Jurnal de Sesiune. Săptămâna IV. Penal și DUE


Un articol de

Costin-Alexandru Jalbă


Iată și ultimul articol din seria “Jurnal de Sesiune”, mă rog, probabil mai vine unul cu o retrospectivă și cu opiniile voastre despre sesiune, dar vorbim imediat și despre asta!

Săptămâna IV nu e tocmai o săptămână, ci 10 zile. Am ales să scriu așa pentru că ultimul examen a fost azi, pe 14, iar penultimul pe 11.

Să începem deci cu ultimele 10 zile din sesiune, probabil și cele mai obositoare…

Apropo, nu am mai scris când m-am trezit, că alarma a fost tot timpul la 8:30!

Ziua 1. Vineri, 5 februarie 2021

Prima zi de învățat la penal. Ca de obicei, cafea la micul dejun și puțină leneveală. Am sunat-o pe Miruna și ne-am împărțit materia. 430 de pagini. Am mers pe aceeași împărțire ca la DPP și am zis să facem aproximativ 100 de pagini pe zi, ca să ne rămână și timp de recapitulat.

Am început lejer, cu niște chestii prin care mai trecusem deja, dar care sunt totuși și cele mai interesante: infracțiunile contra vieții și cele contra integrității fizice. După ce am terminat, m-am aruncat în pat și m-am gândit că abia aștept să se termine sesiunea…

Ziua 2. Sâmbătă, 6 februarie 2021

A doua zi, alte 100 de pagini și alte multe scheme. Am încercat să trecem mai repede prin paginile de azi pentru că voiam neapărat să ieșim. Am sărbătorit 6 ani de relație astăzi și cu siguranță nu dădeam o ieșire în oraș pe penal.

După ce am terminat, pe la 17:00, am ieșit ca să ne sărbătorim. Bineînțeles că atunci când am ajuns acasă nu am mai făcut nimic legat de penal, mai era timp suficient în zilele următoare.

Ziua 3. Duminică, 7 februarie 2021

A treia zi de penal, deja se vedea mișto că să trecem de jumătatea cărții. Am trecut prin acele pagini și am făcut scheme. O să vă arăt în articolul retrospectiv “colecția” de scheme realizată în această sesiune. Nu e una deloc mică, mai ales pentru niște scheme făcute în sesiune.

Ziua 4. Luni, 8 februarie 2021

Astăzi terminăm de trecut prin materie! Un sentiment frumos. Mă rog, ce-i drept, ne-a luat ceva mai mult să terminăm.

A fost ziua fratelui meu, Mihnea. A făcut 12 ani. A venit și Miruna să rămână la mine peste noapte. După ce am mâncat și am sărbătorit, am continuat să învățăm și am terminat pe la 22:00. Deja simțeam că nu se mai termină și recunosc că nici nu sunt vreun fan al infracțiunilor de la sfârșitul cărții, gen bancruta, gestiunea frauduloasă etc.

Ziua 5. Marți, 9 februarie 2021

Am dus-o pe Miruna acasă de dimineață și după ce am băut o cafea, împreună de data asta, m-am întors acasă.

Am început cu recapitularea. Am trecut prin schemele pe care le aveam și apoi am continuat cu cea mai bună formă de a recapitula la penal: grile. După ce am făcut vreo 150 de grile am zis că e suficient pentru astăzi și m-am băgat în pat ca să mă uit pe YouTube.

Ziua 6. Miercuri, 10 februarie 2021

Ultima zi plină de dinainte de examen. Astăzi am zis să facem numai grile. Și am făcut… 400 de grile. Da, nici mie nu-mi vine să cred că am mai avut răbdare, dar recunosc că la penal chiar îmi place să lucrez și să văd tot felul de ipoteze.

După ce am terminat cartea de grile (pe partea de materie din primul semestru) am ieșit puțin ca să ne aerisim înainte de examen.

Ziua 7. Joi, 11 februarie 2021. Ziua examenului la penal

După o dimineață în care ne-am permis să ne trezim fără alarmă și ne-am băut liniștiți cafeaua, am zis să mai trecem o dată prin scheme, ținând cont că examenul a era la ora 17:00. Parcă te simți și prost să nu mai faci nimic când ai examenul așa târziu.

În fine, a venit și ora examenului. Am intrat în Meet, am rezolvat grilele de la examen și aia a fost. 50 de grile… Parcă nu se mai terminau.

Am ieșit după examen, știind că până pe 14 sigur nu ne mai vedem, ținând cont că mai aveam două zile pentru ultimul examen.

Ziua 8. Vineri, 12 februarie 2021

Prima zi pentru DUE (Dreptul Uniunii Europene). Ne-am trezit de dimineață și ne-am întrebat “cum abordăm materia”, fiind vorba de aproximativ 100 de pagini. Am ales să facem totul astăzi. Așa că ne-am apucat de citit și de făcut scheme.

Am terminat pe la 22:00. Deja nu mai suportam sesiunea și așteptam să se termine, dar știam că mai e puțin…

Ziua 9. Sâmbătă, 13 februarie 2021

A doua și ultima zi pentru DUE. Am refăcut grilele de la testele pe care le-am dat în timpul semestrului și încă 50 de grile date prin anii trecuți.

După ce am terminat, am mai trecut de două ori printr-un suport de curs pdf care avea mai puține pagini și când am terminat cu asta, am mai trecut încă o dată prin scheme, pe care le-am mai și completat cu unele informații pe care le-am omis inițial.

Pe la 19:30 am zis “gata, s-a terminat cu învățatul pe sesiunea asta”, dar nu am mai ieșit, fiind amândoi epuizați deja de ultimele zile.

M-am chinuit să adorm, fiind entuziasmat că a două zi se termină oficial sesiunea.

Ziua 10. Duminică, 14 februarie 2021. Ziua examenului la DUE

Ultima zi de sesiune. Cât am așteptat ziua asta. În sfârșit un examen programat la o oră normală: 10:00. Am avut timp să mănânc ceva și să-mi fac o cafea. Am intrat în Meet, am dat examenul, am dat submit și am intrat în vacanță!

Concluzie

Aceste ultime 10 zile din sesiune au fost și cele mai obositoare, dar măcar s-a terminat. A fost, pot spune, cea mai grea și mai obositoare, fizic și psihic, sesiune de până acum.

Momentan îmi iau puțin timp liber pentru mine, chiar dacă semestrul II începe mâine. Recunosc că nu sunt încă pregătit pentru un nou semestru, dar după câteva zile de odihnă și după o plimbare relaxantă la munte, știu că o să-mi revin și o să fiu pregătit pentru ceea ce urmează, mai ales că arată altfel acest semestru, iar eu am alte așteptări de la mine.

Curând, după această mică pauză de respiro, o să ne apucăm și de redactarea ghidului de Educație Juridică. Pe această cale, vreau să le mulțumesc celor care au devenit parte din acest proiect! O să aflați curând care este întreaga echipă!

Citește aici și restul articolelor din această serie:


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com

Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant.

ABONEAZĂ-TE PRIN EMAIL PENTRU A PRIMI NOTIFICARE DESPRE CELE MAI NOI ARTICOLE ȘI EVENIMENTE!

Se procesează…
Super! Mulțumim pentru abonare!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x