Jurnal de Sesiune 2.0 – Procedura Penală

Timp estimat de citire: 10 minute


Un articol de

Costin-Alexandru Jalbă


A doua săptămână din sesiunea de vară. O adevărată bucurie! Noroc că mai mult a plouat și n-am avut decât să stăm în casă să învățăm. Săptămâna asta am trecut printr-un stres teribil, chiar enervant aș putea spune… Vorbim despre săptămâna de dinainte de examenul la procedură penală, partea specială de pe 8 iunie 2021:

Ziua 1 – Marți, 01 iunie 2021

Prima zi de învățat coincide cu ziua copilului. Toată lumea posta poze din copilărie pe Instagram și noi ne împărțeam materia. Ne-am uitat la manual, care, by the way, este o abominație (Crișu) și ne-am întrebat ”cum naiba împărțim asta ?!”. Noroc că aveam din timpul semestrului niște scheme pe partea de Urmărire Penală și am zis că ne folosim de ele și de cod.

După ce am citit schemele și ne-am folosit și de cod, am dat o fugă pe afară pentru că, sincer, nu am apucat să simțim că am avut o pauză după ce am ajuns de la penal la ora 18:00 acasă…

Așa că, cel puțin în această zi, învățatul a fost lejer! Dar ne-am ”revanșat” zilele următoare…

Ziua 2 – Miercuri, 02 iunie 2021

Astăzi ne-am hotărât că manualul acela este mult prea obositor, așa că am mers pe varianta unui suport de curs, tot de la același prof. Am început să facem scheme și să citim în paralel și din cod. Am făcut un set simpatic de scheme la DPP, vă arăt poză la finalul articolului!

Pe seară am și ieșit puțin la plimbare și ne-am mai pus la punct planul de bătaie pentru această materie. Când am ajuns acasă am mai lucrat și la ceva ce mă pasionează mai mult decât DPP-ul: blogul. Am început un research pentru o postare specială pentru Facebook și Instagram. Încercăm să ținem blogul cât mai activ și în sesiune! Și nu am uitat de promisiunea articolului cu ”fazele procesului penal”, dar vreau să fie mișto, deci o să mai dureze puțin!

Ziua 3 – Joi, 03 iunie 2021

Am început ziua normal, undeva pe la ora 09:00, dar nu numai cu o cafea… Știți că niciodată nu luam micul dejun. Cum Mihnea e acum acasă tot timpul, am mai primit și eu de mâncare la birou. Și cum aș putea refuza o brioșă la micul dejun?! Apropo de Mihnea, e bine, tot cu piciorul în ghips, dar e mai bine! Mulțumesc că ați întrebat de el! A fost foarte fericit că l-am menționat în articolele mele.

Revenind la învățat, am continuat seria de scheme cu părțile legate de căile ordinare și extraordinare de atac. Băi, materia chiar e interesantă și pot spune că îmi place de mii de ori mai mult decât altele… le știți voi…

Am terminat destul de ok și am ieșit puțin. Și dacă așteptai să vezi ce am mai mâncat săptămâna asta, ei bine ăsta e momentul în care îți spun că am mâncat McNuggets-uri! Cu sos Tabasco, apropo. Recomand! Cred că ar trebui să le dau un mail celor de la Mc, poate iese de o sponsorizare…

Ziua 4 – Vineri, 04 iunie 2021

Încă puțin și terminăm materia! Am început ziua normal, cu cafeaua corespunzătoare. Nu cred că am mâncat și azi brioșă, dar un sandwich sigur! Deja începeam să căutăm variante de grile și de spețe pentru a ne putea consolida cele studiate. Mai aveam totuși din materie, așa că a trebuit să continuăm. Am lăsat pentru ziua următoare numai executarea pedepselor.

Pe seară am aflat că nu intră chiar tot de la executare și asta însemna că mai sunt destul de puține pagini. Nimic nu este mai frumos decât să auzi că iese ceva din materie!

Ziua 5 – Sâmbătă, 05 iunie 2021

Ne-am trezit la 08:30, ne-am făcut cafea și ne-am apucat de treabă. Am zis că de azi începem și să recapitulăm. Am uitat să vă zic, poate credeți că băutul cafelei este un moment relaxant… Nu! De cele mai multe ori ajung să o beau rece pentru că mă apuc de învățat sau de făcut scheme și uit de ea. Oricum cred că e doar un placebo, ca și suplimentele pentru memorie.

După ce am terminat cu executarea pedepselor, am mai stat puțin și ne-am apucat de recapitulare: recitirea tuturor schemelor. Vă dați seama că asta a durat foarte mult. Am terminat la ora 22:30 (aproximativ), am băut o bere și m-am băgat la culcare.

