Admiterea în profesie: Consilier Juridic. Interviu cu @viatauneicasiane

Un articol de

Costin-Alexandru Jalbă


Deși e puțin impropriu spus ”admitere în profesia de Consilier Juridic”, am lansat această serie cu scopul de a aduce în fața voastră cât mai multe posibilități de angajare după terminarea Facultății de Drept.

Așadar, chiar dacă nu e vorba de o admitere propriu-zisă, vreau să vorbim despre o profesie juridică foarte răspândită și poate prea puțin înțeleasă: CONSILIER JURIDIC.

După ce trecem printr-o prezentare a ceea ce presupune această profesie ajungem la un interviu cu Miruna-Casiana Dumitrașcu, cunoscută pe Instagram drept @viatauneicasiane

Ce este un Consilier Juridic?

În primul rând, trebuie să facem o precizare. Termenul de ”Consilier Juridic” este folosit adesea în limbajul colocvial pentru a desemna juristul dintr-o Instituție Publică. În realitate, titlul de Consilier Juridic trebuie obținut de la Colegiul Consilierilor Juridici din județul tău.

Legal, lucrurile stau în felul următor, conform site-ului ccj.ro:

Accesul în profesie este reprezentat de o suită de proceduri care durează doi ani, iar accesul efectiv este marcat de obținerea definitivatului profesional.

Trebuie remarcat că sintagma ”consilier juridic stagiar” nu reprezintă dovada intrării în profesie ci doar eligibilitatea pentru obținerea acesteia, un titlu profesional tranzitoriu ce marchează semantic un ciclu aspirațional de formare ce poate fi finalizat cu succes sau insucces.

”Concursul pe post” sau încheierea unui contract de muncă între un absolvent de drept și un angajator divers, indiferent de natura formei sale de organizare, nu pot fi considerate ca fiind acces în profesie. Angajatorii nu pot acorda titluri profesionale reglementate și nici nu au capacitatea de a forma consilieri juridici în sensul obținerii educate a calificării profesionale reglementate
.

Tot site-ul lor ne spune că sintagma ”consilier juridic stagiar” nu reprezintă per se un titlu profesional, ci mai degrabă o aspirație către titlul profesional de Consilier Juridic.

Pentru a te înscrie în Tabloul CCJ trebuie să plătești mai multe taxe, atât unele pentru înscriere, cât și unele taxe anuale. După cei doi ani de stagiatură, aspirantul va susține un examen de definitivare.

Respectivul examen de definitivare constă într-un examen de tip grilă, iar pentru promovare este nevoie de rezolvarea corectă a 2/3 din grile. Mai multe detalii despre acest examen și despre tematică, aici (cu mențiunea că este un examen din 2019, dar singurul pe care l-am putut găsi)!

Deci, ca să rezumăm:

Termini Facultatea de Drept, te angajezi în cadrul unei persoane juridice, ești consilier juridic stagiar. Te înregistrezi în Colegiul Consilierilor Juridici din județul tău, plătești taxele aferente, iar după doi ani de muncă pe poziția de consilier juridic stagiar dai examenul de definitivare și dacă îl treci, ajungi Consilier Juridic.

Despre atribuțiile unui CJ vorbim mai jos, în interviul cu Casiana.

INTERVIU CU @viatauneicasiane

Introducere

Salutări și voie bună în 2022 să fie! Mulțumesc pentru invitația de a împărtăși celor interesați din ale juridicului și trăiesc cu speranța ca gândurile înșiruite să fie utile pentru viitorii juriști, dar și pentru cei care deja au intrat pe piața muncii!

Mă numesc Miruna-Casiana Dumitrașcu și am absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din București în anul 2020, urmând că în anul 2021 să absolv Masterul de Achiziții publice, concesiuni și parteneriat public-privat din cadrul aceleiași universități.

Chiar dacă diplomele certifică faptul că sunt un jurist cu acte în regulă, sufletul meu a “plonjat”, de-a lungul timpului, în experiențe din domenii diverse de voluntariat care m-au ajutat să construiesc persoana care este acum, aici, alături de tine. Astfel, a fost util, din această perspectiva, să îmbin facultatea cu voluntariatul. Best combination ever 😄

Iar în perioada următoare se va împlini un an de cand împărtășesc experiențele mele de travelling și drept pe @viatauneicasiane, așa că dacă vrei să discutăm vreodată, mă poți găsi la un click distanță.

De ce ai ales această profesie? Care au fost motivele determinante? 

