Jurnal de Sesiune 2.0 – Succesiuni


Un articol de

Costin-Alexandru Jalbă


Iată că am ajuns în sfârșit la săptămâna pe care o așteptam cel mai mult. Materia asta mi-a plăcut extrem de mult, mai ales datorită profului: Doru Trăilă. Kudos to you!

Săptămâna asta este puțin atipică pentru că de pe data de 9, deci din prima zi de învățat, Miruna a venit la mine și a stat până duminică, pe 13. Cum de s-a întâmplat asta? Mihnea a plecat la casa bunicilor mei împreună cu ai mei părinți, iar casa a rămas numai a mea. Nici că se putea potrivi mai bine, ținând cont că am învățat din timpul semestrului la această materie și ne așteptam la o sesiune de studiu mai ușoară, cel puțin în privința lui.Pe lângă asta, am mâncat și multe chestii mișto, deci dacă ți se face poftă ușor… îmi pare rău!

Ziua 1 – Miercuri, 09 iunie 2021

Am început ziua cu o cafea împreună cu ai mei. Fiind prima zi de după examenul la DPP și ținând cont că drumul de la București a fost extrem de aglomerat, am decis să o luăm mai încet azi și ne-am apucat pe la 11:30 – 12:00.

Am lucrat câteva ore pe schemele pe care le aveam din timpul semestrului și pe la ora 17:00 m-am dus să o iau pe Miruna de acasă. Ne-am oprit la Kaufland și am făcut cumpărături intense: burgeri, pizza, paste, cartofi congelați, sosuri, suc, dulciuri, vin și niște mini-trabucuri care îmi tot făceau mie cu ochiul. Am ajuns la mine și am mai lucrat puțin, apoi ne-am comandat niște KFC. Era un mod numai bun de a începe sesiunea de studiu la succesiuni.

Ziua 2 – Joi, 10 iunie 2021

Pentru prima dată sesiunea asta am băut și noi cafeaua împreună și nu la telefon. Mă rog, tot rece am băut-o pentru că ne-am apucat de partea de moștenire legală și am uitat de cafea. De data asta nu am mai făcut vreo împărțire pe pagini, ci am zis să terminăm din carte partea la care nu am făcut scheme din timpul semestrului. Asta a însemnat în jur de 100 – 150 de pagini din prima carte (pentru că sunt trei).

La prânz, ne-am pregătit niște burgeri luați de la Kaufland. Doar carnea e de la ei, restul am făcut noi. Bine, și sosul, chifla și brânza Cheddar tot de acolo. Legumele, în schimb, sunt de la bunicii mei din curte.

Și pentru că îmi place să mă laud cu creațiile culinare, uite și o poză:

După-amiază, am dat o fugă până în mall pentru cumpărături de cadouri. Când am ieșit din bloc, a început o ploaie torențială, din aia de zici că se rupea cerul. Când am ieșit din mall la plecare zici că eram pe plajă. Mereu mi se întâmplă să se strice vremea când ies din casă…

Pe seară ne-am mutat punctul de studiu în bucătărie și am continuat să citim cartea. La un moment dat ne-am băgat și pizza la cuptor, estimând că vom termina fix înainte să fie gata. Și am avut dreptate, ca să vezi!Uite ce setup romantic, eu îi spun Succesiuni&Chill:

Ziua 3 – Vineri, 11 iunie 2021

Ne-am trezit ceva mai devreme azi, pe la ora 09:00, ne-am făcut o cafea și am mai mâncat niște KFC rămas din ziua anterioară. Apoi ne-am apucat de treabă cu schemele de la moștenirea testamentară și am continuat cu a citi restul rămas neschemat (nu sunt sigur că e un cuvânt) din volumul al doilea. Asta e o parte ceva mai complicată din materie, în special la reducțiunea liberalităților excesive și raportul donațiilor, dar odată învățate, îți rămân în cap pentru toată viața.

