Bine ai venit în Anul III. Vorba aia, ”bine ai venit, prost ai nimerit„. Probabil cel mai greu an din facultate, plin de materii importante și grele. Începem bineînțeles cu contractele, care pentru seria a III-a reprezintă un veritabil duș cu apă rece. Dar ajungem și acolo imediat.
Hai să vedem despre ce o să înveți, pe scurt, conform fișei de disciplină:
- Contractul de vânzare
- Contractul de schimb
- Contractul de locațiune
- Contractul de închiriere a locuinței
- Contractul de arendare
- Contractul de antrepriză
- Contractul de mandat
- Contractul de împrumut de folosință (comodatul)
- Contractul de împrumut de consumație
- Contractul de depozit
- Contractul de asigurare
- Contractul de rentă viageră
- Contractul de întreținere
- Jocul și pariul
- Contractul de tranzacție
O listă simpatică de contracte. Materia foarte frumoasă. Examenul foarte greu. Asta pot spune pe scurt despre această materie…
Materia este grea pentru că se leagă foarte mult de materia obligațiilor din anul II. Practic, lucrurile învățate la obligații se vor transpune în mod specific fiecărui contract și va rămâne un punct de referință acolo unde reglementările speciale nu sunt suficiente! Deci dacă citești asta în anul II, ține minte să înveți bine la obligații.
În ceea ce privește profesorii, avem 3 mari clasici: domnul Lucian Mihai la seria I, domnul Radu-Romeo Popescu la seria II și domnul Răzvan Dincă la seria III. Fiecare dintre aceștia are un stil personal de a preda materia, iar examenele diferă puțin. Cel mai răsunător nume din această listă este domnul Dincă, Decanul Facultății de Drept și campion în sperierea studenților.
Profesorii sunt foarte buni, iar domnul Dincă, pe cât de scary e, pe atât de bun este. Și nu zic asta pentru că am făcut cu el, mai ales că am picat prima dată, ci pentru că se află printre recomandările colegilor care au susținut examenul de admitere la INM. Dar mai vorbim puțin despre asta când ajungem la cărți.
Nota finală va fi formată din nota de la examen, la care se adaugă punctajul de seminar. Este vorba de o pondere de 80% pentru examen și 20% pentru activitatea de la seminar. Punctajul de seminar va putea ajunge la 2 puncte. În cazul în care ai două puncte din seminar, poți primi un bonus de încă un punct, pentru a ajunge la nota 10, dacă nota din examen este de cel puțin 6,5.
Punctajul de seminar, în principiu, nu se obține greu, însă presupune un nivel de implicare destul de mare. Trebuie să răspunzi, să participi la teste, să faci referate jurisprudențiale și să încerci să fii cât mai activ. Se dă și un test de semestru care îți poate aduce un punct din cele două.
Examenul, în cazul în care este fizic, și sper pentru sănătatea voastră să fie, este format din una sau două spețe și un set de grile complet deschise (una, două, trei, patru corecte sau niciuna). Menționez că, de regulă, la seria a II-a, grilele sunt semi-deschise (una sau două variante corecte)!
Online, examenul la seria a III-a este ceva ”de vis”: probă eliminatorie cu grile nelimitate, bineînțeles deschise. Cine face cele mai multe grile corecte, ia nota maximă și pe baza acestuia se calculează și notele celorlalți. Urmează apoi o probă orală, care ”implică un dialog spontan între studentul examinat și examinatori cu privire la probleme juridice punctuale”. Pe scurt: HARDCORE
În ceea ce privește studiul, recomand în primul rând Codul Civil. Următoarea recomandare este cartea domnului Dincă, fiind, din punctul meu de vedere, cea mai bună dintre cele recomandate în cadrul facultății. Totuși, nu sunt toate contractele de la examen și în carte, însă o prezență constantă la curs și luarea unor notițe în mod serios vor completa și acele lipsuri.
Următoarea recomandare este Tratatul domnului Deak, o lucrare bună, însă, din punctul meu de vedere, nu destul de focusată asupra părților mai grele. Recomand, dacă ai timp și vrei să înveți constant, să treci prin acest tratat, iar apoi, cu mare atenție prin cartea domnului Dincă.
Tot pentru această materie, recomand și cartea de grile a domnului Vladimir Diaconiță, cu care unii se vor întâlni chiar la seminar, iar în Anul IV la cursul de proprietate intelectuală. Pe mine m-au ajutat foarte mult în pregătirea pentru examen, mai ales că au un nivel de dificultate ridicat, deci asemănător celor de la examen.
Și fără alte completări: BAFTĂ!
Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!
StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com