Cum să-ți gestionezi fondurile ca student, pe bune…

Un articol de

Costin-Alexandru Jalbă


Majoritatea studenților se bucură de ”sponsorizare” din partea părinților. Unii mai și lucrează, însă depinde foarte mult de facultatea pe care o urmezi și de cât de rapid îți dorești să ajungi la independența financiară față de ai tăi.

Pentru cei care se află în categoria celor sponsorizați, eventual a celor care se bucură și de vreo bursă, acest articol cred că este foarte util pentru a gestiona mai bine fondurile pe care le ai în fiecare lună. Bine, e bun și pentru cei care lucrează, mai ales că, probabil, nu se scaldă în băi de cash.

În primul rând, trebuie să vedem care sunt cele mai frecvente cheltuieli pe care le au studenții. Pentru a face asta, am lansat pe Instagram o întrebare referitoare la bugetul lunar și la cele mai frecvente cheltuieli.

Am primit răspunsuri variate, însă pot face un top al cheltuielilor, bazat și pe propria experiență:

  1. Chirie/ Cămin
    (+ utilități dacă e vorba de chirie)
  2. Mâncare
  3. Transport
  4. Cărți
  5. Skincare
  6. Alte plăceri
    • fast-food
    • ieșiri în oraș
    • vacanțe
    • haine
    • etc

Bineînțeles, pot exista mai multe cheltuieli decât cele enumerate mai sus, însă cred că orice student se regăsește printre cel puțin trei categorii de acolo.

REGULA 50/30/20

E regula aia de money management clasică despre care auzi peste tot. Bine, mai e și clasicul ”lasă banii să facă mai mulți bani pentru tine” ca o referință la importanța investițiilor. Nu zic, e foarte bine să faci asta, dar zic să fim realiști și să rămânem la nivelul de studenți care (probabil) nu investesc în crypto sau alte mijloace de economisire cu dobândă, deși o să vorbim și despre asta la un moment dat.

În schimb, cu regula 50/30/20 ne putem juca chiar de acum, cu bugetul nostru limitat. În ce constă această regulă?

50% – cheltuieli necesare

30% – cheltuieli ”de plăcere”

20% – economii

Am vorbit cu câțiva studenți și bugetul lunar al acestora e greu de stabilit cu exactitate. Astfel, avem bugete de 300 și bugete de 2500 de lei, așa că o să facem un exemplu cu suma de 1000 de lei, și pentru că e mai ușor de calculat, dar și pentru că este undeva la mijloc.

Să presupunem deci că avem un buget de 1000 de lei. Conform regulii, 500 de lei ar trebui să meargă către: cazare, mâncare și transport. 300 de lei ar trebui să meargă către cheltuieli de plăcere, gen ieșiri în oraș, skincare, fast-food, Netflix, cumpărături, vacanțe etc. Mai rămân 200 de lei de pus de-o parte pentru ”zile negre” și ăștia au fost banii.

Dar pentru studenți ar mai putea fi o problemă… Hai să vedem:

FONDURILE SĂPTĂMÂNALE

Dacă ai o sumă de bani fixă în fiecare lună și regula de mai sus îți este potrivită, atunci poți să nu mai continui articolul, pentru că vreau să vorbesc despre cea mai întâlnită formă de finanțare a studenților: săptămânală.

Nu știu de voi, dar și eu, și iubita mea, precum și mulți prieteni cu care am stat la cămin în primii ani de facultate ante-pandemie, primeam bani săptămânal, nu lunar. Dacă ești din această categoria s-ar putea să-mi spui că regula 50/30/20 e bullshit… Poate părea așa, dar cred că este o soluție bună și în acest caz. E adevărat că va fi puțin mai greu de gestionat, fiind sume mai mici, însă nu imposibil!

Ce faci dacă primești o sumă de bani în fiecare săptămână pentru mâncare, pentru distracție și toate cele? Ei bine, aici lucrurile devin interesante.

