Un articol de
Costin-Alexandru Jalbă
Accidentele rutiere sunt, din păcate, un fenomen des întâlnit. O statistică din 2019 a Poliției Române spune că în anul respectiv au avut loc aproximativ 22.500 de accidente rutiere ușoare și 8.600 de accidente grave.
Ce fel de accidente există?
Conform Ordinului nr. 18 din 02/02/2016, accidentele rutiere se clasifică astfel:
- în raport de consecințe:
- accidente soldate cu victime;
- accidente soldate numai cu pagube materiale – accidentele rutiere din care a rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale;
- în raport de gravitate:
- accidente grave – accidentele de circulație rutieră soldate cu victime, în urma cărora a rezultat decesul sau rănirea gravă a uneia ori mai multor persoane;
- accidente ușoare – accidentele de circulație rutieră soldate cu victime, în urma cărora a rezultat rănirea ușoară a uneia sau mai multor persoane.
Ce variante ai în caz de accident?
Există două variante: constatarea amiabilă de accident și Poliția
O să detaliem în cele ce urmează, însă consider că este important să știi încă de la început că ”amiabila” este posibilă numai atunci când nu există victime, deci numai atunci când este avariată mașina. În afara acestei situații, este obligatoriu să contactezi 112 și să nu modifici locul accidentului!
CONSTATAREA AMIABILĂ DE ACCIDENT
Dacă ai peste 18 ani probabil ai auzit de ”amiabilă”. Hai să analizem toate aspectele relevante cu privire la aceasta și să vedem care sunt limitele acestei căi rapide de soluționare a problemelor ivite în trafic.
CÂND?
Pentru evenimentele în care au fost implicate două vehicule asigurate, din care au rezultat numai prejudicii materiale, avizarea daunei se poate face şi în baza formularului “Constatare amiabilă de accident”.
Art. 41 alin. (1) Norma 20/2017 privind asigurările auto din România
Din textul de mai sus reiese că acest mecanism este posibil numai în cazul unor accidente care nu implică victime, indiferent de gravitatea rănilor.
CE FACEM MAI DEPARTE?
Bun, a avut loc tamponarea. Primul lucru pe care ar trebui să îl faci, în măsura în care nu încurci traficul rutier, este să scoți telefonul și să faci poze mașinilor din mai multe unghiuri. Cu tot cu numărul de înmatriculare, ca să fie proba probă. Asta nu este o cerință legală, însă e o idee bună să ai cât mai multe probe cu privire la accident.
Scoți mașinile de pe carosabil, adică de pe stradă pentru a nu îngreuna traficul și pentru a nu îi pune pe ceilalți șoferi în pericol. După ce faci asta, este foarte important să iei datele de contact ale martorilor care au văzut accidentul și care nu erau în vreuna dintre mașini!
În mașină trebuie să ai Asigurarea RCA care vine cu un formular de ”Constatare amiabilă de accident” direct printat. Dacă deja ai trecut prin asta, nu uita să ai mereu o copie-două în mașină! Din fericire, formularul este plin de instrucțiuni și nu este greu de completat. Hai să vedem și noi cum arată unul:

Va trebui să vă puneți la bătaie talentul artistic și să desenați, de comun acord, un singur desen din care să rezulte cât mai bine felul în care s-a produs accidentul. Deși nu te scutește de desenat, o cameră de bord e un lifesaver în ceea ce privește dovedirea modului de producere al accidentului, mai ales atunci când sunt și victime. Dar atunci deja nu mai merge cu ”amiabila”.
Un alt sfat ar fi să îi ceri celuilalt șofer să îți arate actele și să te asiguri că nu are asigurarea expirată și că datele completate de acesta sunt reale. Evident, dacă apar probleme în comunicare, sună la Poliție!
Bun, după ce trece acest moment neplăcut și ați completat împreună formularul, fiecare în părticica lui și l-ați semnat, ce faci mai departe?
Aici răspunsul depinde în funcție de ceea ce-ți dorești tu!
Dacă nu vrei să primești despăgubiri pentru că nu crezi că daunele sunt destul de mari cât să faci asta sau pur și simplu nu vrei să o faci, duci formularul la asigurătorul tău RCA pentru a-ți elibera documentul de introducere în reparație.
Dacă vrei să primești despăgubiri, atunci vei merge cu formularul la asigurătorul RCA al celuilalt conducător auto implicat în accident. Există mai nou o metodă mai simplă, dar care nu te scutește de proba modului în care a avut loc accidentul, metodă ce poartă denumirea de decontare directă. Este o clauză ce poate fi introdusă în contractul RCA (bineînțeles, contra unei sume mai mari de bani) și care presupune că vei merge direct la asigurătorul tău, vei primi banii pentru a-ți repara mașina, iar acesta se va ocupa de recuperarea sumei plătite de la asigurătorul celuilalt conducător auto.
Nu are rost să intrăm în detalii cu privire la tot ce presupune dosarul de despăgubire. Dacă vrei să citești mai multe, este vorba de art. 22 din Norma 20/2017 privind asigurările auto din România.
Nu uita!
Asigurarea RCA este obligatorie pentru orice proprietar de autovehicul, dar nu uita să te asiguri că celalalt șofer are o asigurare valabilă.
POLIȚIA
Știm deja din ce am discutat până acum că există situații în care este obligatoriu să sunăm la 112. Este vorba de accidentele care implică victime sau autovehicule care transportă mărfuri periculoase. Hai să vedem ce spune legea, fiind vorba despre o serie de obligații:
(1) Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
(2) Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.
(3) Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.
Art. 77 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice
Putem apela la Poliție și atunci când nu ne înțelegem cu celălalt conducător auto ori când acesta refuză să ne arate documentele sale sau dacă simțim că situația ar putea degenera.
REZUMAT
Dacă ești implicat într-un accident auto fără victime, iată ce trebuie să faci:
- Legea te obligă să scoți imediat mașina de pe partea carosabilă. Nu te instig la încălcarea ei, dar dacă ai cum, fă niște poze mai întai exact în poziția în care a avut loc accidentul, precum și elementelor din jur, gen semne de circulație!
- Iei datele martorilor, care nu pot fi pasageri sau rude cu tine
- Vezi dacă te poți înțelege cu celălalt șofer, astfel încât să puteți completa împreună formularul de Constatare amiabilă de accident și cere să vezi documentele lui!
- Completezi formularul conform instrucțiunilor.
- Te duci la asigurătorul RCA al celuilalt șofer sau direct la asigurătorul tău dacă ai semnat polița cu posibilitatea decontării directe și urmezi instrucțiunile lor.
Dacă ești implicat într-un accident auto cu victime, sună la 112, nu schimba poziția vehiculului și mai ales, nu părăsi locul accidentului!
Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant!
Dă scroll până la finalul paginii pentru butoanele de share!
StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com
Dacă-ți place ceea ce facem, susține proiectul StuDrept. Află cum:
ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PE MAIL CELE MAI NOI ARTICOLE!