Câteva lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să dai la Drept!


Un articol de

Costin-Alexandru Jalbă


Te-ai hotărât, nu-i așa? Vrei să fii student la Drept. Este o alegere frumoasă și promite multe, dar știi în ce te bagi sau doar îți place cum sună?

Acum ceva timp am rugat mai mulți studenți, de la cât mai multe facultăți de profil, să-mi răspundă la câteva întrebări. Acum este timpul să discutăm despre răspunsurile acestora. Știi ce vreau să fac? Vreau să-ți ofer perspectiva studentului, nu perspectiva performanței. Recunosc că intenția mea a fost să fac un articol care să cuprindă toate facultățile de profil din țară, însă numărul mic de completări nu permite o corectă comparare a acestora. Asta înseamnă că acest articol se va rezuma la Facultatea de Drept a Universității din București1. Totuși, la finalul articolului, o să postez și răspunsurile pe care le-am mai primit de la alte facultăți.


1 – 62 de răspunsuri din 87 sunt de la UB

Fiecare facultate se laudă că este cea mai prestigioasă, se laudă cu rezultatele obținute de studenți și cu rezultatele de la admiterea în Barou sau la INM. Ca să vă spun sincer, eu cred că pe partea de penal, Clujul bate Bucureștiul, dar pe partea de civil, este invers! Asta ca doctrină, nu catedră, că profesorii sunt adevărați profesioniști de ambele părți.

Eu vreau să vorbim despre ce simte studentul de la Drept, iar pentru asta, o să analizăm fiecare întrebare din sondaj:


Pe o scară de la 1 la 10, cât de fericit(ă) ești cu alegerea de a da la Drept?

12345678910
11521561526
1 = deloc și 10 = cea mai bună alegere

Pe o scară de la 1 la 10, cât de fericit(ă) ești cu Facultatea de Drept pe care ai ales-o?

12345678910
423334713914
1 = regret și 10 = cea mai bună alegere

Asta înseamnă că 22.58% sunt pe deplin mulțumiți de Facultatea de Drept a UB și că 6.45% regretă alegerea.

Cât de mulțumit(ă) ești de cadrele didactice din facultatea ta?

12345678910
134247141179

Cum evaluezi activitatea de la seminar?

12345678910
111737121713

Cum evaluezi cerințele examenelor în general?

Prea miciNormalePrea mari
1844

Procentele astea sunt părerile unor studenți ai Facultății de Drept a Universității din București. Bineînțeles, trebuie să ținem cont de faptul că fiecare dintre noi trece prin diferite experiențe. Aceste experiențe personale, deci subiective, reprezintă baza răspunsurilor oferite. Deci țineți cont de părerile de aici, dar nu orbește!

Și ce ar fi acest articol dacă nu aș pune aici și câteva opinii scrise de cei care au completat sondajul, poate cele mai prețioase pentru a vă face o idee despre cum stau lucrurile:

PRO

Nu se promovează învățatul prin “tocire”, ci acela logic, un lucru foarte folositor în viitoarea profesie.

Cadre didactice care sunt deschise, pasionate de ceea ce fac. Colegi, lume mișto în jur, pe scurt eu aș recomanda tuturor să vina la Facultatea de Drept, asta daca vor și ei, desigur.

Senzația de a fi admis în cadrul acestei facultăți este unică!

Părerea este subiectivă, depinde de vocația naturală a fiecăruia, iar personalitatea și valorile mele se potrivesc 100% cu rigorile acestei facultăți

Seminarele sunt un punct forte, toți seminariștii având un mod de a consolida informația foarte bine pus la punct, reușind cu ușurință să-ți capteze atenția!

Există multe proiecte organizate atât de facultate, cât și de asociațiile de studenți, prin intermediul cărora am avut ocazia să particip la interviuri cu persoane extrem de importante din domeniul juridic.

Te face să vrei foarte mult de la tine.

Pe mine, cel puțin, mă motivează constant să evoluez!

Seminariștii sunt minunați! Încearcă prin sute de metode diferite să te facă să înțelegi și să ți se fixeze în cap informațiile.

CONTRA

Exigentele, deși sunt menite a determina studentul să devină un bun profesionist, sunt uneori exagerate!

Desigur, asta ar fi exceptia, nu regula, dar există și unele examene total absurde (ex. Un examen la o materie care probabil nu va avea niciun impact real pentru 99% dintre studenți necesită foarte mult studiu)

Unii profesori au pretenții și cerințe foarte mari pentru examene, deși nu sunt materii de licență sau de admitere în profesie

La unele discipline, seminarele se fac cu câte 60 de studenti, ceea ce nu le face practice, fiind greu ca toți studenții să fie implicați în mod real. De asemenea, și grupele sunt formate dintr-un număr de peste 32 de studenți, ceea ce este foarte mult.

