Organizarea și Etica Profesiilor Juridice, a.k.a OEPJ, este o materie ușoară și interesantă. E interesantă pentru că prezintă modul de funcționare a profesiilor juridice. Învățați despre magistrați, despre avocați, despre notari, despre răspundere și despre multe alte lucruri interesante.
Mai mult, aveți șansa ca din anul I să dați peste profesorii cu care veți studia și procedura civilă în anul IV. Toți sunt oameni mișto, de la care aveți ce învăța.
Hai să vedem și ce urmează să învățați, conform fișei de disciplină:
- Principii privind organizarea justiţiei ca serviciu public;
- Organizarea instanţelor şi parchetelor;
- Rolul Consiliului Superior al Magistraturii în administrarea justiţiei şi garantarea independenţei acesteia;
- Admiterea în magistratura, formarea iniţială a magistraţilor si promovarea acestora;
- Drepturile şi obligaţiile judecătorilor şi procurorilor;
- Răspunderea magistraților;
- Organizarea profesiei de avocat;
- Primirea în profesia de avocat. Stagiul profesional;
- Raporturile avocat/client, avocat/organe profesionale, avocat/instante si parchete;
- Răspunderea avocaților;
- Principii relative la procesul civil;
- Organizarea activitatii notariale;
- Organizarea executorilor judecatoresti;
- Organizarea activitatii consilierilor juridici.
Materia, așa cum spuneam, nu este una grea. Vă sfătuiesc să mergeți la cursuri pentru că sunt foarte interesante. Dacă vă luați notițe așa cum trebuie și aveți setul de legi referitoare la organizarea profesiilor, o să vă fie foarte ușor să învățați.
Examenul nu este mereu unul banal, deci trebuie să învățați cu simț de răspundere. Mă rog, să nu credeți acum că e cazul să petreceți tot semestrul I învățând la OEPJ. Sunt suficiente și câteva zile dacă sunteți puși pe treabă. Examenul constă într-o lucrare de tip grilă, cu trei variante, dintre care numai una poate fi corectă (așa-numitele grile închise). Conform fișei de disciplină, sunt 20 de grile și trebuie să faci 10 pentru a trece. Pe vremea mea, sistemul era puțin diferit: erau tot 20, dar fiecare grilă greșită scădea câte un punct, deci nu puteai greși mai mult de cinci.
Legat de materialele de studiu, există mai multe cursuri care o să circule printre voi odată ce începeți facultatea. Din păcate, fișierul meu cu acest curs este corupt și nu îl pot da mai departe, însă sunt convins că va ajunge la voi de undeva.
Am găsit și o carte, care este scrisă de profesorii cu care veți face, însă, așa cum vă spuneam, sunt convins că dacă vă scrieți cursurile ori faceți rost de unul făcut deja, este suficient pentru a trece. Bineînțeles, la această materie, sunt necesare și legile de organizare a profesiilor. Cred că există culegeri, însă le puteți printa sau accesa direct pe legislatie.just.ro ori pe contul de Sintact pe care ar trebui să îl primiți.
În fine, vă las un link către cartea respectivă, dacă tot am dat de ea… – click aici –
Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!
StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com
Abia aștept să postați și opționalele 🥰 Mulțumim pentru articole.
Abia aștept să postați și opționalele 🥰 Mulțumim pentru articole.