Tot ce trebuie să știi despre Consiliul Uniunii Europene!


Un articol de

Theodora Elena Alexandra Stanciu


Cuprins:

  1. Ce reprezintă Consiliul UE?
  2. Consiliul UE, Consiliul European și Consiliul Europei – o singură instituție sau trei entități diferite?
  3. Care este componența Consiliului?
  4. Ce atribuții are Consiliul?

Ce reprezintă Consiliul UE?

Consiliul Uniunii Europene, denumit pe scurt Consiliul, este una dintre cele șapte Instituții ale Uniunii Europene, cu sediul la Bruxelles, fiind cealaltă instituție colegislativă și cobugetară, alături de Parlamentul European.

Un aspect foarte important de reținut este că, întrucât Consiliul este alcătuit din reprezentanți la nivel ministerial – deci miniștri și secretari de stat – (este fostul Consiliu de Miniștri), el apără și promovează interesele statelor membre, nu ale cetățenilor sau ale Uniunii, așa cum era cazul Comisiei Europene (care este cunoscută drept “gardianul tratatelor”, reprezentând interesul general al Uniunii Europene).

Pentru un mic context istoric, în anul 1958 a fost înființat Consiliul Comunității Economice Europene, iar câțiva ani mai târziu, în 1965, odată cu semnarea Tratatului de fuziune de la Bruxelles (intrat în vigoare în 1967), atunci când a avut loc unificarea instituțiilor cu rol legislativ din cadrul celor trei Comunități Europene, a luat naștere Consiliul de Miniștri. Astăzi, poartă numele de Consiliul UE.


Consiliul UE, Consiliul European și Consiliul Europei – o singură instituție sau trei  entități diferite?

La prima vedere, cele trei nume de Consilii par identice. Însă sunt ele unul și același Consiliu sau se diferențiază în vreun fel?  Dacă sunt Consilii diferite, fac toate parte dintre instituțiile Uniunii Europene?  Poate v-ați pus măcar una dintre aceste întrebări de-a lungul timpului, însă nu ați reușit încă să deslușiți “misterul”, așa că vom încerca să ne lămurim împreună.

Putem compara aceste Consilii cu trei frați: doi dintre ei provin din aceeași mamă și din același tată, ceea ce în limbaj juridic se traduce prin frați buni – aici, cei doi frați buni sunt Consiliul UE și Consiliul European, întrucât vom observa imediat că amândouă sunt instituții ale Uniunii Europene. Cel de-al treilea frate despre care vom discuta este Consiliul Europei, care nu face parte dintre instituțiile UE, ci este o organizație internațională, pe care o vom compara cu un frate consangvin sau uterin cu ceilalți doi – în limbaj juridic, fratele consangvin este fratele după tată, iar cel uterin este fratele după mamă.

Să le analizăm pe rând:

Consiliul UE – este instituția Uniunii Europene căreia i-am dedicat acest articol: are rol colegislativ și cobugetar alături de Parlamentul European și apără interesele statelor membre. Un aspect bine-cunoscut și intens mediatizat legat de Consiliul UE este președinția acestuia, care se asigură prin rotație, la fiecare 6 luni, între statele membre ale UE (spre exemplu, România a deținut președinția Consiliului în primele 6 luni ale anului 2019, fiind urmată de Finlanda).

Consiliul European – este instituția Uniunii Europene care stabilește agenda politică a UE, definind orientările și prioritățile politice generale ale UE. Este foarte important de menționat că nu adoptă acte legislative, ci doar acte cu caracter politic, care nu pot face obiectul controlului de legalitate exercitat de Curtea de Justiție a UE – așadar, este o instituție politică.

Pentru o diferențiere și mai limpede a Consiliului European de Consiliul UE, ne vom referi la componența acestora, iar art. 15 din TUE ne sare în ajutor: Consiliul European este compus din șefii de stat sau de guvern ai statelor membre (adică președintele sau prim-ministrul), precum și din Președintele său și Președintele Comisiei Europene (în cazul Consiliului UE mai sus amintit, reprezentanții statelor membre sunt doar miniștrii și secretarii de stat – șefii de stat nefiind enumerați aici). De asemenea, Președintele Consiliului European este o persoană aleasă pentru un mandat de 2 ani și jumătate, care poate fi reînnoit, deci nu mai avem de-a face cu o președinție prin rotație a statelor membre.