Incertitudinea care plutea deasupra mea în vacanța de vară dintre anul al III-lea și anul al IV-lea m-a făcut să resimt că ceea ce mi-am dorit încă din momentul în care am vrut să intru la Facultatea de Drept nu mai corespundea cu dorințele mele din acel moment. Sau, mai bine spus, cu cine eram eu de atunci. 

Gândul că voi intră la INM și voi deveni judecător se topise ușor, ușor, prin prisma experiențelor de voluntariat la care am avut oportunitatea să particip și a oamenilor pe care îi întâlnisem de-a lungul celor trei ani. Începusem să dezvolt skilluri noi și să am alte aspirații în acel moment, așa că nu mă mai regăseam într-un viitor conturat de o carieră în magistratură.

La un moment dat, mă gândisem la varianta de a fi avocat și începusem demersurile în acest sens, incluzând documentarea despre culegeri de grile/cursuri universitare și organizarea materiei până la examen, însă am simțit că nu eram atât de into it și nu îmi doream cu adevărat nici avocatură.

Astfel că, vrând să îmi pun în aplicare cunoștințele juridice, după ce am absolvit masterul m-am decis să încep cariera prin înscrierea în Colegiul Consilierilor Juridici din București, în prealabil angajându-mă în calitate de consilier juridic. Am dorit să explorez direct din practică dreptul și am apreciat la acel moment că poate este o cale prin a descoperi dacă mi-ar plăcea să activez în continuare, însă sub o altă formă (mă refer la alte profesii juridice) sau să practic dreptul, dar nu sub forma unei profesii.

Eu mă ghidez, în principal, după dictonul “Nu riști, nu câștigi!” și din această perspectivă resimțeam într-o oarecare măsură că am nevoie de această experiență pentru a mă descoperi sau… redescoperi.

Cum vezi această profesie?

Cred că este și o bună oportunitate pentru cei care sunt ușor nehotărâți cu privire la drumul pe care ar trebui să meargă, iar asta o spun din perspectiva unui debutant în carieră. Este drept că, odată ce intri în facultate și în acest mediu, te poți răzgândi cu ușurință chiar și de mai multe ori cu privire la o viitoare carieră! 

Cel puțin, pentru mine, a fost un adevărat leac să încerc profesia de consilier juridic pentru că mi-a conferit șansa de a observa direct din practică “gustul” dreptului și a-mi da seama dacă aș aprecia pe viitor un job unde să lucrezi cu clienți sau doar pentru angajator, de pildă.

Care sunt responsabilitățile unui Consilier Juridic?

Depinde foarte mult de ceea ce este prevăzut în fișa postului, de aria în care lucrează, de locul în care lucrează. Însă, în mod generic, raportandu-ne și la prevederile Legii 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, putem extrage:

  • Consilierul juridic în activitatea sa asigură consultanţă şi reprezentarea autorităţii sau instituţiei publice în serviciul căreia se află ori a persoanei juridice cu care are raporturi de muncă, apără drepturile şi interesele legitime ale acestora în raporturile lor cu autorităţile publice, instituţiile de orice natură, precum şi cu orice persoană juridică sau fizică, română sau străină; în condiţiile legii şi ale regulamentelor specifice unităţii, avizează şi contrasemnează actele cu caracter juridic.
  • Consilierul juridic stagiar poate pune concluzii la judecătorie şi la tribunale ca instanţă de fond, la organele de urmărire penală, precum şi la celelalte organe administrative cu atribuţii jurisdicţionale.

Un lucru esențial pe care ar trebui să îl știi este că va exista un contract de muncă pentru consilierul juridic, practic are statutul unui salariat, spre deosebire de avocat unde profesia este libera și independența. În timp ce consilierul juridic vă primi salariu, avocatul vă primi onorariu.

Totodată, consilierul juridic nu reprezintă persoane fizice, spre deosebire de avocat care poate reprezenta atât persoane fizice, cât și persoane juridice.

Iar dacă, de pildă, cândva te vei decide să părăsești profesia de consilier juridic și să intri în cea de notar, după cei 5 ani, să știi că vechimea în muncă se calculează din momentul în care te-ai inscris in Tabloul Consilierilor Juridici, nu din momentul în care te-ai angajat.

Cât de grea este profesia și care sunt skill-urile esențiale pentru a avea succes în acest domeniu?

Consider că depinde foarte mult de calitatea pe care o ai, în sensul de a fi entry-level, mid-level sau senior level, practic de experiență în piață muncii. Este lesne de înțeles că un debutant vă avea atribuții mai restrânse decât un senior, astfel că totul se va desfășură gradual. Totuși, indiferent de atribuții, ești responsabil pentru actele pe care le întreprinzi, iar o cunoaștere defectuoasă a legii poate conduce la neîndeplinirea atribuțiilor asumate prin contractul de muncă. Experiență prinde foarte bine, până la urmă, indiferent de locul de munca, cât și oamenii alaturi de care lucrezi.

