Educație Juridică – Rezultatele sondajului StuDrept

Un articol de Costin-Alexandru Jalbă

Pe 11 februarie 2021 am lansat sondajul ”StuDrept – Educație Juridică” cu scopul de a aduna cât mai multe date despre nivelul acesteia în rândul tinerilor. Datele colectate sunt foarte importante pentru fundamentarea și pregătirea ghidului de educație juridică la care urmează să lucrăm.

O să vă prezint rezultatele acestui sondaj pentru a înțelege cât de importantă este educația juridică în rândul tinerilor!

Sondajul a fost completat de 300 de persoane, acestea fiind împărțite pe următoarele mari categorii:

  • Categoria I – 14 – 18 ani: 140 de persoane
  • Categoria II – 18 – 24 de ani: 137 de persoane
  • Categoria III – sub 14 ani: 8 persoane
  • Categoria IV – peste 24 de ani: 16 persoane

Dintre aceștia, 177 (59%) sunt elevi, 104 studenți și 20 au terminat studiile.

Iată care au fost întrebările, dar și statistica răspunsurilor pe categorii:

1. Ai participat vreodată la un de curs de educație juridică?

Cat I: 9 DA 131 NU
Cat II: 14 DA 123 NU
Cat III: 3 DA 5 NU
Cat IV: 7 DA 9 NU

2. Știi ce este Constituția României?


Cat I: 102 DA 38 NU
Cat II: 134 DA 3 NU
Cat III: 7 DA 1 NU
Cat IV: 15 DA 1 NU

3. Știi care sunt cele 3 puteri în stat?


Cat I: 114 DA 26 NU
Cat II: 121 DA 16 NU
Cat III: 6 DA 2 NU
Cat IV: 14 DA 2 NU

4. Știi cine adoptă legile?


Cat I: 95 DA 45 NU
Cat II: 117 DA 20 NU
Cat III: 6 DA 2 NU
Cat IV: 14 DA 2 NU

5. Știi ce este o Ordonanță de Urgență?

Cat I: 88 DA 52 NU
Cat II: 121 DA 16 NU
Cat III: 6 DA 2 NU
Cat IV: 12 DA 4 NU

6. Îți cunoști Drepturile Fundamentale?

Cat I: 83 DA 57 NU
Cat II: 95 DA 42 NU
Cat III: 8 DA 0 NU
Cat IV: 11 DA 5 NU

7. Știi cum se organizează alegerile?

Cat I: 80 DA 60 NU
Cat II: 95 DA 42 NU
Cat III: 6 DA 2 NU
Cat IV: 13 DA 3 NU

8. Știi cum se contestă o amendă?

Cat I: 38 DA 102 NU
Cat II: 48 DA 89 NU
Cat III: 2 DA 6 NU
Cat IV: 8 DA 8 NU

9. Știi ce trebuie să faci dacă ești victima unei infracțiuni?

Cat I: 62 DA 78 NU
Cat II: 48 DA 61 NU
Cat III: 5 DA 3 NU
Cat IV: 9 DA 7 NU

10. Știi care este diferența între infracțiune și contravenție?

Cat I: 21 DA 119 NU
Cat II: 73 DA 64 NU
Cat III: 2 DA 6 NU
Cat IV: 11 DA 5 NU

11. Știi ce este Administrația Publică?


Cat I: 46 DA 94 NU
Cat II: 81 DA 56 NU
Cat III: 6 DA 2 NU
Cat IV: 13 DA 3 NU

12. Știi cum poți obține informații de interes public de la autorități?

Cat I: 37 DA 103 NU
Cat II: 48 DA 89 NU
Cat III: 3 DA 5 NU
Cat IV: 10 DA 6 NU

13. Știi ce este un funcționar public?


Cat I: 69 DA 71 NU
Cat II: 96 DA 41 NU
Cat III: 6 DA 2 NU
Cat IV: 14 DA 2 NU

14. Știi ce să faci dacă te simți nedreptățit de un act al unui funcționar public?

Cat I: 33 DA 107 NU
Cat II: 35 DA 102 NU
Cat III: 3 DA 5 NU
Cat IV: 7 DA 9 NU

15. Știi ce este și cu ce ne influențează pe noi UE?


Cat I: 82 DA 58 NU
Cat II: 109 DA 28 NU
Cat III: 7 DA 1 NU
Cat IV: 11 DA 5 NU

16. Știi ce rol are un judecător?

Cat I: 131 DA 9 NU
Cat II: 128 DA 9 NU
Cat III: 8 DA 0 NU
Cat IV: 12 DA 4 NU

17. Știi ce rol are un procuror?

