Timp estimat de citire: 10 minute
Un articol de:
Crina Anastasia Petrache
Știu că atunci când trebuie să ne pregătim pentru un examen, cel mai dificil moment este să începem, însă mai știu și că în sesiune cei mai mulți dintre noi acoperim cea mai mare parte din materie și studiul este, de obicei, neîntrerupt în această perioada. Tocmai de aceea, tot atunci își fac apariția și stresul, oboseala și nervozitatea, care sub nicio formă nu ne sunt aliați într-o perioadă atât de dificilă. Pentru că am cunoscut aceste probleme din proprie experiență și pentru că sunt convinsă că sunt acolo în spatele telefonului ori calculatorului mulți alți studenți care se confruntă cu toate acestea în sesiune, am câteva sfaturi de împărtășit, unele poate mai neobișnuite, dar care la mine au funcționat de-a lungul timpului.
Pentru început vreau să menționez că eu în sesiune sunt, sau mult timp am fost, genul acela de persoană care adoarme cu cartea în mână, chiar dacă este foarte nesănătos, iar prietenii mei știu că sunt foarte „scumpă” la vedere în această perioadă. Oricâte sfaturi aș primi despre cum trebuie să învăț jumătate din zi și în rest să ies la plimbare, o spun cu mâna pe inimă, pentru mine asta nu funcționează, deși întotdeauna am învățat mare parte din materie încă din timpul semestrului.
Cred că ceea ce simt este că nu mă pot rupe pentru atât de mult timp de pregătirea pentru examen. Așa am ajuns să îmi organizez timpul exact așa cum simt eu că îmi este pe plac, fără să mai ajung la epuizare, decât în situații extreme. Pentru că organizarea timpului este ceva ce fiecare știe exact cum trebuie să funcționeze aplicat la particularitățile „speței”, sfaturile mele se vor axa punctual pe ce am învățat din experiență.
Nu mai număra pagini!
Înainte de fiecare examen vorbesc cu prietenele mele de la facultate și cea mai optimistă dintre noi spune ceva de genul: la materia X avem 600 de pagini, 100 pe zi, 6 zile. Matematică pură. Numai că în realitate nu se întâmplă niciodată așa și ajungem în final să numărăm, să calculăm, să împărțim și adunăm obsesiv-compulsiv mai multe pagini decât acoperim în ziua respectivă. Așa că sfatul meu este să te apuci de citit și să calculezi la final ca să vezi cât ai reușit să acoperi în ziua respectivă. În felul acesta vei putea face o reală evaluare pentru zilele următoare, pentru că ritmul tău este diferit în funcție de materie și dificultatea ei și cât din ea ai mai studiat în timpul semestrului.
Dacă nu înțelegi ceva, treci peste!
În stilul ăsta am învățat eu mereu și e un “viciu” de care încă încerc să mă las. De ce? Ai spune că să studiezi temeinic este bine. Este, într-adevăr, numai că nu atunci când timpul este împotriva ta. Am pierdut ore întregi pe anumite aspecte unde mă blocasem ori din cauza formulării proaste ori din cauza oboselii sau necunoașterii unor informații pe care le-am găsit în paginile următoare. Este frustrant să lași ceva în urmă, dar sănătos pentru mintea ta…
Pauza de plâns.
Dacă este cineva care citește acum acest articol și se gândește de ce plânge fata asta, îmi pare rău să îți spun, dar ori nu îți place ceea ce faci, ori ești ipocrit, dacă niciodată nu ai avut măcar pornirea de a plânge înainte de un examen pentru care ai muncit din greu. Eu nu sunt, de obicei, într-atât de emoționată încât să plâng fix înainte, dar lacrimi din cauza stresului, a oboselii, a rutinei, a nervilor ori a frustrării cauzate de un număr infinit de factori, au fost nenumărate, tocmai de aceea majoritatea cărților mele au undeva urme de lacrimi uscate. Now it’s funny, recunosc, însă în acele momente nu era. Am auzit de multe ori „mustrări” din partea apropiaților de tipul „Nu ai de ce să plângi pentru un examen, dă-l încolo”. In fact, chiar ai, și dacă o simți, ia o pauză și fă asta. În 10 minute vei fi înapoi la datorie și gata de o nouă sesiune de studiu.
