Către toți viitorii studrepți… despre admiterea la Drept.

Timp estimat de citire: 5 minute


Un articol de

Costin-Alexandru Jalbă


De pe 1 iulie s-a dat startul perioadei de înscriere la Facultatea de Drept a Universității din București. Înscrierile se fac online în acest an, iar examenul se va da pe 21 iulie. Ce trebuie să știi:

  • Anul ăsta sunt scoase la concurs 300 de locuri la buget, 300 de locuri la taxă și 400 la ID
  • Taxa de studiu este de 4700 de lei
  • Taxa de înscriere la examen este de 360 de lei
  • Înscrierea se face exclusiv online până pe data de 16 iulie.
  • O să ai nevoie de pix negru

Pentru toate detaliile, vă las link-uri către documentele relevante!

Acum, trecând peste partea organizatorică, hai să vorbim puțin despre ceea ce simțim și cum ne putem controla emoțiile. Admiterea la facultate este un moment foarte important în viața noastră, dar tocmai din acest motiv, presiunea este una uriașă. Pentru că vreau să-ți împărtășesc experiența mea, dar pentru că nu vreau să fac acest articol despre mine, îți las aici un link către capitolul I din cartea la care lucrez, postat special pe Patreon pentru luna iulie.

Ce sfaturi îți pot da?

Ai încredere în tine!

Ai învățat foarte mult până în acest punct și cu siguranță ești pregătit să dai piept cu admiterea. Da, nu este un examen ușor, dar dacă te-ai pregătit pentru el va fi bine!

Mizează pe economie!

Partea de economie este mai ușoară decât cea de gramatică, unde pot fi ascunse diverse capcane (cu care o să vă tot întâlniți la Drept). Dacă reușești să faci maximul de 40 la economie, îți poți permite să greșești mai multe la gramatică. Eu am greșit la română 21 de grile, dar le-am făcut pe toate de la economie și am ajuns în final la un punctaj de 79. Un punctaj cu care am intrat fără probleme la buget.

Nu exagera!

Nu mai face nimic în ziua de dinainte și cu siguranță nu în dimineața examenului. O să ai timp să faci asta în sesiune, dar atunci înveți o săptămână pentru examene, nu un an!

Nu te întinde pe toate cele patru ore!

Experiența examenelor de la Drept mi-a arătat că cel mai bun mod în care poți aborda grilele este: treci o dată, alegi varianta care ți se pare de la început corectă, iar acolo unde nu ești sigur, treci mai departe. După ce treci prin toate în acest mod, ai timp să mai treci cel puțin o dată prin ele. Verifici fiecare întrebare și te gândești dacă este ok răspunsul inițial, apoi mergi la următoarele. Din cele patru ore, o oră am păstrat-o pentru îmbulinare.

Ai grijă la îmbulinare!

Poate nu te-ai întâlnit de prea multe ori cu acest sistem și ți se pare de-a dreptul stresant. Așa mi s-a părut și mie. Eram disperat să nu depășeșc acel cerculeț nici măcar cu un mm. Dar nu e vorba numai despre asta, ci și despre atenția pe care trebuie să o ai atunci când îți notezi răspunsurile finale. Eu le-am notat pe foaia de subiecte în dreptul fiecărui număr de întrebare, iar apoi m-am folosit de o ciornă pentru a mă ghida în completarea bulinelor.

Mănâncă ceva ușor de dimineață!

Nu vrei ca fluturii din stomac să se lovească de o shaorma, nu? Încearcă să mănânci ceva ușor de dimineață. O să simți că nu poți, dar nu e o idee bună nici să mergi la examen pe stomacul gol, ținând cont că va dura ceva, că e cald și că mai nou stai și cu masca pe față.

Cât despre viața de student…

Mai ai puțin până acolo. Noi lucrăm la un ghid pentru studenții din toți anii, cu ceva mai mult focus pe Anul I acum, în care să îți prezentăm ce materii, ce profi și ce examene te așteaptă. Plus cele mai folosite materiale și ce cărți sunt cu adevărat utile.

Până este gata, îți pot spune doar că mă bucur că ai ales această facultate. Sunt foarte multe glume printre studenții de la Drept care sună gen ”cine dracu m-a pus să vin aici”, dar cred că multe vin și din plăcerea noastră de a ne victimiza puțin. Da, e o facultate foarte grea și nu este pentru toată lumea.

Domnul profesor Oancea (de Drept Roman) ne-a spus la primul curs: ”Unii dintre voi nu o să rezistați până la final și nu este o rușine să renunți la ceva ce nu îți place. Dreptul nu este pentru toată lumea!” Mi s-a părut ciudat atunci când a spus-o, dar ăsta este adevărul: merită să dai la Drept, dar nu dacă te pun părinții să o faci!

Dacă vrei să aflii mai multe despre cum e să fii student, eu nu m-am putut abține și am pus foarte multe fragmente din carte pe Patreon (gratuit) pentru că îmi place să împărtășesc această experiență unică.

Mai mult, pe blog, în seria ”Jurnal de Sesiune” poți să vezi cum arată o zi din sesiunea unui student de la Drept!

Echipa StuDrept Blog îți urează multă baftă la concursul de admitere!


Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant și vrei să ajungă la un viitor student la Drept!
Dă scroll până la finalul paginii pentru butoanele de share!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com

DONEAZĂ PENTRU STUDREPT
Conținutul nostru este gratuit, însă ne poți ajuta să facem lucruri și mai mari și poți susține atât proiectul, cât și echipa. Află mai multe pe butonul de mai jos sau dă scroll până la finalul acestei pagini!


Acum te poți abona și pe Telegram: t.me/studreptblog

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PE MAIL CELE MAI NOI ARTICOLE!

Se procesează…
Super! Mulțumim pentru abonare!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ana Duțu
Ana Duțu
1 year ago
Reply to  StuDrept Blog

Mulțumesc pentru lămuriri!

StuDrept Blog
StuDrept Blog
1 year ago
Reply to  Ana Dutu

Bună, Ana!

Din interpretarea metodologiei rezultă că înscrierile se pot face în termen de 5 zile de la afișarea rezultatelor, deci de pe 22!

Mai mult, contestația nu te încurcă cu nimic dacă ești admis, pentru că dacă există vreo grilă greșit făcută, greșeala este asumată de facultate, tu nu vei pierde puncte.

Baftă!

Ana Dutu
Ana Dutu
1 year ago

Multumim pentru sfaturi si pentru faptul ca impartasiti si cu altii experientele prin care ati trecut! Ne sunteti de mare ajutor….totusi, as avea o intrebare la care nu am reusit sa primesc un raspuns de la nimeni: dupa afisarea rezultatelor finale la admitere, in caz de reusita, ai 5 zile sa depui dosarul de inscriere fizic(online esti inscris).Pentru noi, cei din provincie, e putin mai tricky: putem depune dosarul incepand cu a doua zi de la afisarea rezultatelor (adica pe 22 iulie) sau dupa ce trece si termenul de contestatii (adica pe 28 iulie parca)? Va rog, daca stie cineva….e important. Multumesc.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x