Teoria Generală a Dreptului

Teoria Generală a Dreptului, cunoscută sub numele de TGD este una dintre materiile de bază în Drept, însă, din păcate, din punctul meu de vedere, seriozitatea abordării acesteia este cam mică.

Să trecem totuși la prezentarea materiei conform fișei de disciplină:

 1. Ce este dreptul
 2. Principiile dreptului
 3. Norma juridică
 4. Interpretarea normelor juridice
 5. Izvoarele dreptului
 6. Raportul juridic
 7. Actele juridice
 8. Crearea dreptului
 9. Realizarea dreptului
 10. Tipologie juridică
 11. Instituții judiciare
 12. Proba dreptului
 13. Noțiuni de procedură judiciară
 14. Răspunderea juridică

La acest moment, există un singur profesor de TGD – dna. Simona Cristea. Nu o să comentez discuțiile din presă pe subiectul prof vs. decan, despre care probabil știți deja, pentru că nu este relevant pentru această prezentare.

Materia este una interesantă, dar, așa cum spuneam, abordată ciudat, cel puțin din punctul meu de vedere, predarea constând în prezentări powerpoint ce conțin fragmente din carte. Cel puțin așa stăteau lucrurile în anul 2018, nu pot băga mâna în foc că au rămas la fel.

La seminar funcționează un sistem de puncte (p+) care ajută la nota finală, însă trebuie să dai dovadă de foarte multă determinare și răbdare și să te implici, deși de multe ori poate părea plictisitor. Se dă și un test de semestru care poate aduce puncte suplimentare pentru nota finală.

Atunci când făceam facultatea în format față-în-față, mergeam și într-o ”excursie” la Palatul de Justiție, care se contoriza drept prezență la seminar. Evident, nu te oprește nimeni să mergi în instanță oricând, dar dacă îți este dor de acel feeling de excursie cu clasa, why not?!

În ceea ce privește examenul, în format online, acesta a constat într-un test grilă, însă în format fizic, tradițional, se dă un test format din 3 subiecte de teorie – sinteză, comparație etc.

Felul în care am abordat eu acest examen în anul I a fost pe modul toceală, pentru a scrie subiectele de teorie exact așa cum sunt prezentate în carte. Nu știu dacă a fost cea mai bună abordare din perspectiva acumulării de informații pe termen lung, dar am luat 10. Sper să ai mai multă ambiție decât mine și să treci peste plictiseala de la predare și seminar.

Ah și încă ceva, la curs se făcea și o listă de prezență. Nu am înțeles niciodată de ce, dar așa a ales doamna profesor să combată absența la acest curs. Faceți ce vreți, dar așa cum spuneam, powerpoint-urile de la curs și dictarea sunt, pentru mine, o pierdere de timp, când există totul în carte. Oricum, online e mai ușor de chiulit…

Manual: Click aici!

Caiet de seminar: Click aici!


Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com


Susține și tu StuDrept Blog pe Patreon pentru content exclusiv și acces la draft-uri
sau printr-o donație unică!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] am fost fan al acestei materii, cum nu am fost nici vreun fan al TGD-ului, așa că nu am fost prea mult pe la curs și seminare. Am fost cât să-mi fac prezența și […]

StuDrept Blog
StuDrept Blog
1 year ago
Reply to  Bianca

Bună Bianca,

Un caiet de seminar este o culegere de spețe și grile. Unele conțin și teorie.

Nu este necesar pentru obținerea unor note bune! Mai ales nu la TGD!

Bianca
Bianca
1 year ago

Bună! Ce este mai exact un caiet de seminar? Este necesar pentru obținerea unor note bune?

StuDrept Blog
StuDrept Blog
1 year ago
Reply to  Mihai

Păcat de materie…

Mihai
Mihai
1 year ago

Modul de predare a rămas la fel și în online. Nu cred că se va schimba ceva în viitorul apropiat…

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x