Cum contestăm o amendă contravențională?


Un articol de

Costin-Alexandru Jalbă


Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât avem mai multe șanse să obținem o amendă contravențională. Fie pentru condus, fie pentru deranjarea liniștii publice, fie pentru multe alte contravenții pe care le putem comite în viața de zi cu zi.

La finalul articolului găsești și modele pentru actele de procedură relevante.

De ce ai vrea să contești o amendă?

Poate crezi că sancțiunea este prea dură sau că nu trebuia să fii sancționat deloc. Poate, deși destul de rar, procesul verbal este vădit ilegal sau amenda a fost aplicată abuziv. De cele mai multe ori, amenzile sunt contestate pe motiv de oportunitate, nu de legalitate.

Poate procesul-verbal prin care ți-a fost aplicată amenda nu este corect completat și dorești să profiți de neștiința polițistului pentru a evita plata amenzii.

Ce trebuie să conțină procesul-verbal?

Să începem cu motive de legalitate și să vedem care sunt elementele procesului-verbal, precum și lipsa căror elemente duce la nulitatea absolută a acestuia.

Art. 16, alin. (1) din O.G. 2/2001

  • data şi locul unde este încheiat
  • numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator
  • numele, prenumele, domiciliul şi codul numeric personal ale contravenientului
  • descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite
  • indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia
  • (indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie)
  • posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ
  • termenul de exercitare a căii de atac şi instanţa la care se depune plângerea.

De asemenea, este important de ținut minte că agentul constatator este obligat să aducă la cunoștință dreptul de a face obiecțiuni, care trebuie notate în rubrica „Alte mențiuni”, sub sancțiunea nulității.

Mai mult, procesul-verbal trebuie semnat pe fiecare pagină de către agentul constatator și de către contravenient. Lipsa semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal.

Poți contesta un proces-verbal pentru multe motive. Poți dovedi că lipsește un element, poți dovedi că faptele descrise nu sunt reale sau nu s-au petrecut așa cum au fost descrise de agentul constatator. Poți chiar să justifici pe motive de oportunitate și să spui că sancțiunea nu este proporțională cu fapta. Dar dacă dai peste un motiv de nulitate absolută, este de ajuns să indici că din procesul-verbal lipsește acel element.

Ca să rezumăm:

Cum contestăm amenda primită?

Termenul: 15 zile de la înmânare sau comunicare.
Înmânare = de la momentul semnării procesului-verbal
Comunicare = de la momentul semnării de primire a procesului-verbal trimis prin poștă

Unde: plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.
Pro tip: Instanța la care se poate depune plângerea este notată la finalul procesului-verbal!

La finalul articolului găsești și un model de plângere contravențională!

Taxă de timbru: 20 de lei

Se depune dosarul la instanța competentă, dosar ce conține:
– copie CI,
– copie proces-verbal,
– contestația împotriva procesului-verbal
– (dacă este cazul) înscrisuri care să probeze situația de fapt

După această etapă, urmează ca instanța să fixeze un termen de judecată. Între timp, trebuie să te aștepți la un răspuns din partea agentului constatator la cele invocate în plângerea ta. Răspunsul va veni sub forma unei Întâmpinări .

Ți se va cere mai departe să dai un răspuns acelei Întâmpinări, în care să precizezi și dacă dorești să fie judecată în lipsa ta această cauză. Tot la finalul articolului găsești un model și pentru asta!

Plătim sau nu amenda?

Să spunem că ai primit o amendă de 1000 de lei. În 15 zile poți plăti 500 de lei și se consideră achitată amenda. Tot în 15 zile poți depune plângere împotriva procesului-verbal. Deci termenul în care poți plăti 50% și termenul de depunere a plângerii coincid.

Dacă nu plătești jumătate din amendă și pierzi procesul, vei fi obligat la plata întregii sume, 1000 de lei, în exemplul nostru.

Dacă plătești jumătate din amendă și câștigi procesul, instanța va dispune restituirea sumei, lucru pe care îl faci printr-o cerere în baza hotărarii judecătorești definitive, a procesului-verbal contestat și a chitanței care dovedește că ai plătit, fie la organul fiscal, dacă amenda se face venit la bugetul de stat (cazul persoanei juridice), fie la primărie, dacă amenda se face venit la bugetul local1 (cazul persoanei fizice). Fiind titlu executoriu, hotărarea judecătorească definitivă prin care s-a dispus anularea procesului-verbal poate fi pusă în executare și prin intermediul unui executor judecătoresc, în cazul în care autoritățile statului refuză să-ți restituie suma plătită.

Dacă nu plătești amenda și câștigi procesul, atunci ești pur și simplu exonerat de obligația de a mai plăti amenda respectivă, procesul-verbal fiind anulat sau sancțiunea fiind modificată în avertisment.

1 Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice în conformitate cu legislaţia în vigoare se fac venit integral la bugetele locale ale unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale în care contravenientul îşi are domiciliul. OG 2/2001, art. 8 alin. (4)

Model de plângere contravențională.

Model de Răspuns la Întâmpinare

Este obligatoriu să răspunzi la întâmpinare. Sfatul meu este să alegi să fii prezent la judecarea cauzei dacă este posibil. Astfel, vei avea șansa de a expune oral în fața Instanței ceea ce ai scris și aceasta poate înțelege mai bine cererea ta!

Sursa: Ghid justitiabili -modele de cereri in materia dreptului procesual civil.pdf

REZUMAT

  1. Ești amendat
  2. Te uiți bine peste procesul-verbal cu speranța de a da peste o mină de aur: motive de nulitate absolută
  3. Elaborezi plângerea împotriva procesului-verbal, invocând motive de fapt și de drept și plătești și 50% din valoarea amenzii între timp.
  4. Depui plângerea la instanța competentă
  5. Răspunzi la întâmpinarea agentului constatator
    Câștigi: depui cerere de restituire la Primăria din localitatea în care ai domiciliul
    Pierzi.

Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant!
Dă scroll până la finalul paginii pentru butoanele de share!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com

Dacă-ți place ceea ce facem, susține proiectul StuDrept:


ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PE MAIL CELE MAI NOI ARTICOLE!

Se procesează…
Super! Mulțumim pentru abonare!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x