Admiterea în profesie: GREFIER (SNG și încadrarea directă)

Un articol de

Costin-Alexandru Jalbă


Admiterea în profesia de grefier se poate face atât prin examenul de admitere în cadrul Școlii Naționale de Grefieri, cât și prin încadrare directă pe post. O să vorbim despre ambele variante, chiar dacă în articolele anterioare nu am vorbit și despre asta.

Aici este relevant, întrucât încadrarea directă reprezintă o metodă foarte răspândită de a intra în profesia de grefier.

Am lansat apelul de interviu pe un grup destinat admiterii la SNG, însă am primit numai răspunsuri referitoare la încadrarea directă. Din acest motiv, dacă citești acest articol și ești la SNG, așteptăm un mesaj pe studreptblog@gmail.com pentru a actualiza articolul!

CE PRESUPUNE PROFESIA DE GREFIER?

În înfaptuirea actului de justiție, munca grefierilor constituie un real sprijin pentru magistrați, competența și îndeplinirea corectă a sarcinilor care le revin jucând un rol important în buna desfășurare a întregii activități a instanțelor judecătorești. Grefierul român întocmește numeroase acte procedurale, contribuind în mod semnificativ la soluționarea cu celeritate a cauzelor aflate pe rolul instanțelor judecătorești, dar este și o persoană cu care publicul vine în contact direct, aspect relevant pentru crearea imaginii justiției.

Asta spune site-ul oficial al Școlii Naționale de Grefieri și vă invit să intrați pentru a citi mai multe despre ce atribuții au grefierii și modul de organizare a acestora.

Vreau să vă mai spun și câteva lucruri ”din interior” ca să nu credeți că este totul lapte și miere. Bine, în nicio profesie nu este, dar am primit mai multe mesaje de la o doamnă grefier și mi s-ar părea nedrept să nu vă scriu și despre aspectele negative pe care mi le-a semnalat!

În primul rând, ca în orice profesie juridică, trebuie să vă așteptați la volume imense de muncă. Nopți de stat peste program și chiar lucruri care nu intră oficial în atribuțiile tale. Doamna cu care am stat de vorbă mi-a povestit că de multe ori, grefierii sunt cei care redactează motivarea, judecătorul venind să o semneze și atât. Mi-a povestit și despre spațiul înghesuit ori insalubru de lucru din cadrul multor instanțe ori parchete. Din păcate, cred că asta este o problemă cu care se confruntă orice membru al acestui sistem, mai ales la instanțele care nu au apucat să fie modernizate.

Dar mi-a spus și despre cât de importantă este această profesie pentru bunul mers al Justiției și cât de frumos este să lucreze cu magistrați pregătiți de INM.

Așa că așteaptă-te la o experiență frumoasă, dar plină de muncă. Este clar că această profesie nu este pentru toată lumea și, personal, am un respect foarte mare pentru grefieri!

ADMITEREA LA ȘCOALA NAȚIONALĂ DE GREFIERI

Una dintre metodele de a intra în această profesie este prin intermediul Școlii Naționale de Grefieri, căreia o să îi spunem SNG pentru a simplifica discuția.

SNG organizează anual un concurs de admitere ce constă într-o probă scrisă la procedură civilă, procedură penală și organizare judiciară. Examenul presupune atât grile, cât și spețe. Și ca să-ți faci o idee, postez și subiectul de la examenul din 2021. Îți las și link către sursă, în caz că vrei și baremul!

Recomandarea doamnei cu care am vorbit a fost să studiați cât de bine se poate codurile de procedură și legile de organizare. În acest sens, vă las un link și către tematica examenului pe care l-ați văzut mai sus. Din fiecare materie sunt selectate anumite părți, cele mai relevante pentru această profesie: TEMATICĂ EXAMEN.

Cursurile la SNG țin 6 luni pentru grefierii cu studii superioare juridice și presupun pregătirea teoretică și practică în vederea exercitării acestei profesii. La finalul acestei perioade se susține un examen final, iar absolvenţii care au obţinut media de absolvire de cel puţin 7 vor fi încadraţi în treapta profesională imediat superioară celei de debutant. Absolvenţii care au obţinut medii între 6 şi 7 vor fi încadraţi ca debutanţi.

Pe toată perioada cursurilor la SNG, cursanții vor fi plătiți cu o indemnizație egală cu salariul de bază brut pentru un grefier debutant, în raport și cu nivelul studiilor absolvite.

ÎNCADRAREA DIRECTĂ PE POST

Uneori, sunt scoase la concurs, de către Curțile de Apel sau Parchetele de pe lângă acestea, posturi de grefieri pentru instanțele/ parchetele din subordine. Spre exemplu, recent, Curtea de Apel Ploiești a scos la concurs 5 posturi pentru Judecătoria Ploiești, 1 post pentru Judecătoria Câmpina și alte câteva posturi pentru alte instanțe din subordinea sa.

Riscul cu această metodă de a intra în profesie este acela de a nu prinde un concurs în zona ta ori de a da peste o competiție foarte dură, însă cred că reprezintă o metodă mai ușoară. E și foarte bună pentru un student pentru că îți dă șansa de a te angaja rapid, dacă ai norocul și dai de un concurs imediat după absolvire.

În fine, cum funcționează această încadrare directă:

Te înscrii la concurs la Curtea de Apel sau Parchet, plătești o taxă de concurs de 200 de lei, depui un teanc de acte, printre care și un CV și un cazier fiscal și judiciar (îți las aici link către un concurs ca să vezi toate documentele de care ai nevoie).

