Una dintre materiile mele preferate. Am iubit materia asta foarte mult. O să-ți placă dacă ai o deschidere către dreptul administrativ și aspecte din zona administrației publice, a bugetului de stat etc. Este foarte posibil să-ți placă și datorită doamnei Gherghina. Unul dintre puținele cursuri unde amfiteatrul este plin de la primul curs și până la ultimul!
Să vedem, pe scurt, despre ce o să înveți, conform fișei de disciplină:
- Consideraţii introductive despre finanțele publice
- Raporturile juridice bugetare. Structura bugetului public național
- Procedura bugetara. Principii
- Elaborarea proiectului de buget si aprobarea bugetului. Executia bugetelor. Realizarea veniturilor publice
- Adoptarea actelor normative cu impact bugetar
- Efectuarea cheltuielilor publice
- Finantarea investitiilor publice
- Ajutorul de stat
- Transferuri de la bugetul de stat la bugetele locale. Modificarea destinației creditelor bugetare. Procedura încheierii execuției bugetare.
- Datoria publică. Datoria publică guvernamentală (I)
- Datoria publică. Datoria publică guvernamentală (II)
- Datoria publică locală. Instituții financiare internaționaleâ
- Controlul financiar
- Controlul exercitat de Curtea de Conturi a României
Așa cum spuneam, pentru cineva pasionat de administrativ, materia este foarte foarte interesantă. Pentru mulți totuși, este o materie destul de grea, cu un examen la fel de greu, deci o povară în plus în anul II de facultate. Acum depinde cum vrei să o iei, însă un lucru e clar: ușoară nu e și nici profele prea indulgente!
În 2019, la seria III preda doamna Gherghina, la seria II preda doamna Rațiu, iar la seria I domnul Șaguna. Despre doamna Rațiu nu știu prea multe, doar că își bazează cursurile pe același suport, pe cartea doamnei Gherghina (lucru care se reflectă și în fișa disciplinei). Despre domnul Șaguna știu că preda cu totul altă materie. Fără mișto. Dacă te uitai pe materia celor de la seria I aveai senzația că ei fac complet altceva. Proful practic preda ce voia și cum considera. Din ce văd în fișa disciplinei, au rămas ca profesori numai cele două doamne (și știu că la seria a II-a este acum dna. Gherghina)
Seminarele le-am făcut cu doamna Marilena Ene (și cred că toată lumea) și pot spune că mi-a plăcut stilul acesteia de a pune în discuție o multitudine de probleme din practică. Am vorbit despre cum se adoptă bugetul, ce fac unele administrații locale cu banii, cum putem verifica parcursul banilor, pentru ce sunt acordate împrumuturi și multe altele. E simpatic, însă se pierd mulți pe drum. Nu e neapărat un lucru rău, dar este un lucru adevărat. Cei care își dau seama că financiarul nu este de ei, fie se duc undeva prin spatele clasei, fie nu vin deloc.
Examenul, în 2019, la seria III, era oral și era greu. Deși învățasem materia ca pe tatăl nostru și știam ce am de spus în subiectul pe care l-am extras, am fost cuprins pur și simplu de teamă și abia reușeam să spun ceva fără să citesc de pe ciornă. În fine, discuția nu mai este de interes pentru voi, pentru că acum se dă scris, tip grilă. Conform fișei de disciplină, examenul constă în 30 de grile deschise cu grade de dificultate diferite. 10 sunt mai grele și sunt notate cu 0,4/grilă și 20 sunt *probabil* la un nivel mediu spre greu și sunt notate cu 0,3/grilă.
Seminarul vă poate aduce o bonificație de două puncte, deci nu îl ignorați, mai ales că doamna Ene ține minte cine a fost prezent și activ la seminar și contează!
În ceea ce privește doctrina, singura recomandare de la UniBuc este cartea doamnei Gherghina, carte pe care o recomand și eu, pentru că este foarte bună și cuprinzătoare. Mai mult, vă recomand să mergeți și la cursuri pentru că aveți șansa să prindeți multe lucruri de acolo, chiar înainte de a începe studiul din carte!
Drept financiar public. Editia a 2-a – S. Gherghina (momentan nu se găsește în stoc pe nicăieri)
Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!
StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com