DIP-ul de anul II se va transforma în anul IV din drept internațional public în drept internațional privat, aka baftă seriile I și III care fac cu domnul Buglea. Dar mai e până acolo, să vorbim despre DIP-ul de anul II, care cu siguranță este mai drăguț!
Începem cu un rezumat al materiei, conform fișei de disciplină:
I. Introducere în materia dreptului internaţional public
II. Definiţie, rolul, scopul, trăsăturile, fundamentul şi limitele dreptului internaţional
III. Apariţia şi evoluţia istorică a dreptului internaţional
IV. Ordinea juridică internaţională
V. Izvoarele principale ale dreptului internaţional
VI. Izvoarele subsidiare ale dreptului internaţional
VII. Principiile dreptului internaţional
VIII. Statul ca subiect de drept internaţional
IX. Alte subiecte de drept internaţional şi entităţi internaţionale
X. Probleme privind populaţia în dreptul internaţional
XI. Protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale
XII. Teritoriul de stat în dreptul internaţional
XIII. Regimul spaţiilor internaţionale
XIV. Dreptul tratatelor
Legat de materie, aceasta este una interesantă. O adevărată gură de aer proaspăt printre materiile clasice. Dreptul internațional public pune în vedere foarte multe aspecte aflate în continuă evoluție. Relațiile dintre state sunt într-o tensiune constantă, iar DIP-ul îți va arăta care sunt principalele mijloace de soluționare a conflictelor și care sunt principiile după care trebuie să se ghideze fiecare stat.
În 2019 eu am făcut cu domnul profesor Gâlea, ambasadorul României în Bulgaria. Un om foarte mișto, plin de energie și de dorință de a ne învăța lucruri interesante. Seria I și seria a II-a au făcut cu domnul Aurescu. Acum, după cum reiese din fișa de disciplină, predă și doamna Elena Lazăr, fost (și probabil încă) seminarist. Nu am făcut seminarul împreună, însă am avut ocazia de a face un seminar, când a ținut locul seminaristului nostru și atunci când ne-a asistat la testul de semestru. Sincer să spun, nu mi-a lăsat un vibe foarte bun, ba chiar pot spune că mi-a fost antipatică, însă nu îi contest skill-urile de predare!
Eu am făcut seminarul cu domnul Victor Stoica, un om cu care am fost pe frecvență. Făcea din fiecare seminar ceva interactiv, lăsând de-o parte clasicul stil de repetare a teoriei predate la curs (practic un nou curs despre același lucru) și punând pe masă o serie de discuții practice din sfera dreptului internațional public. Fiecare parte a materiei putea fi dezbătută și întoarsă pe toate părțile. Pentru fiecare situație există exemplul unui stat sau există o hotărâre.
Nota finală este formată din 80% examen, 10% activitate de seminar și 10% testul de semestru. Examenul nu este unul dificil, iar materia este foarte interesantă, deci nu ar trebui să îți pună probleme. Chiar dacă e ușor, mergi totuși la seminar și la test și ia-ți punctele de acolo pentru că sigur nu te încurcă!
În ceea ce privește materialele de studiu, iată mai jos link-urile către acestea:
Drept international public. Sinteze. Editia a 9-a – A. Năstase și B. Aurescu
Drept international public. Scurta culegere de jurisprudenta pentru seminar.
Poate părea inutilă culegerea de spețe, însă este un element esențial în studiul acestei materii, mai ales că la examen este nevoie de acestea. Nu sunt grele, nu sunt lungi, dar sunt importante și chiar interesante!
Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!
StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com