În legătură cu skill-urile, sunt general valabile pentru orice profesie juridică. Curiozitatea aș pune-o pe primul loc și dorință de a caută până când consideri că ai găsit un răspuns problemei cu care te confrunți. De altfel, aș adaugă răbdarea în a cerceta și a citi amănunțit tot ceea ce ai spre rezolvare. Comunicarea și abilitatea de a relationa cu cei din jur, cu colegii tai, capacitatea de a primi feedback, indiferent că discutam despre unul pozitiv sau negativ, mă gândesc și la deschiderea față de nou. Chiar și, într-o anumită măsură, pasiune de a scrie, întrucât este bine știut că o carieră juridică presupune și interes pentru .. condei

Cum arată o zi din viața ta?

Programul meu de lucru începe dis-de-dimineață, astfel că ora 06 pare cea mai potrivită pentru a-mi începe ziua în așa manieră încât să ajung la timp la serviciu, având în vedere și traficul bucureștean.

În timpul jobului am grijă să îmi iau câteva pauze în care mă ridic de la birou și ies afară, atunci când vremea îmi permite să o fac și, totodată, ascult muzică în marea parte a timpului. De regulă, dau play la genul acesta de muzică, astfel încât să îmi poată permite concentrarea aferentă. 

În restul zilei, după terminarea programului, mă ocup de proiectul meu de suflet, @viatauneicasiane și, de altfel, de cele de voluntariat în care sunt implicată.

Care sunt, mai exact, pașii pe care trebuie să îi urmeze un absolvent de Drept pentru a deveni Consilier Juridic?

Voi prezenta strict din punct de vedere al înscrierii în București.

Poți deveni consilier juridic doar daca ai un contract de muncă în care se specifică faptul că ești angajat în această calitate. Ulterior, în privința actelor care trebuie depuse, ar fi indicat să se ia legătura cu Colegiul Consilierilor Juridici din București pentru mai multe detalii. 

În unele orașe se dă admitere pentru a accede în Colegiu, însă în altele, nu (cum este cazul Bucureștiului). Cert este că după doi ani de stagiatură (sau un an și jumătate, daca ai absolvit master) vei susține examenul de definitivat care poate consta în test grilă, prezentarea unei lucrări, rezolvarea unor spete, depinde de orașul în care te vei înscrie.

Vei încheia un contract de stagiatură cu maestrul tău care trebuie să fie consilier juridic definitiv.

CONCLUZIE

Pentru a încheia acest articol, am mai adresat o întrebare în cadrul interviului:

Ce ai vrea să le transmiți studenților de la Drept care doresc să urmeze această cale?

Să aibă încredere în propriile forțe. Sunt mai mari decât bănuiesc 💡 

Poate că am învățat mai târziu acest aspect, dar este foarte important să nu ne mai comparăm cu cei din jur și să admitem că noi avem un alt stil, propriu, de a învăța, de pildă. Eu, de exemplu, mă simțeam safe doar atunci când știam că am reușit să trec de cel puțin trei ori prin materia aferentă, dar aveam colegi care la o primă citire reușeau să înțeleagă subiectul respectiv. Nu este de judecat, ci doar trebuie să ne știm ritmul pentru a ne plia astfel pe ceea ce avem de făcut.

De altfel, organizarea este un pas cheie în a eficientiza procesul de învățare. Nu lăsați să se acumuleze materie, încercați să citiți constant pentru a fi mai ușor în sesiune. Îmi aduc aminte cum îmi împărțeam pe zile rămase până la examen întreagă materie și cum luăm în considerare că trebuie să o citesc de câteva ori. Și m-a ajutat, foarte mult.

Iar, în încheiere, vă sfătuiesc să nu vă opriți, în timpul facultății, doar la obligația principală de student – aceea de a veni la cursuri & seminare și de a te pregăti pentru examene. Timpul pe care îl ai în această perioadă este extrem de prețios pentru cele ce vor urma, întrucât prin prisma experiențelor prin care treci vei putea să te descoperi și… redescoperi. Fă voluntariat, socializează, implică-te în proiecte și concursuri, este un timp ce nu îl vei mai primi înapoi!


Citește aici toate articolele din seria Admiterea în profesie:


Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com


Susține și tu StuDrept Blog pe Patreon pentru content exclusiv și acces la draft-uri
sau printr-o donație unică!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x