Ce rase de câini trebuie declarate la poliție?


Un articol de

Andreea Nedeluș


Câinii sunt, cu siguranță, niște animale de companie foarte loiale, afectuoase și jucăușe, care ne înveselesc zilele și ne ajută să ne eliberăm de stres și probleme. Cu toate acestea, instinctele lor primare îi pot determina sa devină uneori imprevizibili și să manifeste comportamente care să incomodeze, să rănească ori chiar să ucidă oameni sau alte animale.

Unul dintre factorii care influențează temperamentul unui câine este rasa căreia acesta aparține. De aceea, se impun anumite măsuri care permit menținerea sub control a raselor considerate periculoase.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 55/2002, în art. 1, grupează rasele de câini periculoși astfel:

  • categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
  • categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Pentru a obține un astfel de exemplar, trebuie, în primul rând, să îndeplinești condițiile prevăzute de art. 3 alin. (1) al aceleiași OUG, respectiv:

  • să ai vârsta minimă de 18 ani;
  • să ai capacitate deplină de exercițiu;
  • să nu fi fost condamnat pentru infracțiuni contra persoanei.

Dacă îndeplinești toate aceste criterii și devii, astfel, proprietarul unui câine din rasele menționate (sau îl deții temporar), ai obligația, conform art. 3 alin. (2) al OUG 55/2002, să îl înregistrezi la Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională și să pui la vedere, pe ușa apartamentului sau pe gardul casei, clasica plăcuță pe care scrie “Câine periculos”, cu dimensiunile de minim 15 x 25 cm.

De asemenea, potrivit art. 4 alin. (1) al OUG 55/2002, trebuie să depui la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care deții câinele o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, care să ateste încadrarea câinelui în categoriile de rase considerate periculoase, precum și o declarație pe propria răspundere care să cuprindă următoarele date:

  • numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
  • efectuarea vaccinării antirabice și a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
  • efectuarea sterilizării câinelui;
  • existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câine.

În cazul în care schimbi adresa imobilului unde animalul este deținut, trebuie să depui, din nou, aceste documente, de data aceasta la sediul poliției în a cărei rază se află noua adresă, în termen de 48 de ore (art. 4 alin. (2) al OUG 55/2002).

Care sunt amenzile aplicabile cu privire la deținerea de câini periculoși?

Nerespectarea tuturor acestor prevederi constituie contravenție, care se sancționează cu amendă de la 500 la 1.500 de lei (art. 18 alin. (2) lit. b) al OUG 55/2002).

Totodată, dacă pierzi câinele ori acesta decedează, ești obligat, potrivit art. 4 alin. (3) al OUG 55/2002, să declari acest fapt la sediul poliției în a cărei rază se află imobilul de deținere, în maxim 48 de ore de la constatare. În caz contrar, vei fi sancționat cu o amendă de la 100 la 500 de lei (art. 18 alin. (2) lit. a) al OUG 55/2002).

Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com


Susține și tu StuDrept Blog pe Patreon pentru content exclusiv și acces la draft-uri
sau printr-o donație unică!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x