Același prestigiu care te ridică la finalul facultății, te scoate din minți când trebuie să participi la formarea acestuia. Practic, trebuie să te implici 100% și nu ai timp să te bucuri de restul plăcerilor pe care le oferă studenția.

De multe ori, părerea studenților nu este luată în considerare.

Se cultivă stresul, lipsa încrederii si fatalismul. De asemenea, nu sunt condiții, majoritatea profesorilor sunt foarte slabi, iar cerințele sunt… ridicate! Acest lucru este bun și îl apreciez! Doar că uneori tind să fie ridicate nu într-un sens practic ci într-un sens pe care l-aș numi Stahanovist.

PĂREREA MEA

Aproape termin cel de-al treilea an la această facultate și pot spune că, din punctul meu de vedere, Facultatea de Drept a UB pregătește profesioniști care vor să fie pregătiți. Sunt de acord cu opinia larg răspândită în sondaj: seminariștii sunt niște oameni minunați. La Drept înveți mai mult singur. Eu cel puțin așa fac. Mă ajută cursurile profesorilor foarte mult, însă în multe cazuri s-a dovedit suficiect să învăț singur din carte și să-mi lămuresc unele aspecte la seminar. De asta cred că prestigiul acestei facultăți, precum și succesul pe care îl au studenții, se datorează în primul rând seminariștilor și mai apoi profesorilor. Revin astfel la ceea ce am spus în primul rând al acestui paragraf: trebuie să vrei să ajungi profesionist pentru ca asta să se întâmple.

Nu cred că această facultate îți distruge viața socială. Depinde și cât de petrecăreț ești, asta e clar, dar știți cum se spune: study hard, party harder, iar cei de la Drept respectă acest principiu. Consider că poți găsi un echilibru între viața de student și Facultatea de Drept. Eu am reușit să găsesc acest echilibru și pot să învăț, dar pot și să mă bucur de o ieșire în oraș sau să-mi pun la treabă pasiunea pentru scris. Nu te îmbăta cu apă rece și nu oferi tot timpul tău acestei facultăți, așa probabil chiar vei ajunge să o urăști!

Sunt de acord cu opinia conform căreia unele examene sunt puțin prea grele pentru materia ce se predă sau că unele materii își acordă singure o importanță pe care majoritatea studenților nu o văd. Sunt adeptul ideii că o notă de 10 nu ar trebui să vină numai pentru cei pasionați de domeniul respectiv, ci pentru oricine depune efortul de a învăța cursul. Asta pentru că dacă ești pasionat, spre exemplu, de Drept Comercial, atunci vei învăța mult mai mult și din multe alte surse. Dar aici vorbim despre dorința fiecăruia de specializare într-un anumit domeniu. Cu toate astea, pot înțelege o materie și fără să mă pasioneze și ar trebui să pot lua nota maximă fără eforturi suplimentare.

Cred că seminarele ar trebui să se desfășoare numai cu studenții dintr-o anumită grupă. Este, într-adevăr, greu să te implici într-un seminar unde sunt 60 de persoane. Acum depinde și de materie, că sincer pentru unele, unde materia nu este nici grea, nici multă, nu găsesc acest lucru o problemă. Cred totuși că în Anul I, cel puțin în primul semestru, ar trebui ca toate seminarele să se desfășoare numai cu cei dintr-o grupă. De ce? Pentru că la început ai două mari probleme: nu știi cum și ce să înveți și îți este teamă să vorbești în public.

Cred că Facultatea de Drept a Universității din București este o alegere foarte bună dacă știi că asta vrei să faci! Dacă pui pasiune în ceea ce faci și-ți dozezi timpul cum trebuie, va fi o experiență unică! Și trebuie să înțelegi că este okay să nu le știi pe toate la perfecție! Găsește ceva ce te pasionează și axează-te în primul rând pe acel lucru! Dreptul nu este bun doar pentru că ajungi avocat sau magistrat. Dreptul este bun pentru că-ți deschide mintea și te face să vezi societatea în care trăiești cu alți ochi!

Dar vrei să știi ceva? Cred că orice Facultate de Drept, cel puțin din Hegaxon, îți poate oferi această experiență. Vrei la București? Hai la UB, doar aici îți pot recomanda, bazat pe experiența mea. Vrei să trăiești în Cluj sau în Iași? Go for it!


Din octombrie, eu zic că ne întoarcem fizic la facultate… dacă te-am convins să vii la Drept sau dacă te-am ajutat în vreun fel, caută-mă și spune-mi, mă vei face extrem de fericit!


Pe pagina următoare, poți vedea și răspunsurile oferite de studenți de la alte facultăți de profil din România!


Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant!
Dă scroll până la finalul paginii pentru butoanele de share!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com

Dacă-ți place ceea ce facem, susține proiectul StuDrept. Află cum:


Acum te poți abona și pe Telegram: t.me/studreptblog

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PE MAIL CELE MAI NOI ARTICOLE!

Se procesează…
Super! Mulțumim pentru abonare!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x