Un articol de
Costin-Alexandru Jalbă
Iată și cel de-al doilea articol din seria ”Admiterea în profesie”. Azi vorbim despre admiterea în Barou. Titlul articolului redă denumirea corectă a acestui examen, fiind vorba de faptul că cei care trec de acest examen, urmează cursurile INPPA pentru doi ani!
Și de ce toată lumea îi spune ”admiterea în barou”? Pentru că te poți înscrie la examenul de admitere numai în cadrul unui Barou, care apoi te va avea în evidență pe toată perioada ta de activitate.
La fel ca articolul anterior, și acesta va presupune o parte informativă, legată de modalitatea de organizare a examenului, o parte subiectivă: interviul cu un avocat stagiar și partea de recomandări.
CE ESTE INSTITUTUL NAȚIONAL PENTRU PREGĂTIREA ȘI PERFECȚIONAREA AVOCAȚILOR?
INPPA a fost constituit prin lege în 1995 și asigură de atunci pregătirea și perfecționarea avocaților stagiari, proaspăt admiși la examenul de barou.
Ca o explicație suplimentară, fiecare candidat alege un Barou în care dorește să fie înscris, iar după promovarea examenului de admitere, va urma în mod obligatoriu și fără alte formalități, cursurile INPPA. Din acest motiv putem spune că admiterea nu este de fapt la Barou, ci la INPPA. Dar sunt mai puțin relevante aceste discuții.
Cursurile INPPA durează doi ani, perioadă în care ești avocat stagiar și poți lucra la o casă de avocatură, însă ai prerogative limitate. La final, vei da un examen de definitivat și gata, ești avocat definitiv. Vei lucra fie pentru o casă de avocatură, fie pe cont propriu. Vei face și oficiu pentru a putea să pui bazele CV-ului tău ca avocat.
Spre deosebire de INM, unde, odată intrat în sistem, ai un job asigurat, în ceea ce privește avocatura, riscurile sunt mai mari, însă și libertatea profesională este mai mare!
EXAMENUL DE ADMITERE
Examenul de primire în profesia de avocat și de admitere în cadrul INPPA constă într-o singură probă scrisă de tip grilă.
Prin cele 100 de întrebări se testează cunoștințele la:
- Organizarea și exercitarea profesiei de avocat (OEPA)
- Drept Civil.
- Drept Penal.
- Drept Procesual Civil.
- Drept Procesual Penal.
Conform Regulamentului de organizare a examenului, subiectele pot avea și caracter aplicativ, constând în rezolvarea unor cazuri practice pe baza cunoştinţelor teoretice ale candidaţilor.
Vor fi declaraţi admişi candidaţii care vor obţine cel puţin 10 puncte la fiecare disciplină în parte şi un punctaj total de cel puţin 70 de puncte.
În 2021, grilele au fost semi-deschise, deci cu una sau două răspunsuri corecte.
Iată mai jos care este tematica pentru examen, ca să știi exact ce parte din fiecare materie trebuie să pregătești!
INTERVIU CU UN TÂNĂR AVOCAT
Am stat de vorbă cu o persoană foarte drăguță, care ne-a împărtășit câteva lucruri din această lume a avocaturii, din felul în care s-a pregătit pentru examen, dar și din experiențele personale.
R a preferat să-și păstreze anonimatul. Iată discuția noastră:
Cum ai luat decizia de a deveni avocat și cum te-ai pregătit pentru asta?
Am luat decizia de a susține examenul de barou destul de târziu, cu o lună și o săptămână înainte, deci pregătirea din cursul anului IV nu a fost neapărat raportată la acest examen.
În privința pregătirii, în cursul anului IV am încercat să asimilez procedura civilă, iar pe lângă aceasta am repetat materia de drept civil, raportat la cerintele pentru licența de la Unibuc.
În timpul anului am avut un ritm destul de lent, deși nu am plănuit acest lucru. Am încercat să repet materia destul de temeinic, să înțeleg despre ce este vorba: citeam articolele din cod, apoi doctrina raportată la acestea. Deși nu am trecut în timpul anului prin celelalte materii, am făcut-o ulterior cu prilejul examenului de licență. Din punctul acesta de vedere, sfatul pentru colegii mei ar fi să învețe din nou, ca și cum ar avea seminar a doua zi, materiile pe care le-au uitat cel mai mult ori cele pe care se simt ei nesiguri.
Cu ocazia examenului de licență, am repetat toată materia: penal, procedură penală, civil și am repetat într-o zi materia de procedură civilă (aici m-am bazat mai mult pe ce am făcut în timpul anului). Long story short, în cazul meu, am pus accent pe ce am învățat în cei patru ani: am mai recitit unele fișe de seminar, am ignorat părți de materie pe care știam ca le-am înțeles din timpul facultății, am luat de la zero subiecte pe care nu le știam cum mi-aș fi dorit.
