Ce să faci dacă îți pierzi bagajele la aeroport?

Timp estimat de citire: 8 minute


Un articol de

Theodora Elena Alexandra Stanciu


Deși vara se apropie de final, mulți dintre noi am plănuit abia acum vacanța mult așteptată, la care ne gândim deja de luni bune. Astfel, oricare ar fi destinația vacanței tale, sunt sigură că acest articol îți poate fi de folos, pentru a ști cum să ai grijă de bunurile tale și pentru a te bucura de un sejur fără incidente neplăcute.

Atunci când plănuiești să mergi într-o excursie, pe lângă hainele și accesoriile pe care le vei lua cu tine în bagaj, nu trebuie să uiți de actele de identitate și, bineînțeles, nici de biletele de avion.

Așadar, un prim sfat extrem de valoros pe care ți-l pot oferi este ca pe toată durata excursiei să fii cu ochii pe bagajul tău. De asemenea, ar fi bine să acorzi o atenție sporită banilor, actelor, precum și gadget-urilor pe care le iei cu tine. Desigur, după ce te-ai asigurat că ai aceste bunuri asupra ta at all times, mai important e cum ai grijă de ele.

Totuși, dacă ai avut ghinion, vom vedea împreună ce pași să urmezi, pentru a te putea bucura de excursie. Privește partea bună: este o vacanță pe care cu siguranță nu o vei uita și vei avea ce povesti prietenilor la întoarcerea acasă!

Deși primul instinct care te cuprinde când realizezi că nu mai ai bagajul și nici măcar nu ai apucat să te urci în avion este să te panichezi, cel mai înțelept lucru pe care îl poți face este să rămâi calm și să nu-ți pierzi cumpătul, pentru a putea rezolva cât mai rapid această situație neprevăzută! 

Te-ai putea gândi că Universul îți trimite un semn că ți-ai început vacanța cu stângul. Totuși, trebuie să știi că lucrurile nu sunt chiar atât de tragice, pentru că există șanse foarte mari să ai parte de un happy-end și să-ți recuperezi bagajul în timp util ca să porți hainele noi pe care ți le-ai cumpărat special pentru această ocazie. 

Primul pas de care trebuie să ții cont în cazul în care ai pierdut bagajul sau orice obiect personal la aeroport sau chiar în avion este să contactezi imediat compania aeriană cu care ai zburat. De asemenea, trebuie să știi că fiecare aeroport are, de regulă, un oficiu cu obiecte pierdute/găsite (Lost & Found), astfel că ar trebui să contactezi acest oficiu dacă pierderea a avut loc în aeroport. Un alt aspect important este timpul: dacă a trecut mai mult de o zi de la pierdere, trebuie să contactezi direct aeroportul de la destinație/de la sosire. 

E bine să știi că în momentul în care reclami pierderea unui obiect/bagaj, ți se pot solicita informații precum: 

  • numele și prenumele;
  • adresa de rezidență;
  • numărul de telefon, adresa de e-mail;
  • data și locul în care ai pierdut obiectul, numărul zborului, zona din aeroport în care ai staționat;
  • descrierea cât mai exactă a obiectului pierdut!

De asemenea, pe site-ul TAROM, la secțiunea “Bagaje pierdute sau întârziate” (pe care o poți găsi accesând următorul link), găsești o listă cu alte câteva documente de care vei avea nevoie dacă te afli în această situație:

  • o copie a biletului de călătorie şi a biletului pentru excedent de bagaje (dacă există);
  • copii după etichetele bagajelor;
  • numărul de constatare lipsă bagaj. 

Cu toate acestea, e bine să știi că fiecare companie aeriană are propriile reguli, așa că cel mai bine ar fi să te informezi direct pe site-ul companiei cu care ai zburat!

O altă situație în care te-ai putea afla este să îți pierzi bagajul din vina companiei aeriene. Deși, practic, bagajul tău este tot rătăcit, iar tu nu te poți relaxa încă, îți dau o veste bună: există Convenția de la Montreal privind răspunderea operatorilor de transport aerian. Pe scurt, această convenție stabilește obligațiile și regulile de despăgubire ale companiilor aeriene în caz de distrugere, pierdere sau deteriorare a bagajului înregistrat. 