Ziua 6 – Duminică, 06 iunie 2021

Din nou la 08:30. Cred că ați observat că în zilele de recapitulare suntem mai extremi decât în cele normale. Am ajuns la concluzia că recapitularea este cel mai important moment din procesul de învățare și încercăm să avem cel puțin o zi completă pentru asta! Numărul perfect aș spune că este de două zile complete. Asta pentru că am avut șansa acum de a vedea că dacă sunt mai mult de două zile îți vine să te dai cu capul de pereți…

Nu știu dacă țineți minte, dar ziua de 06 este o zi importantă pentru mine și Miruna, fiind aniversarea noastră. Azi am petrecut-o cu codul de procedură penală în brațe, pe care l-am citit de dimineață și până la ora 22:00.

Ziua 7 – Luni, 07 iunie 2021

Încă o zi de recapitulare, încă o zi de trezit devreme. Cred că azi m-am trezit la 09:00 totuși. Am zis să facem și niște grile. Dacă vreți să aveți impresia că nu știți nimic, recomand grilele de la domnul profesor Zarafiu. Pentru unele ceva mai normale, vă recomand Udroiu!

După grile, ne-am apucat de recitit codul. Codul este singurul material necesar, așa cum a zis proful nostru de procedură, așa că ne-am conformat și am insistat pe el până am reținut unele articole pe de rost… Nu am mai avut răbdarea de duminică și deja îmi venea să mă dau cu capul de birou.

Pe la ora 19:00 am ieșit puțin cu Miruna să ne mai relaxăm după aceste zile intense de recapitulare. Ne-am stresat puțin, ne-am liniștit unul pe celălalt și când am ajuns la ea acasă, am mai făcut niște grile. Pentru că… de ce nu?!

Am plecat acasă cu ideea că mai facem, dar deja am atins un stadiu de oboseală pe care nu l-am mai simțit de foarte mult. După o baie fierbinte am spus ”gata!”. Știți vorba aia: ce-i prea mult strică!

Ziua examenului – Marți, 08 iunie 2021

Ziua în care mergem la examen este preferata mea. Pe lângă faptul că pot să mă trezesc fără alarmă, pentru că majoritatea examenelor sunt după-amiază, pot să beau cafeaua așa cum este normal și să mă aranjez și eu puțin. M-am bărbierit, mi-am aranjat părul (pe care ar trebui să îl tund dacă nu vreau să fiu ca domnul Nicușor Dan) și am scos sacoul la înaintare.

Am plecat la ora 13:00 din Ploiești. Examenul începea la 15:00, deci aveam destul timp să ajungem. Îmi plac foarte mult aceste drumuri pentru că sunt momentul perfect de relaxare pre-examen. Drumul nu este unul greu, iar Miruna este un DJ mișto. Noroc că nu ne aude nimeni cântând, că iese un adevărat concert!

Am rugat-o să vă facă un playlist cu tot ce ascultăm noi pe drum. Pot să vă spun de pe acum că imnul sesiunii este Sia și David Guetta – Floating Through Space care începe așa:

You made it through another day
You made it through another day
You did it, let’s celebrate
Some days you feel you’ll break,
But you made it through another day
Yeah, you did it, let’s celebrate

Vă las link către playlist chiar aici:

Concluzie

A fost o săptămână stresantă, mai ales în zilele de recapitulare. Asta pentru că procedura nu este o materie unde înveți pe de rost niște subiecte, ci trebuie să faci niște conexiuni. La începutul anului III, proful ne-a spus că ce învățăm este 10% din ce înseamnă acest domeniu. Mi s-a părut puțin tras de păr, ținând cont că este totul chiar acolo, în cod, dar comparând cursul din care am învățat cu tratatele masive de pe piață și comparând chiar și examenul nostru cu cel de la definitivat în avocatură, mi-am dat seama că avea dreptate!

Nu am mai simțit de ceva vreme stresul și oboseala din ultimele zile. Încerc să mă controlez și să fiu realist. Până la urmă, mă bazez pe ceea ce am învățat. Dar aici aveam mereu senzația că nu știu suficient de bine. Din fericire, grilele de la examen au fost foarte okay și am plecat victorioși de la București, deși ne-a luat o oră să ieșim din oraș…

Oricum, mai avem de tras și sesiunea asta, dar nu uitați să aveți grijă de voi și când simțiți că nu mai puteți, luați o pauză, ieșiți puțin din locul în care învățați!

Ne vedem cu articolul despre examenul la succesiuni! Până atunci, take care!Citește și alte articole din seria Jurnal de Sesiune…


Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant!
Dă scroll până la finalul paginii pentru butoanele de share!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com

DONEAZĂ PENTRU STUDREPT
Conținutul nostru este gratuit, însă ne poți ajuta să facem lucruri și mai mari și poți susține atât proiectul, cât și echipa. Află mai multe pe butonul de mai jos sau dă scroll până la finalul acestei pagini!


Acum te poți abona și pe Telegram: t.me/studreptblog

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PE MAIL CELE MAI NOI ARTICOLE!

Se procesează…
Super! Mulțumim pentru abonare!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x