Drept civil. Drepturile reale

Al treilea civil cu care te întâlnești în facultate. Aici lucrurile se complică puțin față de materia din primul an, însă cred că devin și mai interesante în același timp!

Cum v-am obișnuit, vă prezint materia, conform fișei de disciplină, însă de data aceasta, vă prezint o variantă rezumată și o să vă las pe voi să consultați fișa:

Cursul I
A. Patrimoniul

B. Clasificarea drepturilor patrimoniale. Clasificarea drepturilor reale

Cursul II
Dreptul de proprietate. Dreptul de proprietate privată

Cursul III
Dreptul de proprietate. Dreptul de proprietate privată (continuare)

Cursul IV
Dreptul de proprietate publică

Cursul V
Modalităţile juridice ale dreptului de proprietate

Cursul VI
Dezmembrămintele dreptului de proprietate

Cursul VII
Dezmembrămintele dreptului de proprietate (continuare)

Cursul VIII
Posesia

Cursul IX
Modurile de dobândire a dreptului de proprietate şi a altor drepturi reale

Cursul X
Modurile de dobândire a dreptului de proprietate şi a altor drepturi reale (continuare)

Cursul XI
Publicitatea imobiliară

Cursul XII
Publicitatea imobiliară

Cursul XIII
Apărarea dreptului de proprietate şi a celorlalte drepturi reale

Cursul XIV
Apărarea dreptului de proprietate şi a celorlalte drepturi reale (continuare)

Revenind la materie, aceasta este una destul de tehnică, însă devine foarte interesantă pe parcurs, în special în cazul dezmembrămintelor. Sunt sigur că nu va fi pe gustul tuturor totuși, însă materia este foarte importantă pentru tot ceea ce urmează după ea!

Legat de profesori, am avut plăcerea de a îl avea la seria a III-a pe domnul Baias, chiar pe vremea când încă era decan. Mă rog, zic ”noroc” oarecum ironic pentru că este un curs foarte lung și devine foarte plictisitor în unele momente. La seria a II-a, în 2019, preda domnul profesor Vișinoiu, care, deși antipatic multor colegi din cauza stilului dur de la seminare, predă foarte bine. Mai bine decât la domnul profesor Baias, cel puțin din punctul meu de vedere.

Seminarele au o importanță considerabilă în nota finală, pentru că aceasta este formată 80% din nota de la examenul din sesiune și 20% din seminar. Activitatea este, deci, foarte importană. Bine, un mic secret, mulți dintre seminariști acordă destul de ușpr acest punctaj, însă ar trebui măcar să mergi și să mai spui din când în când câte ceva.

Examenul este format din 40 de grile și se dă cu toate seriile în același timp. Pe vremea mea, grilele erau închise, fiind corectă o singură variantă de răspuns. Acum, conform fișei de disciplină, examenul presupune grile complet deschise: una, două, trei sau niciuna. Acest stil de examinare este unul destul de dur, dar ținând cont că nu este permisă consultarea legislației, ar putea fi de o dificultate ceva mai scăzută decât cele de la contracte, de exemplu.

Lăsăm contractele, alea sunt în anul III, și revenim la examenul la reale. Pot să vă recomand, ca stil de pregătire pentru un astfel de examen, să lucrați foarte multe grile pe parcursul semestrului. Eu recunosc că am învățat materia în sesiune și nu sunt mândru (chiar dacă am luat 9). Materia este foarte importantă, așa că puneți osul la treabă de la început!

Și pentru că tot vorbeam despre pregătire constantă, vă las aici manualele și alte cărți utile, cu mențiunea că pentru INM se recomandă Bîrsan, dar la facultate vi se va cere Stoica. O să vă mai spun pe parcurs despre INM (în principiu, sunt aceleași recomandări și pentru Barou)! Recomandarea mea ar fi Bîrsan, dar strict din perspectiva unui studiu mai aprofundat și pentru examenele de după facultate.

Cartea profesorului Bîrsan – click –

Cartea profesorului Stoica – click –

Caiet de seminar Zamșa – click –

Ah și dacă faceți seminarul cu doamna Almășan, o să vă recomande și un Îndrumar legislativ pentru reale și obligații. Nu e o carte nașpa, dar eu personal nu am găsit-o foarte utilă pentru că îmi place să caut prin tot codul. Dar vă las link aici…


Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com


Susține și tu StuDrept Blog pe Patreon pentru content exclusiv și acces la draft-uri
sau printr-o donație unică!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] articolul legat de Drepturile Reale ca materie la UniBuc am pus și link-ul către cartea profesorului Stoica, dar asta pentru că asta […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x