Continuarea materiei din semestrul I: Drept Constituțional
Cred că multă lume ar spune că este partea mai interesantă a ceea ce înseamnă Drept Constituțional, iar eu sunt unul dintre ei.
Să vedem și despre ce urmează să înveți, conform fișei de disciplină:
- Teoria puterii
- Partidele politice în sistemul constituţional
- Teoria statului I
- Teoria statului II
- Sistemul electoral I
- Sistemul electoral II
- Parlamentul I
- Parlamentul II
- Parlamentul III
- Referendumul
- Autorităţile executive
- Instituţia şefului de stat
- Curtea Constituţională a României
- Reguli constituţionale privind autorităţile jurisdicţionale
Lucrurile s-au schimbat puțin de când am studiat eu această materie, pentru că atunci erau numai doi profesori: doamna Simina Tănăsescu (actual judecător CCR) și domnul Ștefan Deaconu. Pe cel de-al doilea semestru am făcut atât noi (Seria III), cât și cei de la Seria II cu domnul Deaconu.
Acum, conform fișei de disciplină, profii sunt:
- Seria I: prof. Bogdan Dima
- Seria II: prof. Ștefan Deaconu
- Seria III: prof. Ramona Delia Popescu
Despre ultimul dintre profesori recunosc că nu știu absolut nimic, dar am înțeles că nu există motive de îngrijorare. Pe scurt, nu e așa horror cum era pe vremea doamnei prof. Simina Tănăsescu.
Materia în sine este foarte interesantă și ușor de înțeles, mai ales dacă mergeți la seminar. Am avut plăcerea de a colabora cu domnul Vlad Soare și pe semestrul II, chiar dacă nu facea parte din echipa domnului Deaconu.
Fiind examen oral este evident că nu e suficient să citești materia din timpul semestrului și că e nevoie de câteva zile bune de pregătire în sesiune. Secretul este să-ți împarți materia de învățat pe subiecte de examen. În acest mod, le poți reține mult mai ușor!
Examenul este oral pentru toată lumea și poți beneficia de punctaj suplimentar pe baza activității de seminar și a testului de semestru, deci pregătește-te bine și pentru astea, mai ales că e importantă impresia pe care o lași profesorului și conducătorului de seminar din timpul semestrului.
Ca materiale, există două mari cărți, cea a domnului Deaconu și cea a doamnei Tănăsescu. Sincer să fiu, mi-a plăcut mult mai mult cum este structurată cartea domnului Deaconu și mi se pare mult mai ușor de urmărit, fără prea multe floricele (specifice doamnei Tănăsescu).
Chiar acum a apărut și volumul al doilea din sintezele făcute de domnul Soare, așa că mai jos va fi un link și către acestea. Pe mine m-a ajutat seminarul cu domnul profesor și sunt sigur că și această carte va fi de ajutor în pregătire și aprofundare.
Cartea domnului profesor Deaconu:

Cartea doamnei profesor Simina Tănăsescu:

Cartea domnului profesor Soare Vlad:

Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!
StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com