și am stat de vorbă, ne-am uitat pe YouTube și la videouri cu pisici. Deja, la acest moment, oboseala începe să se resimtă, dar am stat până târziu pentru că numai în acele ore de după 22:00 am putut să ne bucurăm că suntem împreună și să stăm degeaba.

Ziua 6. Miercuri, 3 februarie 2021

Astăzi ne-am trezit destul de odihniți, ne-am făcut o cafea, am mâncat ce mai rămăsese din pizza aia de ieri și am început să recapitulăm. De data asta, aveam toată ziua ca să trecem prin cele două caiete ca lumea. Ca să nu o mai lungesc, că uneori mă iau cu povestitul și după-mi amintesc că nu scriu o carte, ci un articol, am terminat de trecut prin toată materia, chiar ca lumea, pe la 18:30 – 19:00.

Am luat o mică pauză și ne-am apucat să facem niște grile. Eram foarte, foarte obosiți. Pot spune că psihologic stăteam cam prost. Eram obosit și mă enervam când greșeam o grilă și îmi pierdusem toată răbdarea de a mai face ceva. La fel era și Miruna, care se lua de mine că îmi trosnesc umărul.

Așa că am închis laptopul și am mers la bucătărie să mai ronțăim ceva și să ne punem niște vin. Am început să stăm de vorbă și 2 ore mai târziu eram tot acolo, terminând o sticlă de vin și vorbind despre toate subiectele posibile. A fost mai mult decât relaxant, a fost fix ceea ce aveam nevoie atunci ca să mă încarce psihologic și să pot continua a doua zi mult mai calm și mai relaxat.

Ziua 7. Joi, 4 februarie 2021. Ziua examenului

Ziua 7, ziua examenului. După ce am băut o cafea cu Miruna, am dus-o acasă și m-am întors și eu acasă pentru a mai trece o dată prin materie, sau măcar prin anumite aspecte poate rămase nefixate ca lumea. Am mai repetat vreo 2h30 și după am închis tot și m-am dus să-mi prăjesc cartofi. Da, mănânc ca să mă simt mai bine, sunt un adept al conceptului de ”comfort food”.

În fine, la ora 17:00 am început examenul, care a ținut 70 de minute. A fost așa cum te-ai aștepta să fie un examen la o materie numită procedură penală, dar pot spune că sunt mulțumit de rezultat. După ora 19:00 am mai ieșit puțin cu Miruna, pentru că ”de ce nu?” și ne-am plimbat puțin cu mașina.

Am ajuns acasă pe la 21:00 și veniseră și ai mei de la munte. Am stat de vorbă puțin despre cum a fost, despre examen și tot așa. Pe la 22:00 cred că m-am apucat de articol, iar acum este 23:13… Took a while.

Concluzie

Săptămâna asta a fost cu adevărat o săptămână de sesiune, în care am ajuns să mă simt foarte obosit, și fizic și mental. Am înțeles că trebuie să mai iau câte o pauză pentru a-mi limpezi mintea și am mai înțeles și că sunt norocos că am pe cineva cu care să trec prin toate aceste momente.

Mai este puțin din sesiune, următorul articol va fi pe 14 februarie, ținând cont că ultimele examene sunt pe 11 și 14. Știu sigur că abia aștept să se termine și să dorm fără nicio grijă, mai ales că în prima săptămână din semestrul II îmi iau vacanță… sorry not sorry.

În altă ordine de idei, nu uitați să aveți grijă de voi în perioada asta! Și nu uitați că aștept cu interes orice articol despre experiențele voastre din sesiune, fie că sunt mișto, fie că nu!

Citește aici și restul articolelor din această serie!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com

Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant.

ABONEAZĂ-TE PRIN EMAIL PENTRU A PRIMI NOTIFICARE DESPRE CELE MAI NOI ARTICOLE ȘI EVENIMENTE!

Se procesează…
Super! Mulțumim pentru abonare!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Jurnal de Sesiune. Săptămâna III. […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x