Având în vedere că timpul efectiv de învățat strict pentru examenul de barou a fost cam de o lună, în perioada aceasta am învățat, în principiu, codurile. Le-am subliniat, le-am citit cu atenție și le-am învățat ca și cum aș fi învățat doctrină, nu cuvânt cu cuvânt, ci încercând să înțeleg fiecare cuvânt. Spre finalul pregătirii am realizat că, știind în mare parte doctrina aferentă, codurile spuneau mai mult decât dacă aș fi recitit doctrina. De altfel, examenul presupune uneori grile care sunt făcute strict pe cod.
În privința bibliografiei, am avut în vedere codurile, doctrina recomandată în timpul facultății (dar, dacă simțeam că nu am înțeles ceva din cărțile respective, mai consultam și altceva, de exemplu, Udroiu, la penal). În rest: codurile. Nu există o rețetă, însă. Aș recomanda codurile ca o citire de bază, iar pe lângă, orice doctrină cu care cel în cauză rezonează cel mai bine.
Și examenul cum a fost? Ai schimba ceva la modul în care te-ai pregătit?
Examenul a fost mai ușor decât mă așteptam! Poate OEPA mi-a pus câteva probleme, dar în rest, civilul a fost mai ușor decât mă așteptam, procedura civilă la fel.
Deși înainte de examen mi-a părut rau că nu repetasem mai mult în timpul anului IV, realizez că nu e ceva obligatoriu. Lucrurile se uită mai repede decât se învață. Între licență și Barou deja uitasem unele detalii pe care le învățasem pentru primul examen, dar le-am învățat din nou. Și, la mine, cheia a fost o revizuire cu două zile înainte de examen a câtă materie a încăput. De ce?
Pentru că baza deja o aveam din tot cursul facultății, dacă nu știam ceva, aș fi făcut raționamente pe baza a ceea ce înțelesesem până atunci. Cu toate acestea, examenul de barou nu pune foarte multe probleme de raționament juridic, așa că am încercat să reiau, înainte de examen, orice detaliu posibil.
Ce faci acum, după examen?
După examen și o serie de interviuri, m-am angajat într-o societate mai mare și lucrurile merg bine până acum. Sunt în training, deci nu am niște task-uri prea obositoare, iar toți colegii sunt dispuși să mă ajute dacă întâmpin vreo problemă.
Ce sfat ai pentru studenții care vor să urmeze această cale?
Don’t stress about it!
Dacă simțiți că nu puteți să înțelegeți/ reproduceți ceva, vorbiți cu un coleg sau imaginați-vă că explicați altcuiva, pentru că sinestezia ajută. În timpul examenului, îmi aminteam cum un prof ne explica ceva la seminar sau cum am discutat acel subiect cu un coleg. Orice experiență poate fi folosită pentru examen, nu numai orele de stat la bibliotecă!
TOATE CĂRȚILE PE CARE LE-AI PUTEA FOLOSI PENTRU PREGĂTIREA EXAMENULUI!
Iată că am ajuns și la lista de materiale. Bineînțeles, multe dintre aceste recomandări sunt împrumutate din articolul anterior, fiind cele mai bune pentru acele părți de materie. Am făcut totuși un research suplimentar și am găsit și materiale suplimentare, care te-ar putea ajuta în pregătirea pentru acest examen!
CIVIL & PROCEDURĂ CIVILĂ
PENAL & PROCEDURĂ PENALĂ
ALTELE
CONCLUZIE
Examenul de admitere în avocatură, cunoscut și ca ”examenul de barou” este mai ușor decât cel de la INM din perspectiva probelor, însă rămâne un examen serios și cu un nivel de dificultate ridicat. Între avocatură și magistratură sunt multe diferențe, dar și un element de legătură puternic: justiția! Ambele profesii sunt esențiale pentru ceea ce reprezintă justiția: a treia putere în stat…
Fie că vrei să fii magistrat, fie că vrei să fii avocat, te așteaptă experiențe frumoase, dar provocatoare. Te așteaptă multă muncă, stres, oboseală, dar și foarte multă satisfacție!
Și dacă simți că niciuna dintre acestea nu este pentru tine, nu-ți face griji! Există foarte multe căi pe care le poți urma după ce termini Facultatea de Drept, iar noi o să încercăm să vorbim aici despre cât mai multe dintre acestea!
Dacă totul merge conform planului, săptămâna viitoare ne revedem cu un articol despre grefieri și despre admiterea la SNG (Școala Națională de Grefieri) ori chiar încadrarea directă pe acest post!
Multă baftă!
Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!
StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com