15 mai – Colocviul și Relaxarea (Jurnal de preSesiune)


Un articol de

Costin-Alexandru Jalbă


Pentru cei mai mulți, data de 15 mai este ziua în care s-au relaxat măsurile anti-Covid. Ziua în care noaptea s-a deschis, măștile au zburat prin aer și magazinele și-au reluat programul obișnuit. Pentru mine și pentru jumătate din seria mea, această zi marchează primul examen din vară. Mă rog, e colocviu și suntem în presesiune, nu sesiune, dar e momentul să lansăm timid noua serie de Jurnal de Sesiune. Dacă dai click pe cuvintele colorate de dinainte o să vezi toate articolele din serie!

Dreptul Transporturilor, asta este materia la care am dat examen. Cei care sunt cel puțin anul III știu că denumirea este mai interesantă decât materia în sine. Pentru mine, cel puțin, se află în topul celor mai nasoale. Totuși, cred că primul loc va fi mereu ocupat de Doctrine Juridice

În orice caz, am luat o săptămână să învățăm pentru această materie. Mă rog, miercuri nu am făcut nimic că ne-am făcut rapelul. Joi ne-am simțit nașpa, dar tot trebuia să mai acoperim niște materie. Ce poate fi mai rău decât să înveți la transporturi? Să înveți la transporturi când te simți nașpa… Mă rog, nu mă înțelegeți greșit, materia nu este grea, dar e foarte plictisitoare, iar examenul pot spune că a fost puțin șiret.

V-am spus ce este cel mai important? A fost primul examen fizic!

Am ajuns la București foarte fericit. Am fost lovit de nenumărate amintiri de pe vremea când să mergi fizic la facultate nu era un eveniment… Ce-i drept, lumea a luat puțin prea în serios chestia asta cu nepurtatul măștii, iar eu trebuie să recunosc că nu m-am simțit confortabil, dar peisajul pur și simplu și cei 5 lei lăsați la poartă mi-au umplut sufletul de fericire.

Examen de la 17:00 la 20:00

Atât a durat examenul cu tot cu organizare. Nu zic, ei chiar au încercat și le admir curajul de a organiza examene fizic când este clar mai ușor să faci asta online. Ne-am așezat în sală, la distanța potrivită. Singurul reproș pe care îl am pentru ei este că nu erau toate scaunele marcate corespunzător și nu a existat o ordine clară de intrare în sală. Eu și Miruna am intrat când am văzut că nu este nimeni în zonă și ne-am putut așeza liniștiți. Cei care au intrat mai târziu, s-au înghesuit puțin.

Apoi a fost prezența, apoi instrucțiunile de încercuire a grilelor și apoi distribuirea subiectelor. Am intrat în sală la 17:00, iar examenul efectiv a început la 17:50. Pe scurt… tortură! Noroc că ne-am așezat în primele rânduri și am putut ieși mai devreme. A trebuit să stăm până la final și să mergem pe rând să predăm lucrările. Urcam pe o parte și coboram pe cealaltă. Erau și săgeți pe jos și chestii… Ți-am zis, s-au organizat destul de bine, cu acele câteva excepții de care am zis deja.

Sunt un fan al măștilor. Eram printre cei câțiva ”dubioși” de o purtau chiar și când nu mai e obligatorie, dar să stai aproape trei ore cu masca la examen e nasol. Din perspectiva asta, prefer examenele online. E bine totuși că nu le-am dat așa, că lucrează vecinii de deasupra la apartament și ieri a fost concert de bormașină.

SENTIMENTE

Asta e partea aia în care îți spun că nu m-am dus la București pentru examen. Sincer, puțin mi-a păsat de el. Eu am fost pentru experiență. Poate sună ciudat, dar tot drumul și tot ce am făcut până să intrăm în sala de examen a fost un fel de reconstituire a vieții de acum mai bine de un an. Mergeam în fiecare luni dimineață la cămin și Miruna punea muzică. Acum a fost sâmbătă la ora 15:00, dar Miruna tot a pus muzică. Am plătit taxa de parcare ca întotdeauna, am parcat în același loc unde parcam și atunci și m-am bucurat de verdele din spatele facultății. Da, scările din față sunt un punct de atracție, dar cele mai multe amintiri sunt din locurile care nu se văd din stradă…

Mi-a dat speranța că lucrurile vor fi aproape ca înainte de la 1 octombrie. Aș vrea ca ultimul an de facultate să fie fizic. Să mă bucur de o pauză la cortul din spate și de un hotdog de la Dissescu. Nimic nu o să mai fie exact ca înainte, dovadă stă sala 27, dar măcar să fie fizic….


Ăsta este primul articol din seria Jurnal de Sesiune de vara asta. Am trișat puțin, știu, dar putem spune că e un început bun pentru viitoarea serie. Primul examen din sesiunea oficială este pe 31 mai, la Drept Penal, Partea Specială II. O să ne vedem cu un articol pe 31 mai sau pe 1 iunie, depinde la ce oră mă întorc din București! Recunosc că atunci când erau online, mă apucam de scris chiar de când predam lucrarea, dar acum va trebui să mă înțelegeți dacă va veni la o zi după examen.

Nu uita, poți urmări seria Jurnal de Sesiune chiar aici!


Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant!
Dă scroll până la finalul paginii pentru butoanele de share!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com

DONEAZĂ PENTRU STUDREPT
Conținutul nostru este gratuit, însă ne poți ajuta să facem lucruri și mai mari și poți susține atât proiectul, cât și echipa. Află mai multe pe butonul de mai jos sau dă scroll până la finalul acestei pagini!


Acum te poți abona și pe Telegram: t.me/studreptblog

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PE MAIL CELE MAI NOI ARTICOLE!

Se procesează…
Super! Mulțumim pentru abonare!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Alex
24 days ago

salut! ai putea sa ne dai mai multe detalii despre acest examen? De unde e recomandat sa invatam? Si cum sunt notele?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x