Introducere în Dreptul Roman

Dreptul Roman este una dintre cele mai frumoase materii. O istorie plină de farmec a ceea ce reprezintă astăzi Dreptul. Multe instituții ale Dreptului de astăzi au fost gândite acum mai bine de 2000 de ani.

Materia este una foarte plăcută pentru cineva pasionat de istorie, însă poate pune probleme celor care vin de la un profil real și nu sunt obișnuiți cu reținerea facilă a unor evenimente ori personalități.

Ca să respectăm tradiția acestor articole de prezentare, vă pun aici lista cu ce urmează să învățați, conform fișei de disciplină:

Curs 1 OBIECTUL ŞI IMPORTANŢA DREPTULUI PRIVAT ROMAN
Curs 2 PRIVIRE ISTORICĂ
Curs 3 IZVOARELE DREPTULUI PRIVAT ROMAN
Curs 4 IZVOARELE DREPTULUI PRIVAT ROMAN (continuare) – OPERA LEGISLATIVĂ A LUI IUSTINIAN
Curs 5 PROCEDURA CIVILA ROMANA
Curs 6 PROCEDURA FORMULARĂ
Curs 6 PROCEDURA FORMULARĂ (continuare)
Curs 7 PROCEDURA EXTRAORDINARĂ PERSOANE – CAPACITATEA JURIDICĂ – SCLAVII – OAMENII LIBERI
Curs 8 DEZROBIŢII
Curs 9 CĂSĂTORIA
Curs 10 CAPITIS DEMINUTIO
Curs 11 BUNURI. CLASIFICAREA LUCRURILOR
Curs 12 PROPRIETATEA QUIRITARĂ
Curs 13 DOBÂNDIREA PROPRIETĂŢII
Curs 14 SANCŢIUNEA PROPRIETĂŢII

Vestea tristă cu care trebuie să încep prezentarea profesorilor este dată de moartea domnului profesor Emil Molcuț, care a predat pentru generații întregi seriei I. Pentru seria a III-a și seria a II-a, profesorul titular este domnul Dan Oancea. Nu știu ce reguli vor fi din acest an, însă sunt destul de sigur că domnul Oancea va preda în continuare seriei a III-a.

Domnul Oancea este un profesor foarte bun și foarte simpatic. Ne-a spus la primul curs că această facultate nu este pentru toată lumea și că nu o să reziste toată lumea. Mi s-a părut ciudat atunci când a spus-o, dar am ajuns la concluzia că are dreptate și că nu este o rușine să recunoști că ceva nu este de tine.

În fine, revenind la profesori, trebuie să vorbim și despre seminariști. Am cunoscut doi: domnul Vernea, cu care am și făcut seminarele și domnul Ochea, pe care multe studente dezvoltă un crush…

Domnul Vernea a fost unul dintre seminariștii mei preferați și recunosc că am participat la seminar strict pentru el și pentru glumele de boomer simpatice pe care le făcea de fiecare dată. Învățatul se poate face foarte ușor și singur. De altfel, fiind vorba despre o materie unde trebuie să înveți totul pe de rost, e destul de greu de imaginat un mod de învățare bazat exclusiv pe participarea la seminar.

Dacă aveți norocul de a face seminarul cu domnul Vernea, o să aveți surprinderea de a da de un om care la prima vedere pare extrem de dur. În realitate, este un om foarte calm și prietenos, însă vocea aduce puțin aminte de Darth Vader.

În ceea ce privește examenul, cei care dau cu domnul Oancea trec printr-o experiență cel puțin amuzantă, cel mult traumatizantă: se extrage cu un program de tip random fiecare subiect (se dau 3 subiecte, din 3 părți determinate ale materiei). Bineînțeles că programul este făcut cu un delay de câteva secunde și te face să fierbi până la afișarea subiectului.

Recomand să învățați foarte bine în timpul semestrului pentru testul care se dă undeva pe la jumătatea acestuia. Testul *cică* este obligatoriu pentru a fi primit la examen. Nu sunt convins că este așa, dar sunt convins că dacă înveți foarte bine pentru el, pe lângă punctajul suplimentar pe care ți-l poate aduce, îți simplifică și învâțatul din timpul sesiunii.

Dreptul Roman are și o parte a doua, care se predă pe semestrul doi, iar cerințele examenului sunt similare.

Deși și domnul profesor Oancea are o carte, cea mai bună carte pentru a învăța această materie este cea a domnului profesor Molcuț – click aici

Nu vă speriați de numărul mare de pagini! Cartea conține materia de pe ambele semestre!


Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com


Susține și tu StuDrept Blog pe Patreon pentru content exclusiv și acces la draft-uri
sau printr-o donație unică!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Continuarea materiei din semestrul I: Introducere în Dreptul Roman […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x