Drept Penal. Partea Generală I

Uite că am ajuns și la penal, materia aia pentru care probabil ai dat la Drept. Culmea e că după ce am terminat anul III, pasiunea mea s-a transferat de la penal la civil, însă recunosc că a contribuit la acest lucru și o antipatie din anul III. Dar mai e până acolo! Acum vorbim despre primul penal cu care iei contact la Drept!

Și, ca de obicei, un rezumat a ceea ce urmează să înveți, conform fișei de disciplină:

Titlul I – Aspecte generale
Cap.I: Noţiuni introductive

Cap. II: Legea penală

Titlul II – Infracţiunea şi sancţiunile de drept penal
Cap. I: Noţiunea şi trăsăturile esenţiale ale infracţiunii.

Cap. II: Conţinutul infracţiunii

Cap. III: Înlăturarea caracterului penal al faptei

Cap. IV: Aspecte generale privind sancţiunile de drept penal

Cap V: Pedepsele

Cap VI: Măsurile de siguranţă

Partea Generală I este în primul rând despre rațiunea de a fi a dreptului penal, despre filosofia din spatele pedepselor. Mai mult decât aspecte privitoare la funcționarea instituțiilor de drept penal, această materie te va învăța să privești lucrurile dintr-o perspectivă complet diferită față de clasicul ”a greșit, trebuie să plătească cu orice preț”.

Este o materie foarte frumoasă și foarte importantă pentru ceea ce urmează în anul III (penalul special). Deci, dacă vrei ca în anul III să înveți și la cel special și la cel general, ocupă-te de asta la timpul potrivit!

Legat de profesori, la UniBuc o să dai de domnii Mitrache (senior și junior) și de doamna Lefterache. Nu știu cum s-au împărțit anul acesta, însă pe vremea mea, în 2019, la seria III preda doamna Lefterache. Despre ceilalți nu pot spune prea multe, decât din auzite, însă vă pot spune o părere despre doamna profesor. Un adevărat profesionist, judecător la ÎCCJ, dar, din punctul meu de vedere, un profesor plictisitor. Îmi pare rău să o spun, dar cursurile nu sunt deloc interesante, iar cartea este dictată aproximativ cuvânt-cu-cuvânt.

Din fericire, nu pot spune același lucru și despre seminare. Eu am făcut seminarul de penal general tot anul II cu domnul George Lazăr. Stilul poate părea puțin sever, însă am învățat foarte multe ”secrete” ale penalului pe parcursul seminarului. Plus o sumedenie de discuții despre rațiunea din spatele penalului. Se supără puțin când nu răspunde nimeni și mai nominalizează din când în când. Bine, de obicei, există un coleg care să salveze situația și să răspundă.

Despre ceilalți seminariști nu știu prea multe, dar pot spune că nu am auzit nimic negativ de vreunul dintre ei. Știu că și domnul Mitrache Jr ține unele dintre seminare.

Examenul la seria III și din 2019 a constat în 10 mini-spețe sau subiecte de teorie. Practic, trebuia fie să facem o sinteză a ceea ce am învățat, fie să rezolvăm o speță pe baza celor studiate. Nu am avut voie și cu codul. Din ce văd acum în fișa de disciplină, nota finală este compusă din 80% examen și 20% seminar. Pe vremea mea nu era așa, deci acum recomandarea cu ”mergeți la seminar” este și mai puternică. Este un examen nu tocmai ușor, indiferent de forma sa (cu domnul Mitrache Jr. se dă oral), deci orice punct pe care îl poți lua din timpul semestrului te va ajuta!

Acum, pregătește-te pentru o listă serioasă de cărți! Nu te speria, o să fie multe pentru că vreau să-ți recomand și unele foarte bune pentru INM și Barou ori chiar pentru pregătirea independentă la un nivel avansat. Bineînțeles, recomandările de la admiterea în profesie nu corespund cu cele de la UniBuc, însă deja v-ați învățat cu faptul că fiecare profesor are opiniile lui și că e mai bine să le știi pe alea înainte de altceva.

Începem cu cea mai importantă carte, Codul Penal:

Codul Penal și Codul de Procedură Penală – spiralat

Codul Penal (fără cel de procedură) – nespiralat (pe ăsta îl prefer eu, îmi place să le am separate)

Codul Penal și Codul de Procedură Penală – nespiralat

Continuăm cu cărțile profesorilor de la UniBuc:

Drept penal român. Partea generală. Ediția a 3-a, Mitrache (nu prea se mai găsește pe stoc)

Drept penal. Partea Generală. Curs pentru studenții anului II. Ediția a 3-a, Lefterache (în curs de apariție, ediția a 2-a este indisponibilă)

Recomandări pentru INM, Barou și studiu aprofundat:

Sinteze de Drept penal. Partea generală. Ediția a 2-a, Mihail UDROIU (Vol I + Vol II)

Un mic secret: o să auziți numai de Udroiu pentru penal la INM, în primul rând pentru că lucrările sunt foarte bune și explică mișto și în al doilea rând pentru că face subiectele (sau le-a făcut în trecut).

Fișe de Drept penal. Partea generală. Teorie și cazuri practice. Ediția a 2-a, Mihail UDROIU

Asta este un fel de rezumat al sintezelor. Sunt foarte bune, însă nu conțin explicații la fel de detaliate!


Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com


Susține și tu StuDrept Blog pe Patreon pentru content exclusiv și acces la draft-uri
sau printr-o donație unică!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x