Primul civil cu care te întâlnești în facultate. Materia nu este foarte grea, dar spun asta fiind deja în anul IV când s-a închis cercul.
Hai să vedem totuși despre ce o să înveți, conform fișei de disciplină:
TEMA I – Caracterizarea generală a dreptului civil român
TEMA II – Izvoarele dreptului civil
TEMA III – Aplicarea dreptului civil
TEMA IV – Interpretarea dreptului civil
TEMA V – Noțiuni generale privind raportul juridic civil
TEMA VI – Noțiunea, reglementarea și tipologia drepturilor subiective civile
TEMA VII – Noțiunea, reglementarea și clasificarea bunurilor
TEMA VIII – Publicitatea drepturilor, actelor și faptelor juridice
TEMA IX – Noțiunea, clasificarea și delimitarea actelor juridice civile
TEMA X – Condiţiile actului juridic civil (I)
TEMA XI – Condiţiile actului juridic civil (II)
TEMA XII – Condiţiile actului juridic (III)
TEMA XIII – Condiţiile actului juridic civil (IV)
TEMA XIV – Condiţiile actului juridic civil (V)
TEMA XV– Efectele actului juridic civil
TEMA XVI – Nulitatea actului juridic civil (I)
TEMA XVII – Nulitatea actului juridic civil (II)
Intră teoretic și prescripția și decăderea, dar cutumiar, acestea se fac la începutul semestrului al doilea, cantitatea de materie de pe primul semestru fiind una destul de mare.
Poate te uiți cu teamă la această listă și poate vor fi aspecte pe care nu le vei înțelege din prima, însă se vor completa frumos cu lucrurile din anul II de la reale și obligații. Legat de profesori, la UB, la acest moment sunt trei: domnul Marian Nicolae, domnul Alexandru Ilie și domnul Cristian Paziuc.
Pe vremea mea (în 2018), la seria III preda domnul Ilie, pe care l-am avut și drept seminarist. E simpatic, dar îi place și să te mai ia peste picior din când în când. Nu o să uit cum a spus, legat de ceva ce am zis eu, ”colegul dvs. mănâncă caiete. Auzi la el, caietele sunt bunuri consumptibile”. Cu toate astea, pot spune că evaluarea finală nu este extrem de grea.
Când o să începeți, toți profesorii o să vă recomande tratatul domnului Marian Nicolae. Este o carte excepțională, dar nu pentru un student de anul I care nu știe cu ce se mănâncă nimic de pe la Drept. În condițiile astea, vă recomand cartea domnului profesor Boroi, care nu mai predă la UB, dar care rămâne în topul preferințelor cu o carte mult mai mică decât cele două volume din Tratatul domnului Marian Nicolae.
Pe domnul Paziuc l-am avut ca seminarist la Drept Civil. Persoanele, o materie de pe semestrul al doilea. Este un profesor foarte bun și foarte simpatic. Vă avertizez totuși că toți au glume de boomeri…
Despre domnul Marian Nicolae nu știu nimic, decât că a scris un Tratat imens, de două volume… Dar comentariile sunt deschise dacă cineva dorește să lase un feedback și despre acesta!
Examenul este format din 3 părți:
- 10-20 de grile închise (cu o singură variantă corectă)
- un subiect teoretic
- o speță
Examinarea nu este una extrem de dură și se ține cont de activitatea la seminar, putând majora nota finală. Deci, vă recomand să mergeți la seminare și să vă faceți curaj să vorbiți!
Pe vremea mea, era permisă și folosirea Codului Civil la examen. Pe parcursul facultății, am dat multe examene unde au fost permise materialele, dar trebuie să vă spun de la început că degeaba le ai în față dacă nu știi nimic din materia respectivă!
Tratatul domnului Marian Nicolae: click aici!
Cartea domnului Gabriel Boroi: click aici!
Distribuie articolul dacă ți s-a părut interesant!
Dă scroll până la finalul paginii pentru butoanele de share!
StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com
Mulțumim susținătorilor de pe Patreon: Mario Leonard
Susține și tu StuDrept Blog pe Patreon pentru content exclusiv și acces la draft-uri!
Pentru studenții de anul I, recomandarea mea este sa faca rost de materialele didactice ale domnului profesor Paziuc de la colegii lor. Fișele sale explica destul de bine materia (sunt un fel de „sinteză” a tratatelor domului Marian Nicolae). Cartea domnului prof. Boroi este bună (e unul din autorii mei preferați pentru că e foarte clar în explicații), însă sunt și diferențe de opinie, așa că trebuie să fiți atenți la ce vă zice profesorul (sau să o comparați cu fișele prof. Paziuc).