Recomandările StuDrept Blog de pe hamangiu.ro!

Un articol de

Costin-Alexandru Jalbă


Am decis să scriu un articol cu recomandările mele pentru examenele de an, pentru licență și pentru examenele de admitere în profesie cu cărți publicate de Editura Hamangiu. De ce hamangiu.ro? Pentru că am pus bazele unui parteneriat foarte frumos și pentru că sunt alături de noi și de cititorii noștri cu proiecte și concursuri pe social media.

Link-urile pe care le voi posta sunt de pe Editura Hamangiu pentru a onora parteneriatul pe care îl avem, parteneriat care sunt convins că va aduce multe beneficii atât editurii, cât și blogului, dar, sperăm noi, mai ales cititorilor noștri! În acest sens, rămâneți pe fază pentru multe surprize în viitorul apropiat!

Să începem deci lista. Voi încerca să le așez cât mai frumos pentru a fi ușor de găsit!

În acest sens, o să încep cu cele mai importante materii, cele pentru licență și admiterea în profesie. Înainte de a începe, vreau să fac o mențiune: evident că aceste cărți nu reprezintă o listă exhaustivă de recomandări. Cei mai mulți colegi care au trecut prin faza admiterii în profesie recomandă să citim din cât mai multe surse și să ne dezvoltăm spiritul critic. Concluzia mea, după trei ani plini de facultate, este că nimic nu e mai bun decât studiul legislației. Codul civil, codul penal și codurile de procedură trebuie să reprezinte baza de studiu, bază pe care o poți completa frumos cu una dintre aceste recomandări:

CIVIL

Fise de drept civil. Editia a 6-a – G. Boroi

Fișele domnului Boroi conțin un rezumat al întregii materii de drept civil. Un ajutor indispensabil în pregătirea pentru examenele de an, licență și admitere în profesie. Nu aș baza întreg studiul pe ele, însă sunt foarte bune pentru a repeta ceea ce ai studiat dintr-o lucrare mai complexă!

Drept civil. Drepturile reale principale. Editia a 4-a – Corneliu Bîrsan

În articolul legat de Drepturile Reale ca materie la UniBuc am pus și link-ul către cartea profesorului Stoica, dar asta pentru că asta ”se cere”. Cartea domnului Bîrsan este recomandată de foarte multă lume, mai ales pentru admiterea în profesie!

Succesiuni si liberalitati – D. Trăilă

Cartea este în curs de apariție. Deși nu am văzut cum este cartea, domnul Trăilă este poate cel mai bun profesor de civil pe care l-am avut, deci mă aștept ca acest curs să fie unul foarte bun și în stilul caracteristic acestuia. Deci să vă așteptați la glume de boomer printre spețe!


Curs de drept civil. Partea generală. Ediția a 3-a – G. Boroi

Este suficientă pentru examenul din Anul I și pentru licență, cât și pentru examenele de admitere în profesie. Asta în primul rând pentru că vorbește despre lucruri dezvoltate apoi în alte cărți din anii următori.



Drept civil. Familia. Editia a 2-a – Marieta Avram

Profesor și la seriile I și II la UniBuc, Marieta Avram este recomandarea principală a colegilor mai mari care au susținut examenele de admitere.

Singura mențiune pe care o pot face este că este puțin outdated. O carte mai recentă este cea a doamnei Cristina Nicolescu, pe care personal o consider o variantă foarte bună, având un stil foarte prietenos de a explica!

PENAL

Drept penal. Partea generala. Curs pentru studentii anului II. Editia a 3-a

Cartea doamnei Lefterache acoperă materia penalului general, deci este pentru ambele semestre ale Anului II. O carte foarte bună pentru examenele de an și licență. Nu este printre recomandările principale de la INM, însă așa cum spuneam și mai sus, cu cât mai multe materiale, cu atât mai bine. Îmi place stilul în care este scrisă și exemplele din practică. Overall, e o carte foarte bună pentru o pregătire cel puțin medie.

Fise de drept penal pentru admiterea in magistratura si avocatura. Editia a 6-a

Am o ediție mai veche a fișelor de drept penal de la Hamangiu și pot spune că sunt un ajutor bun pentru a pune la punct aspectele învățate. Are tabele și exemple practice care m-au ajutat să rețin mai bine materia, în special pe partea generală. Pe partea specială aduce explicații suplimentare, însă de bază pentru această parte a penalului este codul penal!

PROCEDURĂ CIVILĂ

Drept procesual civil. Editia a 5-a – G. Boroi

Cea mai complexă lucrare de procedură civilă și probabil cea mai bună pentru o înțelegere aprofundată a materiei. Această lucrare acoperă întreaga programă pentru licență și admitere în profesie (ba chiar mai mult) și este un real ajutor alături de Codul de Procedură Civilă!


Fise de procedura civila. Editia a 2-a – G. Boroi

Cartea de fișe a domnului Boroi, carte despre care acesta spune că este potrivită pentru examenele din Anul IV, licență și admitere, spunând despre cea de mai sus că este mai degrabă destinată practicienilor. Așadar, aceste fișe sunt practic o adaptare la scopul studenților a tratatului de mai sus!

PROCEDURĂ PENALĂ

Drept procesual penal. Partea generala. Editia a 5-a

Domnul Crișu este profesor la Facultatea de Drept a Universității din București. Cartea este printre preferințele studenților pentru că nu are dimensiuni spectaculoase, iar explicațiile sunt destul de ușor de înțeles. Cred că este o lucrare bună pentru a pune bazele procedurii penale, însă trebuie neapărat completată cu codul de procedură penală și cu alte opinii!

Fise de procedura penala pentru admiterea in magistratura si avocatura. Editia a 5-a

O carte de fișe este întotdeauna bine-venită în pregătirea pentru examenele de an, de licență și pentru admiterea în profesie. Unul dintre cele mai importante lucruri la Drept este schematizatul, iar fișele fac asta pentru tine! Îți dau și de lucru pentru că găsești aici și întrebări practice.

Drept procesual penal. Partea speciala – conform noului Cod de procedura penala. Editia a 2-a

Lucrarea domnului Crișu pentru partea specială a procedurii penale. Din nou, de bază trebuie să vă fie codul de procedură! Rămân valabile și restul mențiunilor de la partea generală.


Cu siguranță există și alte materiale și dacă aveți și alte recomandări, vă rog să lăsați un comentariu!

Bun, acum că am terminat cu cele mai importante materii, îți las mai jos și alte recomandări de cărți de Drept de la Hamangiu, potrivite pentru studiul altor materii decât cele esențiale:

ANUL I

ANUL II

ANUL III

ANUL IV


Vă recomand să investiți din timp în cele mai bune cărți, care vă vor ajuta și în pregătirea examenelor de după facultate, respectiv licență și admitere în profesie! Sper să vă fie util acest articol și sper ca această listă să rămână un punct de referință pentru generațiile viitoare. O să actualizăm lista atunci când apar noi ediții ori noi recomandări.

Multă baftă!


Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com


Susține și tu StuDrept Blog pe Patreon pentru content exclusiv și acces la draft-uri
sau printr-o donație unică!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x