Oricum, examenul ne-a dovedit că moștenirea testamentară este cea mai ușoară…

Spre seară, ne-am comandat faimoasele McNuggets. Am vrut să încercăm și sosurile alea noi: sweet chilli și Cajun. Sweet chilli e bun, Cajun e un fel de muștar cu wasabi, deci nu e pentru mine. Pe la ora 20:00 am mai dat o fugă la Kaufland pentru un restock de sucuri și ceva dulce și când m-am întors, Miruna se uita la Friends. M-am mai uitat cu ea la un episod și apoi am zis să terminăm ce scrie în carte. Am dat de o speță care ne-a făcut capul bucățele și ne-am enervat că tot nu ne ieșea. Am scris-o pe o altă foaie, am comparat-o cu altele de la curs și în final ne-a ieșit. Dar s-a făcut ora 23:00 și nu am mai apucat să punem în aplicare planul cu a vedea Reuniunea Friends. Ne-am deschis o sticlă de vin rose Zinfandel de California și am stat de vorbă până pe la 00:30.

Ziua 4 – Sâmbătă, 12 iunie 2021

Ne-am făcut o cafea și am zis că azi trebuie să citim și donația. Donația, deși o liberalitate, pare cumva din altă lume când vine vorba de materia sucessiunilor. Eram și cam plictisiți, dar noroc cu fișele de drept civil. Da, cartea aia gigantică cu fișe pentru tot civilul din facultate. Nu am folosit-o prea mult, dar plănuiesc să o fac pentru pregătirea licenței sau admiterii în profesie.

După ce am citit și donația, ne-am făcut niște paste congelate de la Kaufland cu sos de ciuperci și vin alb. Sunt mult mai bune decât te-ai aștepta să fie niște paste congelate, serios! Am spălat vasele, am făcut puțină curățenie și ne-am apucat de recapitulat. Am trecut prin articolele din cod și prin scheme până pe seară, când ne-am comandat shaorma de berbecuț. Îmi era atât de poftă de una…

Am mai desfăcut o sticlă de vin și ne-am bucurat de această seară împreună pe terasă. Așa i-am spus noi geamului deschis de la balcon… Dar până la urmă, imaginația nu are limite, nu-i așa?

Ziua 5 – Duminică, 13 iunie 2021

După cafeaua de dimineață și niște sandvișuri, ne-am apucat de lucrat materiale de seminar și subiecte de la examenele de anii trecuți. Am vrut să ne punem la punct, în primă fază, ipotezele de la moștenirea legală prin cât mai multe spețe. Am făcut la împărțiri între frați uterini și consangvini de ne-am plictisit.Apropo de asta, urmează să scriem pe blog și un articol cu aspecte generale despre moștenire, așa că dacă aceste lucruri îți sunt străine, o să înțelegi atunci cu exactitate despre ce este vorba!

Pe la prânz am plecat, ca să o duc pe Miruna acasă, fiind și ziua tatălui ei. Bine, ziua lui e fix pe 15 iunie, dar nu ne puteam întalni atunci. După ce am stat de vorbă și i-am dat și cadourile, am mai stat la Miruna ca să facem o fișă cu 23 de grile, majoritatea sub formă de mini-speță. A durat vreo trei ore să trecem ca lumea prin ea și să ne punem la punct ipotezele din moștenirea testamentară. Am plecat acasă și n-am mai făcut altceva în seara aia.

Ziua 6 – Luni, 14 iunie 2021

Ai mei și Mihnea s-au întors de la țară duminică seară. Mihnea e mai bine, apropo, o să mergem curând să îi scoată ghipsul. De dimineață am băut o cafea, iar apoi am sunat-o pe Miruna ca să trecem și prin ultima recapitulare. După câteva ore de trecut prin aspectele mai importante din materie, am zis să mai facem niște spețe, toate de la examene anterioare, cu gândul de a mai trece pentru ultima dată prin toate ipotezele.

Nu știu dacă știți, dar eu sunt praf la matematică, iar aceste spețe m-au ajutat să nu mă mai încurc la calcule simple, lucru pe care îl făceam cu grație și pe care îl fac în continuare. Eu și matematica nu suntem prieteni, oricât aș încerca să-mi insuflu asta prin melodia asta: Matematica e amica mea.