Descarcă-te!
Tot despre acest aspect al gestionării și descărcării emoțiilor mai sunt câteva trucuri pe care eu le folosesc. Nu încurajez violența, dar e ok să lovești chestii, dacă nu-s oameni, ori animale, ori vaze scumpe, moșteniri de familie. Comandă-ți un mini sac de box! De asemenea, te vei simți de 10 ori mai bine, după o doză de serotonină, așa că ia pe cineva în brațe. Puțină afecțiune nu strică. Tot așa o minge anti-stres, din aceea cu biluțe în interior este minunată pentru a scăpa de toate emoțiile pe care le simți.

Dacă nu poți să dormi, este pentru că nu vrei!
În acele momente în care îți alimentezi creierul cu tot felul de gânduri și scenarii nu faci decât să îți împiedici corpul să se relaxeze și uite așa orele trec, iar tu ești în același punct. Din păcate a trebuit să învăț asta pe pielea mea la primul meu examen oral, la care, recunosc am luat-o razna din toate punctele de vedere. Mai mult am plâns și am fost împiedicată de stres și lipsa de somn decât să învăț și mi-am dat seama ca singurul dușman sunt chiar eu în momentul în care un simplu ceai de tei, care se dorea a fi un ceai special conceput pentru a adormi, așa cum m-a mințit la vremea aceea bunica mea, a fost suficient încât să dorm cele 8 ore necesare de odihnă, după 4 zile teribile de nesomn, stres continuu și somnifere care nu au dat niciun fel de roade.
Mănâncă (dacă se poate) sănătos!
Nucile sunt foarte bune pentru memorie și concentrare, în rest orice care îți dă putere de muncă și energie este perfect. Uneori când mă simt foarte obosită, apelez și la vitamine, orice pe bază de magneziu.
Avem și noi un articol pe blog despre alimentația sănătoasă: Nutriția și Sportul – cheia unei minți sănătoase!
Învață în stilul tău!
Despre studiul efectiv nu vreau să spun prea multe, asta pentru că acest proces este exact ca filmele și cărțile, rețeta nu este unică și funcțională pentru toată lumea. Eu învăț oarecum schematic, dar nu pot folosi notițele altcuiva, am încercat. Spun oarecum schematic, pentru că sunt o persoană destul de meticuloasă, acord foarte multă atenție detaliilor, pentru că mi se pare că acestea fac diferența. Folosesc culori, dar am momente în care studiul meu se bazează doar pe carte și un creion. Tot ce pot să spun este că recomand să nu pierzi foarte mult timp colorând, informația trebuie să se așeze frumos în minte, sunt de acord, dar există riscul să îi pierzi esența printre atâtea culori. Ce fac eu destul de des este să mă înregistrez și să mă ascult. În felul acesta greșelile ies în evidență și se corectează eficient. De asemenea, poate suna puțin dubios, dar eu îmi dau teste singură și sunt foarte exigentă la corectare.
Partenerul de studiu.
Am câțiva colegi pe care îi consider niște norocoși. Jumătatea lor se află în băncile aceleiași facultăți și este un avantaj. E un lucru minunat ca cel de lângă să înțeleagă exact prin ce treci și chiar mai minunat să treceți împreună. Nu că iubitul meu nu ar înțelege, pentru că și el este student, dar în total alt domeniu, astfel încât modul de lucru este total diferit și rareori reușim să învățăm împreună. Pe lângă acest aspect, eu vorbesc, uneori, foarte tare și mi-ar fi tare greu să învăț împreună cu alți colegi, pentru că inevitabil i-aș deranja și nu mi-aș dori să stric ritmul nimănui, dar recunosc: uneori îmi este greu singură, pentru că intervine plictiseala. Tocmai de aceea am apelat la un tertip, care funcționează de minune de ceva timp. Am un partener de studiu pe care nu îl pot deranja. Este vorba de o fată din Belgia care face stream-uri pe Youtube de câte 10-12 ore. Ea are un program foarte bine conceput și este foarte des acolo, pentru că învățatul pentru ea este o pasiune.