Cu ce ne ajută mai exact Convenția de la Montreal? Pentru tema abordată în acest articol, sunt relevante două articole, pe care ți le voi explica pe scurt în cele ce urmează. Pentru conținutul integral al celor două alineate, precum și pentru întreaga Convenție, poți accesa următorul link!

Articolul 17 alineatul (2) face referire la daunele produse bagajelor și prevede că: 

Transportatorul este răspunzător pentru dauna survenită în caz de distrugere, pierdere sau deteriorare a bagajului înregistrat, cu condiția ca faptul care a provocat distrugerea, pierderea sau avarierea să se fi produs la bordul aeronavei sau în cursul oricărei perioade în care transportatorul avea în grijă bagajul înregistrat.

Ce putem deduce de aici? Că pentru a beneficia de despăgubiri, este necesar ca bagajul să fi fost distrus, pierdut sau avariat la bordul aeronavei sau cât timp bagajul s-a aflat în grija companiei aeriene (intervalul de timp cuprins între momentul în care lași bagajul de cală la check-in și momentul în care îl ridici de pe banda de bagaje de la destinație). Așadar, dacă bagajul tău prezenta un viciu încă de când ai plecat de acasă (de exemplu: era rupt și nu s-a închis corespunzător), trebuie să știi că transportatorul este exonerat de răspundere. 

Articolul 22 alineatul (2) stabilește limitele răspunderii cu privire la bagaje: 

La transportul bagajului răspunderea transportatorului în caz de distrugere, pierdere, deteriorare sau întârziere este limitată la suma de 1 000 DST pentru fiecare pasager, în afara cazului în care pasagerul, în momentul în care bagajul înregistrat a fost predat transportatorului, a făcut o declarație specială privind interesul în livrarea la destinație și a plătit o sumă suplimentară, dacă este necesar.

Probabil că te întrebi ce înseamnă DST. Este prescurtarea de la Drepturi Speciale de Tragere,  care reprezintă o monedă virtuală folosită de FMI și funcționează ca supliment la rezervele existente ale țărilor membre, iar valoarea sa este raportată la cea a aurului. Astăzi, 18 august 2021, cursul maxim DST este 5.9654 lei (poți verifica cursul DST pe site-ul BNR). Așadar, la un calcul simplu, vei observa că dacă ți s-ar pierde bagajul astăzi din vina companiei aeriene, ai avea dreptul la despăgubiri în valoare de 5965,4 lei. 

Este foarte important de menționat că aceste despăgubiri se acordă pentru fiecare pasager, iar nu pentru bagaj. Astfel, în situația în care călătorești cu un prieten și decideți să mergeți cu un singur bagaj, în cazul în care acesta se pierde, fiecare dintre voi va avea dreptul la despăgubiri. 

ATENȚIE! Suma de 1000 DST reprezintă limita maximă. Nu înseamnă că se și acordă 1000 DST fiecărui pasager, indiferent care ar fi prejudiciul suferit! Așadar, pentru a beneficia de aceste despăgubiri, va fi necesar ca mai întâi să dovedești prejudiciul. 

În final, hai să ne lămurim ce reprezintă declarația specială menționată în alineat. Pe scurt, dacă bagajul tău are o valoare mai mare de 5965,4 lei (adică suma maximă pe care o poți primi ca despăgubire de la compania aeriană), poți semna o declarație specială la momentul încheierii contractului cu compania aeriană și eventual să achiți o sumă suplimentară. Această declarație trebuie făcută anterior producerii prejudiciului, iar prin intermediul ei se mărește cuantumul maxim de 1000 DST ce pot fi acordați ca despăgubire, astfel încât să îți poată fi acoperită o pagubă mai mare în caz de pierdere sau distrugere a bagajului. 

Totuși, cea mai bună metodă pentru a preveni sau a micșora pagubele produse de pierderea/ furtul/distrugerea bagajelor este să îți faci o asigurare de călătorie, care acoperă aceste riscuri și, desigur, să stai cu ochii pe bagajele tale!

Îți las mai jos câteva link-uri utile, pentru și mai multe informații pe această temă:


Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant!
Dă scroll până la finalul paginii pentru butoanele de share!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com


Mulțumim susținătorilor de pe Patreon: Mario Leonard

Susține și tu StuDrept Blog pe Patreon pentru content exclusiv și acces la draft-uri!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x