Cred că greutatea e una mai mult psihologică, decât logică. De ce? Păi să zicem că ai 1000 de lei pe lună. Asta ar însemna 250 de lei pe săptămână. Când te uiți așa, par mai ușor de împărțit cei 1000, dar în realitate, suma atribuită fiecărei categorii va fi, în final, la fel!

Totuși, pentru că poate fi puțin mai complicat să aplici regula 50/30/20 cu fonduri săptămânale, iată și câteva sfaturi pentru a gestiona mai bine cheltuielile pe care ți le propui în fiecare categorie:

  • Urmărește-ți cheltuielile pentru o săptămână sau două!

    Există multe aplicații pe telefon prin intermediul cărora poți face asta. Sau mă rog, o poți face în stilul clasic, cu pixul pe foaie/ carnețel.
  • Verifică lista de cheltuieli pentru cheltuieli inutile!

    Uită-te peste lista pe care te-am rugat mai sus să o faci… ce vezi? Caută cheltuielile inutile. Uite, să-ți dau un exemplu: ai acasă un pachet de biscuiți nedeschis. Mergi la Mega și ți se face iar poftă de biscuiți. Ce faci? Îți mai iei un pachet chiar atunci. Acum ajungi acasă și ai două pachete de biscuiți nedesfăcuți care o să zacă, dar măcar împreună, în dulap pentru câteva săptămâni.

    You get the point!
  • Evită să plătești mai mult decât ar trebui!

    Și-ți dau și un exemplu: lângă Facultatea de Drept era, atunci când făceam fizic, o benzinărie. Vizavi de benzinărie era un magazin la scara unui bloc. Am sesizat că pentru a nu mai traversa, merg la benzinărie să-mi cumpăr țigări și cola. O idee proastă pentru fondurile mele, din moment ce o sticlă de suc de 0.5l costă peste 6 lei acolo, iar la magazinul de vizavi are un preț normal, gen 3 lei sau ceva.

    Înțelegi la ce mă refer, nu? Există multe situații în care plătești mai mult decât este cazul și lucrurile astea se adună.

    Uite încă un exemplu: dacă faci mai mult de 12 drumuri cu metroul într-o lună, o să dai 36 de lei. Un abonament pentru studenți este de 35 de lei pe lună cu călătorii nelimitate și pe orice rută. Și 12 drumuri înseamnă numai 6 bilete cu 2 călătorii, deci acoperi maxim 6 zile din lună.
  • Ia mâncare de acasă dacă nu-ți place să gătești ori nu ai unde să o faci!

    Știi că-ți ziceam că nu trebuie să renunți la micile bucurii, printre care și comandatul de mâncare, da? Doar că aceste mici bucurii nu trebuie să fie nici prea dese, pentru că lasă o gaură destul de mare în fondurile tale și nu-ți aduc prea multă satisfacție pe termen lung.

    Dacă nu-ți place să gătești ori nu ai unde să o faci, mai bine ia mâncare de acasă. Bine, asta dacă poți merge în fiecare weekend acasă. Dacă nu, există oricum variante mai ieftine decât să comanzi mereu: cantina, meniurile de la Mega Image (care chiar sunt top, mai ales cu inner filet) și tot așa!

    Și nu zice nimeni să renunți for good la a comanda fast-food, dar dacă e mai rar, oricum e mai bun!
  • Caută oferte!

    Recunosc că mă simt puțin boomer atunci când fac asta, dar am ajuns efectiv să îmi placă extrem de mult să mă uit pe aplicația de la lidl sau de la mega, kaufland wtv pentru cupoane sau reduceri la chestii. Nu pot să spun că sunt vreun vânător de oferte, dar am salvat câțiva bani când mi-am luat un bax de Stella Artois de la Mega Image pentru 16 lei în loc de 25!

    Să nu mai zic de ofertele care apar din când în când pe aplicații gen Tazz sau Bolt Food, când chiar poți să-ți faci pofta de fast-food și să nu cheltui chiar atât de mult!
  • Renunță la abonamentele pe care nu le folosești mai mult de o lună!