Cat I: 86 DA 54 NU
Cat II: 103 DA 34 NU
Cat III: 5 DA 3 NU
Cat IV: 11 DA 5 NU

18. Știi ce este și ce face un avocat?

Cat I: 137 DA 3 NU
Cat II: 135 DA 2 NU
Cat III: 8 DA 0 NU
Cat IV: 15 DA 1 NU

19. Știi care este diferența dintre Poliția Română și Poliția Locală?

Cat I: 92 DA 48 NU
Cat II: 96 DA 41 NU
Cat III: 7 DA 1 NU
Cat IV: 11 DA 5 NU

Pe lângă întrebările cu DA sau NU, sondajul a avut și două întrebări facultative, ce permiteau scrierea unui mesaj de către cei care au completat. Redăm mai jos întrebările și răspunsurile respective:

I. Ce părere ai despre Uniunea Europeană? Crezi că aderarea la UE a fost un demers bun? Cunoști ce poate face UE pentru a veni în sprijinul cetățenilor? Ai auzit de Curtea de Justiție a Uniunii Europene?

UE este cel mai reușit proiect de pace din istoria omenirii. Unde-s mulți puterea crește! Împreuna, țările din UE au o influență mai mare pe scena internațională. Valorile UE sunt comune tuturor statelor membre: demnitatea umană, libertatea, democrația, statul de drept, drepturile omului. CJUE are rolul de a se asigura că legislația UE este interpretată și aplicată în același mod în toate țările UE și garantează că țările și instituțiile UE se supun dreptului european.

Nu, România nu era pregătită pentru aderare!

România, fără să fi aderat la Uniunea Europeana astăzi era in colaps, motivul ar fi fost proasta gestionare a fondurilor bănești.

Mi se pare un demers bun, odată că nu avem nevoie de viză pentru a călători între state, știu că așa putem beneficia de fonduri pentru dezvoltarea țării, cât despre Curtea de Justiție a Uniunii Europene, știu că ne poate ajuta în legătura cu încălcarea drepturilor noastre în condițiile în care nu ne ajută propria țară, plus că ne ajută și să combatem puterile legislative corupte.

Nu cunosc!

O părere bună, este foarte utilă. Da, din toate punctele de vedere, economic, politic, militar.

Consider că aderarea României la UE a fost un demers foarte bun!

Aderarea la UE ajută la dezvoltarea țării și la implementarea modelelor pe care le putem observa la țările europene mai dezvoltate!

Consider că este o alianță foarte benefică și a fost cel mai bun lucru pentru România aderarea la aceasta, însă nu cunosc toate prevederile acesteia. Am auzit de Curtea de Justiție a Uniunii Europene de la școală, însă foarte pe scurt, la ora de istorie.

Uniunea Europeană are efecte pozitive asupra noastră, oferindu-ne posibilități de studiu și burse în țări UE, fonduri europene care pot fi accesate pentru proiecte de amploare care să îmbunătățească traiul cetățenilor.

UE a este foarte benefică pentru România deoarece aceasta asigură următoarele: UE ajută atât minoritățile cât și majoritățile romane pri atingerea a doua lucruri benefice fundamentale în UE.

În primul rand deschiderea granițelor este foarte benefică pentru UE dar nu neapărat pentru țară respectivă, însă când o țară are nevoie de ceva și altă țară se oferă să acorde ajutor însă produsele care vin din țara ajutată trebuie să fie mai ieftine se poate numi o alianță economică dar în UE este la o scară de zeci de țări.Cel puțin asta este prin prisma oamenilor de dreapta cea ce este adevărat dar nu este Alianța Europeană ci Uniunea Europeană.

Și aici ajungem la al doilea punct pentru că țările europene sunt relativ mici în comparație cu alte țări la fel de puternice deja mulți văd UE cape o singură țară și nu este greșit avem aceași religie majoritar, am provenit din două mari neamuri(romani, triburile germanice) apoi cam am ajut aceași istorie și etaprele de trecere de la epoca bronzului în coace a fost forte comună și identică aproape repetată mai întâi de o țară apoi de alta și tot așa am trecut împreună prin toate. Așa că să zici că ai naționalitate Europeană este ceva normal deoarece chiar și dacă sunt mici diferențe culturale și politico-filozofice apartinem aceluiași trib mai mare, în plus cine de exemplu din SUA ar ști de România, Andora sau Bulgaria este pur și simlu mai rezonabil. Pentru mulți inclusiv pentru mine Rmania Portugalia Olanda și orice altă țară UE este pur și simplu sau încet devine o rehiune dintro țară mai mare cum este în SUA. Cu districte și state cu propria cultură mai individuală sau nu, cu propile reguli particulare sau mai clasice și cu specificele fiecărei țări în parte pentru că cu cât mai speciali cu atât mai bine dar din aceași țară ceea ce este foarte important deoarece să spunem nu îmi place statul în care m-am născut dar am o întreagă țară cu care mă pot identifică nu trebuie să fie neapărat ingrădită identificare amea cu un stat cand am o întreagă țară cu care pote cu măcar alt stat rezonez in valori morale și personale.

