Experiența unei studente la Drept în Olanda!

Articol trimis de Maria-Elena Chiriacopol


Bună! Sunt Maria-Elena Chiriacopol, am 19 ani și sunt studentă în anul I la Drept Internațional și European la The Hague University of Applied Sciences. 18 ani am trăit la Câmpina, alături de familia mea. Schimbarea a venit alegând să urmez facultatea în Haga. Nu a fost și nu este ușoară, însă știu că mai târziu o să îmi fie bine. Nu este ușor să stau fără familia mea, fără prietenii mei, fără locurile dragi. Nu este ușor să îmi gătesc, să îmi fac curat și să și învăț în același timp, totul de una singură. Însă acesta este momentul care te maturizează și care te face puternic, chiar fără să iti dai seama.


1. Cum ai luat decizia de a studia Dreptul în Olanda?

Totul a fost spontan…
Eram în semestrul al doilea din clasa a XII-a și încă nu știam ce vreau să fac mai departe. Am fost elevă la CNNG Câmpina, la matematică-informatică, intensiv informatică. Și acum vine întrebarea: “De ce nu ai urmat o carieră în domeniul IT?”. Simplu: am realizat că nu este ceea ce îmi place și nu m-aș fi văzut în fața unui calculator pentru tot restul vieții. Când alegi un astfel de drum trebuie să fii cu adevărat pasionat. Eu prefer comunicarea interumană.

Cu ceva timp în urma începusem să merg la București pentru a frecventa întâlniri cu un consilier educațional. În aprilie 2020 mi-a spus că trebuie să îmi depun dosarele. Variantele mele erau Business, IT și Drept. Sună simplu și complicat în același timp, fiind trei lumi total diferite. Am analizat situația rațional: am exclus IT-ul, deoarece nu era pasiunea mea cea mai mare. Chiar dacă știam matematică și informatică, nu era ca și cum mă puteam limita la cele două materii și nu îmi mai trebuia nimic altceva. Rămăseseră două variante: Business și Drept. Toți se așteptau să aleg prima variantă, însă ce sa vezi? Am ales Dreptul fără sa mă gândesc prea mult. De ce? Părerea mea este că dacă voi dori să îmi deschid un business nu îmi trebuie neapărat o facultate în acest domeniu. În plus, cu toate că nu urma să studiez Dreptul Românesc, ci Dreptul Internațional și European, știam că tata mă va ajuta și mă va sprijini cât poate și cum poate, fiind avocat.

Am fost acceptată la toate facultățile din afară la care am depus dosarul și parcă după acest pas, decizia plecării a venit de la sine.

2. Care sunt cerințele de admitere?

Să fiu sinceră, nu mai știu cu exactitate dacă au fost cerințe diferite în cadrul facultăților la care am aplicat. Știu că am avut:

-scrisoare de recomandare

-scrisoare de intenție/motivație

-foaia matricolă 9-12 – tradusă și legalizată

-examen limba engleză -tradus și legalizat

– CV (care conținea multe voluntariate și activități)

-diploma de Bacalaureat (înainte de a îl susține mi s-a eliberat o adeverință pe care am putut să o trimit ca dovadă a faptului că voi susține bacalaureatul) – tradusă și legalizată

Cerințele lor nu sunt stricte. Este bine să ai totuși note cât mai mari și să nu te culci pe o ureche. Olandezii merg pe principiul “intră cât mai multe persoane, rămâne cine e capabil”.

3. Cum e cazarea? Stai în cămin sau cu chirie?

În anul întâi ai dreptul de a sta într-o casă studențească. Inconvenientul este că după un an trebuie să te muți. Nu o pot compara cu un cămin din România, deoarece condițiile sunt mult mai bune. Personal, stau într-un apartament cu încă trei persoane, doi băieți și o fată. Nu ne știam înainte să venim aici, însă am avut norocul să întâlnesc oameni de nota 10 și ne înțelegem minunat. Împărțim baia și bucătăria, dar fiecare are camera lui. Clădirea în care stau are 23 de etaje și fiecare etaj are câte patru apartamente.

4. Care sunt costurile?

Voi începe prin a sublinia faptul că depinde foarte mult ce fel de persoană ești. Eu nu sunt o persoană cheltuitoare… ba din contră, îmi doream să economisesc cât mai mult.

Chiria: având o cameră medie cu balcon plătesc pe lună în jur de 460€.

Bani de buzunar/luna: în Haga traiul este mai scump decât in alte orașe din Olanda, însă poți trăi destul de bine și cu 200€ dacă îți gătești singur și nu îți cumperi altceva. Eu primeam in jur de 400€, însă niciodată nu rămâneam fără bani.

Facultatea: este 2100€ pe an (pentru studenții internaționali se percep alte costuri), însă anul întâi este la jumătate de preț. Am optat pentru varianta de a plăti în rate.

5. Cum sunt colegii/ profesorii și ce îți oferă facultatea?

La polul opus față de România!
Haga este un oraș cu studenți din toate colțurile lumii. Am întâlnit toate tipurile de oameni acolo și spre surprinderea mea, a fost mai ușor decât aș fi crezut să mă obișnuiesc cu noua viată. Toți eram la început de drum, doream să ne împrietenim și să reușim să ne acomodăm mai ușor. Oamenii sunt foarte deschiși și săritori. Uneori parcă e totul prea frumos ca să fie adevărat. Colegii te ajută la orice pas, tot ce trebuie să faci e să strigi după ajutor. Majoritatea avem “study groups”, în perioada aceasta fiind cea mai bună soluție pentru a învață.                   

Când vine vorba de profesori… wow. Te fac să te simți atât de bine! În primul rând, majoritatea te roagă să le vorbești la pertu. Pentru mine încă este ciudat, însă mă acomodez cu ideea că ei doresc să fie priviți ca niște prieteni de ai noștri, cu puțin mai multă experiență. În general sunt tineri, însă și dacă au o vârsta mai înaintată, mintea lor este încă tânără. Aproape toți profesorii răspund la mesaje în orice zi, iar dacă ai o întrebare amplă, îți sugerează să stabiliți o întâlnire pentru clarificări. În felul acesta, te încurajează să înveți, să fii cât mai activ la ore și să capeți încredere în tine!

La THUAS anul este împărțit în două semestre și fiecare semestru este împărțit în două blocuri. Având patru quartere, avem patru sesiuni. În fiecare quarter am câte patru materii. Pentru a obține numărul de credite trebuie să realizăm un assignment la care să luăm peste 4.5 si sa luăm mai mult de 5.5 la examen. Assignmentul reprezintă 30%, examenul 70%, iar media trebuie sa fie peste 5.5.  Este foarte greu să obții o notă mai mare de opt și implicit că poate pentru o notă de șase vei fi lucrat de zor, dar tot nu ar fi suficient.

Primele 3 luni am avut oportunitatea de a merge la Universitate, însă totul a trecut ca într-o clipă. Îmi este dor și vreau să mă întorc. Nu prea am apucat să trăiesc viața de student în Olanda, însă abia aștept să revină totul la normal. Sunt atât de multe de povestit, încât aș scrie la nesfârșit despre această schimbare din viața mea!Dacă și tu studiezi în afară, trimite-ne un mail, ca să publicăm și povestea ta!


Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant!
Dă scroll până la finalul paginii pentru butoanele de share!StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com

Dacă-ți place ceea ce facem, susține proiectul StuDrept pe BuyMeACoffee:


ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PE MAIL CELE MAI NOI ARTICOLE!

Se procesează…
Super! Mulțumim pentru abonare!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x