Guest Post de
Cristina Georgiana Rădulescu
Concursul de infracțiuni reprezintă situația în care o persoană săvârșește două sau mai multe infracțiuni înainte de a fi definitiv condamnată pentru vreuna din ele. Astfel, în cazul săvârșirii mai multor infracțiuni în aceeași împrejurare, se impune un tratament sancționator specific, făptuitorul reprezentând un pericol mai mare pentru societate.
Potrivit articolului 39, Cod penal, în cazul în care s-au stabilit numai pedepse cu închisoarea, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă în mod obligatoriu, un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.
Notă redacție: redăm mai jos conținutul art. 39 C. Pen:
Pedeapsa principală în caz de concurs de infracţiuni.
(1) În caz de concurs de infracţiuni, se stabileşte pedeapsa pentru fiecare infracţiune în parte şi se aplică pedeapsa, după cum urmează:
a) când s-au stabilit o pedeapsă cu detenţiune pe viaţă şi una sau mai multe pedepse cu închisoare ori cu amendă, se aplică pedeapsa detenţiunii pe viaţă;
b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;
c) când s-au stabilit numai pedepse cu amendă, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;
d) când s-au stabilit o pedeapsă cu închisoare şi o pedeapsă cu amendă, se aplică pedeapsa închisorii, la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii;
e) când s-au stabilit mai multe pedepse cu închisoare şi mai multe pedepse cu amendă se aplică pedeapsa închisorii conform lit. b), la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii conform lit. c).
(2) Atunci când s-au stabilit mai multe pedepse cu închisoarea, dacă prin adăugare la pedeapsa cea mai mare a sporului de o treime din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea stabilite s-ar depăşi cu 10 ani sau mai mult maximul general al pedepsei închisorii, iar pentru cel puţin una dintre infracţiunile concurente pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 20 de ani sau mai mare, se poate aplica pedeapsa detenţiunii pe viaţă.
Realizăm astfel că art. 39, C. pen este într-o legătură strânsă cu individualizarea fiecărei pedepse în parte și că prin prezenta metodă de calcul nu mai există foarte multe posibilități de a da o pedeapsă sub minimul special (cauze atenuante privitoare la persoană). Dacă coroborăm această lipsă a posibilității de interpretare cu art. 49 alin. (3) din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, care spune că pedepsele trebuie să fie proporționale cu gravitatea infracțiunii, există posibilitatea să ne aflăm într-o situație de neconstituționalitate. Acest sistem nu mai permite judecătorului să facă niciun fel de individualizare în privința pedepsei rezultante.
Din conținutul art. 39, Cod penal, înțelegem că intenția legiuitorului a fost aceea de evitare a unor exagerări juridice la aplicarea pedepselor rezultate, dar, pornind de la un exemplu ipotetic, în cazul în care o persoană săvârșeste în aceleași împrejurări 5 infracțiuni pentru care instanța stabilește o pedeapsă de 7 ani și o infracțiune pentru care stabilește pedeapsa de 10 ani închisoare, potrivit art.39, alin (1), pedeapsa rezultantă va fi de 21 de ani și 8 luni de închisoare, astfel, constatăm că prin aplicarea obligatorie a sporului de pedeapsă se ajunge la o pedeapsă rezultantă mult mai mare în raport cu pedeapsa pentru infracțiunea care reprezintă gradul de pericol social cel mai mare (10 ani, în exemplul prezentat).
Privind aceste aspecte, observăm o abatere de la art.49 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene în care este precizat faptul că pedeapsa trebuie să fie proporțională cu gravitatea faptei.
Proporționalitatea pedepsei presupune un cuantum echilibrat, care să nu fie extrem de ridicat, dar nici aproape inexistent, valorificând atât drepturile victimei cât și cele ale acuzatului.
Tot în baza analizei aceluiași articol, alineatul (2) conferă dreptul instanțelor de a aplica pedeapsa cu detențiunea pe viață, chiar dacă aceasta nu este prevăzută la niciuna dintre infracțiunile concurente comise, încâlcând astfel art. 2, alin. (3) din Codul penal care prevede că “nicio pedeapsă nu poate fi stabilită și aplicată în afara limitelor generale ale acesteia”. Într-o opinie UNBR, sintagma „pedeapsă stabilită sau aplicată în afara limitelor generale ale acesteia”, nu poate avea alt înţeles decât pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită şi nicidecum pedeapsa, în general, prevăzută de legea penală română.
În opinia noastră, este vorba de o lege penală imperfectă care mai are nevoie de îmbunătățiri. Articolul 39, alineatul (1) Cod Penal necesită modificări care să valorifice echilibrul în proporționalitatea aplicării pedepselor, eliminând obligativitatea în ceea ce privește adăugarea sporului de ⅓, astfel ca sporul de pedeapsă să nu aibă o durată fixă de o treime din totalul celorlalte pedepse cumulate ci, dimpotrivă, cuantumul acestuia să fie lăsat la aprecierea instanţei de judecată.
Și firește, în scopul evitării unor excese ale instanțelor de judecată prin aplicarea unor sporuri de pedeapsă disproporționate în raport cu numărul și gravitatea infracțiunilor concurente și cu persoana inculpatului, articolul 39 Cod penal ar trebui să stabilească și ca prin aplicarea unui spor de pedeapsă, să nu fie depășit totalul pedepselor stabilite de instanță pentru celelalte infracțiuni concurente.
Aceste modificări ale acestui articol ar pune în valoare proporționalitatea care este considerată o noțiune-cheie în individualizarea pedepselor în dreptul penal.
Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant și vrei să ajungă la un viitor student la Drept!
Dă scroll până la finalul paginii pentru butoanele de share!
StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept. Trimite-ne articolul tău la adresa de email: studreptblog@gmail.com
DONEAZĂ PENTRU STUDREPT
Conținutul nostru este gratuit, însă ne poți ajuta să facem lucruri și mai mari și poți susține atât proiectul, cât și echipa. Află mai multe pe butonul de mai jos sau dă scroll până la finalul acestei pagini!
Acum te poți abona și pe Telegram: t.me/studreptblog
ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PE MAIL CELE MAI NOI ARTICOLE!