    Ai abonament la Netflix? Super, merită mai mult decât ăla de cablu, din punctul meu de vedere, dar au fost luni în care nu m-am uitat deloc. Spre exemplu, în sesiune, când stăteam la cămin, dezactivam mereu abonamentul pentru luna aia pentru că oricum nu aveam timp să mă uit la mai mult de un film. La seriale nici nu mai zic…

    Asta ar putea intra și la categoria cheltuieli inutile, dar sunt cheltuieli inutile temporare!
  • Mergi pe jos dacă e aproape!

    Oriunde te-ai duce, dacă timpul nu te presează, un drum de 10-15 minute pe jos te scutește de banii pe metrou/ autobuz/ benzină. Și nu că metroul sau autobuzul ar fi așa scumpe, dar pe lângă
    cei 5 lei pe care îi câștigi nemergând cu ele, faci și puțină mișcare!
  • Gândește-te de la începutul săptămânii cum vrei să te distrezi!

    Asta pentru că te va ajuta să pui deoparte de la început banii pentru activitatea respectivă. Să zicem că vrei să mergi la film cu câțiva prieteni, deși mă rog, cu pandemia nu prea merge, dar să zicem. Pui deoparte 50 de lei să zicem pentru drum, bilet de film și ce mai ronțăi pe acolo. Și când zic să îi pui deoparte, zic pe bune, separă-i de ceilalți bani pe care îi ai la tine, pentru că așa îi ții în siguranță.
  • Nu trebuie să cheltui toți banii!

    Am sunat ca tata acum, dar pe bune, chiar nu trebuie. Să zicem că îți împarți banii în cele 3 fonduri: necesare, plăceri, economii. Poate nu în fiecare săptămână vei avea chef să ieși în oraș sau să faci ceva ce presupune o cheltuială din fondul de ”plăceri”, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să mai cotizezi pentru el.

    Practic, dacă nu îi cheltui pe toți, lasă-i să se strângă, fiecare în fondul lor, și vei putea să te bucuri de chestii mai scumpe la sfârșitul lunii. Poți să nu îi cheltui niciodată, cel puțin pe cei din economii, ceea ce ar fi situația ideală!

    Ideea e să îți stabilești niște target-uri și să nu cheltui din diferite categorii de fonduri doar pentru că ai sau mai ai acolo câțiva!

CONCLUZIE

Realitatea vieții de student nu ne permite întotdeauna să aplicăm reguli de management financiar complexe, gen conturi separate pentru diferite cheltuieli, cu atât mai puțin pentru economii ori investiții. Cu toate astea, puțină disciplină te poate ajuta să gestionezi mai bine fondurile pe care le ai la dispoziție. Este extrem de important, din punctul meu de vedere, să știi de la început ce plănuiești să faci cu banii sau să știi pentru ce vrei să strângi.

Doar că și asta cu strânsul trebuie să fie realistă și raportată la fondurile tale. Apoi, în funcție de acest target pe care ți l-ai propus, încearcă în primul rând să reduci cheltuielile inutile și să eviți să plătești în plus când nu e cazul. Cel mai important este să fii sigur că ai mereu mâncare, că ai cu ce să plătești căminul/ chiria și să nu-ți faci datorii.

Și da, poate pentru mulți dintre noi, părinții sunt încă sursa finanțării și da, poate că unii pot mai mult decât alții, însă puțină disciplină financiară nu strică, indiferent de cât de ”adânc” este sacul din care ești finanțat. Asta în primul rând din respect și în al doilea rând pentru că la un moment dat vei termina facultatea și vei avea un salariu.

Ei bine, întreabă-te dacă salariul pentru care vei munci tu va fi cheltuit exact ca banii pe care îi ai acum la dispoziție. Dacă răspunsul este da, atunci înseamnă că faci ce trebuie. Dacă răspunsul este categoric nu, atunci înseamnă că trebuie să schimbi ceva.

Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com


Susține și tu StuDrept Blog pe Patreon pentru content exclusiv și acces la draft-uri
sau printr-o donație unică!

Se procesează…
Super! Mulțumim pentru abonare!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x