Și aici este o problemă pentru că legile date de UEse pot potrivi uni stat sau dar un lucru este sigur că trebuie să aibă ceva mai multă influența și putere, într-o Uniune ca Europa trebuie să existe o ordine comună deoarece ar strânge legăturile intre țări dar mai ales intr-o perioadă de încălzire globală și alimente nesănătoase nu sunt de ajuns limite foarte ușor de încălcat și de restricții obligatorii pe tot UE și în special pedepse comune și extrem de dure și usturătoare obligatorii, cu alte pedepse ustoare dacă legile sunt încălcate pentru oprirea colapsului global și dezvoltarea umanități dar împreună cu natura.

În teorie susțin UE și puterea ei juridică mai mult ca pe o țară cu mai multe state independente decât o simplă alianță dar nu dau cu piatra în nimeni și în general sunt dispus să port conversații pe această temă.

2. ”Spune-ne orice altceva!”

Aș vrea să știu care îmi sunt drepturile de consumator atunci când cumpăr un produs.

Cred că în cadrul acestui proiect ați putea aborda subiecte având la bază o anumită speță, respectiv un proiect de genul: How to… : Ce faci dacă…, Cum să…
Mult succes !

Avem nevoie de educație juridică la fel cum avem nevoie de aer. Ar trebui să se elimine din programa școlii ore de istorie care să fie înlocuite cu educația juridică.

Aș vrea să știu exact ceea ce nu se predă în școli, cum să fiu un cetățean responsabil și informat. Dețin informații despre majoritatea lucrurilor menționate în chestionar, dar sunt mulți adolescenți care nu știu mai nimic despre zona juridică și politică, și asta pentru că sistemul de învățământ românesc nu acordă atenție acestei zone. Succes cu acest proiect frumos!

Ce trebuie să faci atunci când cineva intentează proces împotriva ta? Ce sunt litigiile, avocații din oficiu si alti termeni din acest domeniu?

Sunt foarte interesată de educația juridică! Pe viitor aș vrea să dau la Drept!

Mi-ar plăcea foarte, foarte mult să facem mai multă educație juridică la școală, mai ales că-mi doresc să continui în această direcție. De câteva ori am fost în vizită la un Parchet sau la Curtea de Apel și a fost interesant, aș vrea să repet experiența.

Aș vrea să vă spun să încercați să dați cât mai multe exemple posibile, fie ele reale sau nu. Prin exemple, adolescenții înțeleg cel mai bine! Puteți strecura și câte o glumă pe ici și colo, nu strică, ba chiar atrage!

Sunt studentă la drept fapt ce cu siguranță a înlesnit cunoașterea acestor lucruri. Vă felicit inițiativa și susțin faptul că educația juridică este absolut necesară în școli, întrucat numai informați putem să ne apărăm drepturile și să înlăturăm abuzurile!

Proiectul ar trebui implementat încă din clasele primare, adaptat nevoilor lor de a ști cum să se apere și la cine să apeleze pentru diverse probleme.

Am avut un curs super interesant despre constituție și consider că e un subiect de care ar trebui să știe mai multă lume, în general cam orice cetățean, de fapt. N-ar strica să includeți informații de bază despre asta. Pare fain :)) spor și succes!

Rezultatele acestui sondaj m-au ajutat să concluzionez că Educația Juridică este mai mult decât necesară pentru dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a tinerilor din România. Proiectul la care lucrăm își dorește să contribuie cât mai mult la acest scop prin prezentarea prietenoasă a unor aspecte juridice neprietenoase la prima vedere!

Toate aceste rezultate vor fi fructificate în viitor, atât prin ghidul la care lucrăm, cât și printr-o serie de articole și filmulețe!

Tu ce părere ai despre rezultatele acestui sondaj?

Poți da scroll prin poze direct de aici sau poți intra pe Instagram să ne dai și un follow!

StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com

Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant.


AUTOR: Costin-Alexandru Jalbă, Anul III, Drept UniBuc

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x