Istoria (statului și) dreptului românesc – ISDR

Istoria Statului și Dreptului Românesc, a.k.a. ISDR, este poate cea mai mare sperietoare de studenți. În realitate, abordată cu calm și seriozitate, ea poate fi dovedită din prima!

Despre ISDR sunt convins că ați auzit încă de dinainte de a începe facultatea la UniBuc. Poveștile despre reacțiile domnului profesor Jean Andrei atunci când bei apă sunt probabil primele chestii pe care le auzi când intri la această facultate. Nu-mi place să vorbesc profesorii de rău, însă există un sâmbure de adevăr pe aici…

Cum despre domnul profesor nu se pot spune prea multe fără a denatura scopul acestor articole, hai mai bine să vorbim despre materie, care este chiar foarte interesantă, mai ales pentru un proaspăt student pasionat de istorie.

Iată despre ce o să înveți, conform fișei de disciplină:

Cursul 1 – organizarea sociala a tracilor în epoca prestatală. Formarea statelor trace. Dreptul trac.
Cursul 2 – organizarea politica si dreptul in provincia romană Dacia.
Cursul 3 – etnogeneza românească. Obștea sătească sau teritorială în secolele iv – viii. Formarea relațiilor de producție de tip feudal. Apariția formațiunilor prestatale de tip feudal. Formarea și caracterele legii țării.
Cursul 4 – organizarea de stat a Munteniei și Moldovei în epoca feudalismului dezvoltat. Dispozițiile de drept privat ale legii țării.
Cursul 5 – dispozițiile de drept privat ale legii țării (continuare).
Cursul 6 – dispozițiile de drept privat ale legii țării (continuare) pravilele bisericești. Pravilele laice. Hrisoavele legislative.
Cursul 7 – organizarea de stat a Munteniei și Moldovei în epoca regimului fanariot. Dreptul în prima fază a regimului fanariot.
Cursul 8 – dreptul în cea de-a doua fază a regimului fanariot.
Cursul 9 – organizarea de stat și evoluția dreptului în transilvania până la marea unire.
Cursul 10 – revoluția lui Tudor Vladimirescu. Organizarea de stat și dreptul în Muntenia și Moldova în timpul regimului regulamentar.
Cursul 11 – revoluția de la 1848. Evoluția dreptului în Muntenia și Moldova în perioada 1848 – 1856. Unirea principatelor. Transofmarea uniunii personale în uniune reală.
Cursul 12 – reformele lui Alexandru Ioan Cuza. Formarea sistemului de drept modern.
Cursul 13 – evolutia dreptului in perioada 1866-1918
Cursul 14 – organizarea de stat și dreptul în Moldova dintre Prut și Nistru în timpul dominației țariste.

Așa cum spuneam, materia este una foarte interesantă, însă pune uneori probleme celor cărora nu le place să învețe pe de rost. Cred că de aia este și în anul I, că suntem obișnuiți cu sistemul de toceală din liceu.

Seminarele seamănă cu cele de la Drept Roman. Seamănă și prin faptul că sunt aceiași seminariști: domnul Ochea și domnul Vernea. Câteva grupe au și norocul de a face seminarul cu domnul Andrei.

Există și aici un test de semestru care vă poate aduce puncte suplimentare la examen. Spre deosebire de cel de la roman, acesta nu mai este obligatoriu și nici o condiție de admisibilitate la examen. Pe fișa disciplinei este menționat ca obligatoriu acum, deși nu sunt foarte sigur că așa este. Totuși, pentru liniștea voastră, vă recomand să mergeți și la acest test, pentru a avea un plus la examen. Pe lângă punctajul suplimentar, ajută și prin faptul că treci deja prin niște materie, pentru că este foarte foarte multă.

Se poate învăța și în sesiune și se poate trece din prima, deci nu vă descurajați după ce auziți toate poveștile cu studenți care au fost exmatriculați pentru că nu au trecut nici a patra oară. E adevărat, unii au plecat de la facultate din cauza ISDR-ului, însă și mai mulți au scăpat de el, fie în iarnă, fie în toamnă.

Examenul, în format fizic, presupune 3 subiecte de sinteză. Acest “sinteză” este un cuvânt pompos pentru a descrie activitatea de a scrie subiectul respectiv exact așa cum l-ai învățat din carte. În online, examenul constă în 10 întrebări cu mai multe subpuncte la care trebuie să răspunzi pe mail în decurs de 60 de minute.

Ca materiale de studiu, o să dați rapid de faimosul “curs cu zâmbete”, scris de un student silitor, care a avut răbdarea de a merge la toate cursurile. Apropo, să nu încercați să mergeți la curs cu caiet și pix pentru că omul dictează de zici că spune o poezie…

Există totuși o carte de ISDR, care este bună pentru studiu, însă cred că e suficient și cursul. O să fiți entuziasmați și o să vă cumpărați și “Legea Țării”, dar sunt destul de sigur că nu o să o citiți.

Manualul de ISDR – click aici


Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com


Susține și tu StuDrept Blog pe Patreon pentru content exclusiv și acces la draft-uri
sau printr-o donație unică!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] domnul Jean nu vreau să spun prea multe, știți deja foarte bine de la ISDR cum se desfășoară cursurile și seminarele cu […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x