Concursul constă în două probe:

  1. Probă practică eliminatorie de verificare a cunoștințelor de operare pe calculator sau de dactilografiere.
  2. Probă scrisă cu diferite subiecte de procedură civilă și penală și organizare judiciară.

Hai să le luăm pe rând:

PROBA PRACTICĂ ELIMINATORIE

Constă în verificarea cunoștințelor de operare pe calculator. Practic, ai la dispoziție un timp limitat, de regulă, de 20 de minute, în care să scrii în Word un text cu diacritice. Te mai pune uneori și să faci un tabel în Excel.

Ideea este că fiecare Curte de Apel ori Parchet de pe lângă acestea are libertatea de a face individual cerințele acestei probe, însă așa cum spuneam, timpul este, de regulă, limitat la 15-20 de minute.

Din fericire, am găsit niște informații cu privire la cele mai frecvente probe, așa că îți scriu și ție, ca să știi la ce să te aștepți:

  • utilizarea Microsoft Word, Excel
  • lucru cu fișiere: crearea, denumirea, redenumirea, copierea, mutarea, ștergerea, imprimarea etc.
  • crearea unui e-mail și atașarea de fișiere
  • utilizarea corectă a Windows-ului

De cele mai multe ori, ți se va cere ca în Word, să scrii respectând cerințele de așezare în pagină și folosind diacriticele, fie după dictare, fie prin transcrierea de pe foaia fizică. Cerințele pot viza și să faci un tabel în Excel ori chiar în Word. Este foarte important să scrii corect gramatical, rapid și să respecți toate cerințele privind formatarea textului/ tabelului.

Este posibil să nu dai de o tastatură în limba română, așa că ar fi bine să înveți poziția diacriticelor și să le cunoști locul, indiferent de cum arată tastatura.

PRO TIP!
Pe calculatorul pe care vei da examenul, te poți asigura că este selectată limba română a tastaturii prin combinația Alt+Shift.

Această probă se notează cu ADMIS sau RESPINS și, așa cum spuneam, este eliminatorie. Deci dacă ai fost repins aici, nu mai poți susține și proba scrisă!

PROBA SCRISĂ

Proba scrisă, se organizează de instituția care a scos posturile la concurs, pe baza tematicii anunțate, aprobate de Plenul CSM. Întotdeauna, subiectele vor fi de procedură civilă, procedură penală și organizare judiciară. În funcție de nivelul studiilor ce se cere pentru post (medii/superioare), tematica va fi diferită, așa cum va fi și dificultatea subiectelor.

Și ca să urmărim cum funcționează, o să vă las link-ul către un concurs organizat de Curtea de Apel București. Pe link-ul de mai jos o să găsiți exact tematica, precum și subiecte și baremul de la examene anterioare.

P.S. Va trebui să dai puțin scroll până vezi Concurs posturi de grefier vacante pe durată determinată 18 și 21 octombrie 2021!

Vei susține fiecare dintre aceste probe, iar apoi se va face o medie a rezultatelor de la acestea. Apoi, în funcție de numărul de locuri, candidații admiși vor fi repartizați în ordinea descrescătoare a mediilor. Nu vor fi luați în considerare cei care nu au fost declarați admiși la proba scrisă!

Pentru a fi declarat admis, trebuie să obții cel puțin nota 5 (cinci) la fiecare materie și cel puțin media 6 (șase), să îndeplinești condițiile privind buna reputație și să fii apt din punct de vedere medical.

După toată perioada de contestații, se va publica un tabel cu repartizarea fiecărui candidat admis și vei fi anunțat unde și când să te prezinți pentru a fi numit în funcție.

Pentru absolut toate informațiile și subiecte de examen, intră pe butonul pe care l-am pus mai sus!

Ah, și încă un pont, dacă ești în căutarea de posturi scoase la concurs, intră pe site-ul SNG, acolo apar anunțuri din toată țara!

RECOMANDĂRI PRIVIND STUDIUL

Doamna cu care am stat de vorbă, precum și multe alte persoane de pe grupul de Facebook dedicat admiterii la SNG au spus că cel mai important este studiul codurilor de procedură și a legilor de organizare listate în tematica pentru examene.

Bineînțeles, dacă vrei să aprofundezi, sunt foarte multe variante de cărți ori fișe pentru procedură și pentru a nu încărca acest articol cu ceva ce nu este imperios, te trimit, spre exemplu, la articolul privind admiterea la INM, pentru o listă foarte lungă de materiale pe care le-ai putea folosi!

CONCLUZIE

Profesia de grefier nu este ceva ușor și nici ceva pentru toată lumea, însă îți poate aduce și avatanje. Pe lângă aspectul financiar, care nu este de ignorat, mai ales pentru grefierii cu studii superioare și cu ceva vechime, mai este și faptul că se consideră vechime într-o profesie juridică. Asta înseamnă că, dacă după 5 ani nu mai vrei să faci asta, poți susține, spre exemplu, examenul de admitere în magistratură, fără a mai fi nevoie să urmezi cursurile INM.

Apropo de asta, cred că unul dintre cele mai bune aspecte ale profesiilor juridice este flexibilitatea profesională, putând oricând să schimbi ceea ce faci dacă nu ești convins că este pentru tine!


În articolul viitor, din seria Admiterea în profesie, vom vorbi despre cea în notariat, so stay tuned!


Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com


Susține și tu StuDrept Blog pe Patreon pentru content exclusiv și acces la draft-uri
sau printr-o donație unică!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x