Cum sancționează România conducerea sub influența alcoolului?


Un articol de

Costin-Alexandru Jalbă


Legislația din România nu tolerează absolut deloc consumul de alcool combinat cu urcatul la volan. În SUA, spre exemplu, poți conduce dacă ai sub 0,08% BAC (nu examenul, ci blood alcohol content) cu diferite reguli speciale în unele state. Totuși, și la ei, ca și în multe state din Europa, toleranța este mai mică pentru proaspeții șoferi sau pentru cei profesioniști.

Îți las aici un link către Wikipedia dacă vrei să faci o comparație între diverse state ale lumii:

În România, sancțiunile apar chiar de la momentul la care depășești 0.00, deci de la cea mai mică valoare posibilă. Până într-un punct îți iei amendă și rămâi fără permis, dar mai departe, poți ajunge chiar la închisoare. Așadar, vorbim despre încadrarea acestei fapte în contravenție sau în infracțiune. La final vorbim și despre cum îmbibația alcoolică îți poate agrava răspunderea pentru alte infracțiuni, chiar din culpă.

CONTRAVENȚIE

Codul Rutier, cum îl cunoaște toată lumea, adică OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede:

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai următoarelor fapte:

a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;

art. 102 alin. (3) lit. a)

La momentul la care scriu acest articol, clasa a IV-a de sancțiuni presupune o amendă între 1.305 lei și 2.900 de lei.

Am văzut că articolul din lege ne trimite la încadrarea ca infracțiune a acestei fapte, astfel că trebuie să ne uităm în Codul Penal pentru a determina care este granița dintre contravenție și infracțiune. Astfel, articolul 336, pe care o să îl redăm integral în următoarea parte, ne spune că devine infracțiune de la 0,8 g/l alcool pur în sânge. La aceste valori putem ajunge numai după prelevarea probelor biologice.

În privința contravenției, trebuie ca nivelul concentrației de alcool pur în sânge să fie de mai puțin de 0,8 g/l. Alcooltestul, aparatul ăla simpatic în care te pune Poliția să suflii, arată concentrația de alcool din aerul expirat și o face în mg/l. Dacă ajungi la 0,4 mg/l o să fii obligat să mergi să ți se ia probe biologice. Sub acest nivel vei primi amendă!

Poate abia te-ai clătit cu apă de gură și știi că nu ai consumat alcool. Ești foarte surprins de nivelul pe care îl arată alcooltestul. Ce poți face? Poți solicita să ți se recolteze probe biologice pentru a determina că în sângele tău nu se află alcool. Și dacă e prima dată când auzi de asta cu apa de gură și ți se pare ciudată, poate ar fi bine să arunci un ochi peste acest video.

Să rezumăm: Conduci după ce ai băut (dar nu cât să ajungi la 0,8 g/l), te oprește Poliția, suflii în alcooltest, primești amendă între 1.305 lei și 2.900 de lei și ți se suspendă dreptul de a mai conduce pentru 90 de zile.

Merită? Eu zic că nu!

INFRACȚIUNE

Am văzut deja din partea anterioară că peste 0,08 g/l înseamnă infracțiune. Hai să vedem ce spune exact Codul Penal la art. 336:

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Curtea Constituțională, prin Decizia nr. 732/2014, a admis excepția de neconstituționalitate și costatat că sintagma la momentul prelevării mostrelor biologice din cuprinsul art. 336 alin. (1) C.pen. este neconstituțională. Asta nu înseamnă că această infracțiune nu mai există, ci că infracțiunea nu ar trebui să se consume la un moment ulterior săvârșirii ei.

Din aceste motive, pentru stabilirea îmbibației alcoolice nu poate fi avut în vedere decât un calcul retroactiv al acesteia. Tocmai din acest motiv sunt recoltate două probe biologice de câte 10 ml la o diferență de o oră una față de cealaltă.

Mai mult, ești obligat să mergi să ți se recolteze probe biologice, iar sancțiunea pentru refuzul sau sustragerea de la prelevare constituie infracțiune conform art.337 și se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani. Așa că ar fi bine să te conformezi dacă nu vrei să ai probleme mai mari!

Să rezumăm: Ai peste 0,8 g/l, riști să mergi la închisoare între unu și 5 ani sau să primești o amendă penală.

Dacă nu știai, amenda penală pentru această infracțiune se calculează astfel:

180 – 300 de zile-amendă x 10 lei – 500 lei suma corespunzătoare unei zile-amendă

AGRAVANTĂ

Conducerea sub influența alcoolului poate constitui o circumstanță agravantă pentru unele infracțiuni prevăzute de Codul Penal. Să luăm două exemple:

  • UCIDEREA DIN CULPĂ – art. 192 C.pen
    Pedeapsa pentru ucidere din culpă este închisoarea de la unu la 5 ani.

Cu toate astea, dacă te urci băut la volan și produci un accident în care a murit o persoană, atunci, pentru faptul că te aflai sub influența alcoolului și nu aveai voie să te urci la volan, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. Mai mult, dacă alcoolemia ta depășește 0,8 g/l, atunci pedeapsa va fi chiar mai mare. Asta pentru că va exista un concurs între uciderea din culpă și conducerea sub influența alcoolului.

  • VĂTĂMAREA CORPORALĂ DIN CULPĂ – art. 196 C.pen

Singurul mod în care infracțiunea de loviri sau alte violențe este sancționată din culpă este atunci când a fost produsă de o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice ori a unei substanțe psihoactive sau în desfășurarea unei activități ce constituie prin ea însași infracțiune. În mod normal, lovirea unei persoane ce nu necesită mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, dacă este produsă din culpă, nu este sancționată.

Pentru vătămarea corporală din culpă, pedeapsa este agravată în aceleași situații, iar limitele se schimbă din 6 luni – 2 ani sau amendă în 6 luni – 3 ani sau amendă.

Ca și în cazul uciderii din culpă, în cazul în care concentrația de alcool depășește 0,8 g/l, va exista concurs cu infracțiunea de conducere sub influența alcoolului.

Pentru regulile de calcul în caz de concurs de infracțiuni, vezi art. 39 C.pen

CONCLUZIE

Am văzut împreună care sunt consecințele legale ale conducerii sub influența alcoolului, dar să nu uităm cât de mulți oameni mor în fiecare an din cauza acestui fenomen. Ar trebui ca mai presus de teama de amendă sau de închisoare să fie teama de moarte. Pentru că atunci când te urci beat la volan, nu-ți pui numai ție viața în pericol!

Așa că nu pot decât să-ți spun să nu te urci la volan după ce ai băut, chiar dacă ”e numai o bere”. Acea bere îți poate distruge viața!

Stay safe!


Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant!
Dă scroll până la finalul paginii pentru butoanele de share!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com

DONEAZĂ PENTRU STUDREPT
Conținutul nostru este gratuit, însă ne poți ajuta să facem lucruri și mai mari și poți susține atât proiectul, cât și echipa. Află mai multe pe butonul de mai jos sau dă scroll până la finalul acestei pagini!


Se procesează…
Super! Mulțumim pentru abonare!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Popescu Liviu
Popescu Liviu
9 months ago

Salutare! Am inteles de la avocat ca din ianuarie 2022, dreptul de a conduce se suspenda la 180 zile pentru consum de alcool daca acesta nu depaseste 0.4 in aerul expirat sau 0.8 in sange, conform art 103 din OUG/2002. Eu nu am gasit nicaieri acest lucru. Indraznesc sa te intreb pe tine daca stii altceva. Cand ai timp sa oferi un raspuns, as aprecia. Multumesc de dinainte.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x