Consiliul Europei – este o organizație internațională, cea mai mare organizație în materie de drepturi ale omului de pe continent (observăm, deci, că nu face parte dintre instituțiile UE!). Aceasta include 47 de state membre, dintre care 28 sunt state membre ale Uniunii Europene. Toate statele membre ale Consiliului Europei au aderat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, un tratat conceput pentru a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept.


Care este componența Consiliului UE?

Acum că am descoperit ce este fiecare Consiliu și cu ce se ocupă, vom reveni la Consiliul UE, pentru a-i afla componența. Potrivit art. 16 din TUE: Consiliul este compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru.

Deși par simple la prima vedere, lucrurile se complică puțin: pe de o parte, alcătuirea Consiliului UE este clară, fiind compus din reprezentanții statelor membre la nivel ministerial – deci miniștri și secretari de stat.

Pe de altă parte însă, acești reprezentanți la nivel ministerial diferă în funcție de subiectele discutate în Consiliu, pe baza specializării fiecăruia. De asemenea, deși este o instituție unică, Consiliul este alcătuit din 10 formațiuni diferite, în funcție de domenii.

De exemplu, atunci când se discută un proiect legislativ cu privire la agricultură, se vor întâlni doar reprezentanții din acest domeniu. Totuși, un aspect foarte interesant este acela că, deși acel proiect legislativ este dezbătut doar de acel segment al reprezentanților, la finalul dezbaterilor, când este publicat documentul, se menționează că este un “act al Consiliului”, iar nu un act al reprezentanților din domeniul agriculturii.            

Lucrările Consiliului, în speță, ale fiecărei formațiuni ale Consiliului, sunt conduse de reprezentanții statelor membre conform unui sistem de rotație la 6 luni (pe care l-am menționat la punctul 2) în cadrul Președinției Consiliului (Președinția UE).

Iată un video despre asta:

Sursa video: https://www.consilium.europa.eu/ro/council-eu/presidency-council-eu/

În activitatea sa, Consiliul este sprijinit de Comitetul Reprezentanților Permanenți ai statelor membre (COREPER) și de un Secretariat General.

În ceea ce privește funcționarea Consiliului, acesta se întrunește în ședință publică atunci când deliberează și votează un proiect de act legislativ.

Potrivit Tratatelor, fiecare stat membru dispune de un anumit număr de voturi în Consiliu (alocat, spre exemplu în funcție de PIB și de numărul populației).

Este important să menționăm faptul că, atunci când un ministru votează, acest lucru se îmtâmplă printr-un mandat primit din țara pe care o reprezintă, așadar acesta ține cont de interesul individual al statului pe care îl reprezintă în Consiliu.

Ca regulă, Consiliul hotărăște cu majoritate calificată, cu excepția cazurilor în care Tratatele dispun altfel. În prezent, conform art. 16 alin. (4) din TUE, majoritatea calificată se definește ca fiind egală cu cel puțin 55% din membrii Consiliului, cuprinzând cel puțin 15 dintre aceștia și reprezentând state membre care întrunesc cel puțin 65% din populația UE.


Ce atribuții are Consiliul?

  • Negociază și adoptă legislația UE, împreună cu Parlamentul European, pe baza propunerilor înaintate de Comisia Europeană;
  • Coordonează politicile țărilor UE;
  • Elaborează politica externă și de securitate a UE, pornind de la orientările Consiliului European;
  • Încheie acorduri între UE și alte țări sau organizații internaționale;
  • Adoptă bugetul anual al UE, în colaborare cu Parlamentul European.

Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com


Susține și tu StuDrept Blog pe Patreon pentru content exclusiv și acces la draft-uri
sau printr-o donație unică!ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PE MAIL CELE MAI NOI ARTICOLE!

Se procesează…
Super! Mulțumim pentru abonare!

Bibliografie:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x