Undeva pe la ora 19:00 am terminat și cu spețele și am zis Gata, am lucrat suficient! așa că am început să lucrez la articolul de față și la alte câteva proiecte în lucru pentru StuDrept.

Ziua examenului – Marți, 15 iunie 2021

Ne-am trezit la 09:30. La mine alarma s-a sincronizat cu bormașina vecinilor care lucrează deasupra mea de la începutul lui mai. Am băut o cafea, am mâncat ceva și am început să mă pregătesc. M-am chinuit puțin cu părul pentru că am tot amânat mersul la tuns, deși este cazul… În fine, pe la 12:00 fără cinci minute ieșeam din casă. La 12:05 am luat-o pe Miruna din fața blocului și am plecat spre București pe o ploaie torențială.

La facultate am ajuns pe la 13:40, așa că am mai avut timp numai să mergem la baie și apoi deja în sala de examen. Examenul a durat trei ore jumate și a fost cea mai obositoare experiență de examen din viața mea. A fost greu, foarte greu aș putea spune, mai ales speța de la moștenire legală. Un bloc de text de trei sferturi de pagină, plin de detalii irelevante pentru rezolvare, dar puse pe post de distragere și multe capcane.

Am ieșit de la examen puțin dezamăgit și foarte obosit, iar apoi a urmat un drum destul de aglomerat. Când am ieșit din București ne-am oprit la Mc-ul din Otopeni pentru că nu mai mâncasem nimic de mai bine de șapte ore și era cea mai la îndemână variantă.

Am ajuns la Miruna acasă la ora 20:30 și am mai stat împreună până la 22:00 când am venit și eu acasă, le-am povestit alor mei cum a fost examenul, mi-am deschis o bere și m-am apucat de scris.

Concluzie

În concluzie, săptămâna a fost una foarte frumoasă și mă bucur că am mai avut o perioadă mai liniștită, pentru că deja nu mai suport sesiunea și mai avem două examene destul de grele. Următorul este deja luni, iar acum când public articolul este miercuri…

Legat de prof, am păstrat partea de la început, pe care am scris-o înainte de a da examenul pentru a vedea părerea mea neafectată de greutatea examenului. Cred în continuare că proful m-a ajutat foarte mult în a înțelege această materie și m-a făcut să-mi placă mai mult civilul decât penalul, cel puțin pe acest semestru. Am rămas totuși cu un gust amar după examen, dar sunt mulțumit de felul în care ne-am pregătit, mai ales din timpul semestrului.

P.S. Îmi pare rău că nu am făcut poze și la shaorma de berbecuț, dar data viitoare promit că o fac. Ah și îmi pare rău dacă ți-am făcut poftă de ceva cu acest articol.

Multă baftă!

Toate articolele din seria Jurnal de Sesiune.


Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant!
Dă scroll până la finalul paginii pentru butoanele de share!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com

DONEAZĂ PENTRU STUDREPT
Conținutul nostru este gratuit, însă ne poți ajuta să facem lucruri și mai mari și poți susține atât proiectul, cât și echipa. Află mai multe pe butonul de mai jos sau dă scroll până la finalul acestei pagini!


Acum te poți abona și pe Telegram: t.me/studreptblog

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PE MAIL CELE MAI NOI ARTICOLE!

Se procesează…
Super! Mulțumim pentru abonare!

Lasă-ne un Feedback!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
StuDrept Blog
StuDrept Blog
1 year ago

Salut!

Da, sunt de la profesorul Boroi. Sunt bune și pentru facultate, dar așa cum le spune numele, sunt niște fișe, deci nu conțin toată materia. Te sfătuiesc să le folosești pentru recapitulare, nu pentru învățarea de la 0.

Baftă!

Student la drept
Student la drept
1 year ago

Fisele de drept civil sunt cele ale profesorului Boroi? Si daca da, sunt bune si pentru examenele din facultate (trec anul ii si as vrea sa studiez si in vara)?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x