Am să îi las aici canalul, unde puteți găsi toate detaliile și programul (dă click pe poză!) Îi mulțumesc că e mereu acolo, chiar dacă ea nu știe de existența mea.

Dacă nu ai chef, oprește-te!
Fără chef, nimic nu merge, totul pare infinit și este într-adevăr un calvar. Dacă simți că nu poți, se poate să nu fie vorba de lene, ci de un burnout sau o simplă zi proastă așa că oprește-te, fă un duș, uită-te la ceva, ieși cu un prieten, fă o prăjitură sau dă un mesaj pe grup ca să te plângi!
Nu pierzi timp, crede-mă! Fără chef lucrurile merg de 10 ori mai greu, așa că în timpul acela nu făceai oricum mare lucru…
Relaxează-te!
În 3 ani de facultate, am auzit multe povești și am avut parte de multe experiențe. Toți avem puncte slabe, dar este important să ne redresăm și să ne încurajăm, atât noi înșine pe noi, cât și reciproc. Nu te lăsa păcălit de aparențe.
Colegul acela care are numai 10 și pentru care totul pare ușor este la fel ca tine, obosit și demoralizat uneori, așa că data viitoare când îți întâlnești colegii, nu fii egoist, zâmbește-le și spune-le o vorbă bună, întreabă- i ceva ca să le arăți că sunt pregătiți, încurajează-i oricât de tema îți este și ție. În felul acesta nu îi ajuți doar pe ei, ci te ajuți și pe tine, pentru că atmosfera de dinainte de examen influențează foarte tare prestațiile tuturor. Eu am și o melodie pe care o ascult înainte de orice examen, linkul este în finalul articolului. Îmi dă un vibe minunat!
În final, constatarea mea cea mai importantă în acești 3 ani este că nu e nevoie să mă iau așa în serios. Este important să muncești, să îți dai interesul, dar facultatea este o perioadă dificilă, dar și frumoasă, din toate punctele de vedere, așa că trebuie să ne bucurăm de ea, de altfel, ca de orice perioadă din viață. Vă urez mult succes în următoarea perioadă și rămâneți calmi!
“Ladies and gentlemen, let the Hunger Games begin – and may the odds be ever in your favor!”
Link-uri către muzica de examen:
https://www.youtube.com/watch?v=jV1sjm9Lz_Q
https://www.youtube.com/watch?v=CevxZvSJLk8
Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant!
Dă scroll până la finalul paginii pentru butoanele de share!
StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com
DONEAZĂ PENTRU STUDREPT
Conținutul nostru este gratuit, însă ne poți ajuta să facem lucruri și mai mari și poți susține atât proiectul, cât și echipa. Află mai multe pe butonul de mai jos sau dă scroll până la finalul acestei pagini!
Acum te poți abona și pe Telegram: t.me/studreptblog
ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PE MAIL CELE MAI NOI ARTICOLE!
Mulțumim pentru Feedback!
O să lucrăm la ceva cât de curand posibil!
Buna,
Un articol bun pentru toți amărâții dintre noi in sesiune.
Vin cu un mic Feedback, ar fi util și frumos sa avem menționat și timpul de citire al articolului. Personal, îmi place să citesc un articol cap-coada dintr-un suflu și m-ar ajuta să știu exact in ce mini-interval de timp sa îl incadrez.
Mulțumesc,
O zi frumoasa și o sesiune ușora!