Un articol de
Mariana Titirișcă
Ei bine, află că într-adevăr această obligație este prevăzută expres în cuprinsul art. 25 alin.(3) din Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, fiind o condiție de formă pentru încheierea căsătoriei.
,, (3) Ofițerul de stare civilă care primește declarația de căsătorie solicită viitorilor soți să prezinte actele de identitate, certificatele de naștere, certificatele medicale privind starea sănătății acestora.”
De asemenea, acest aspect este clar reglementat și in Codul Civil Român, Capitolul III, Secțiunea a II-a, art. 278 ,, Comunicarea stării de sănătate”, unde prezintă faptul că fără declarația soților că și-au comunicat reciproc starea sănătății lor, căsătoria nu se poate încheia.
Această obligație a soților a fost instituită in scopul protejării acestora, existând totuși și rațiuni de natură medicală, dorindu-se prevenirea transmiterii si răspândirii anumitor boli, dar și pentru a lăsa la latitudinea fiecărui soț dacă dorește sa încheie căsătoria în condițiile date sau nu.
Există o sancțiune pentru neprezentarea certificatului medical care să ateste starea de sănătate?
În reglementarea actuală comunicarea stării de sănătate este o condiție prohibitivă, încălcarea sa putând presupune doar sancționarea ofițerului de stare civilă care a încheiat căsătoria fără a solicita documentele medicale.
Dar ceea ce este cu adevărat necesar de menționat este că, în cazul în care unul dintre soți a omis să prezinte un astfel de document pentru a ascunde faptul că suferă de o boală ce ar putea afecta normala desfășurare a relațiilor familiale dintre soți ,această căsătorie ar putea fi lovită de nulitatea relativă, sub forma dolului prin reticență.
,,NULITATEA RELATIVĂ: forma de ineficacitate, care sancționează nerespectarea, la încheierea actului juridic civil, a unei norme care ocrotește un interes particular”.
Acest dol prin reticență desemnează împrejurarea în care unul dintre partenerii contractuali, în cazul nostru unul dintre viitori soți ascunde o împrejurare esențială ( existența unei boli grave, cel mai adesea o boală cu transmitere sexuală) , ce trebuia cunoscută la momentul încheierii actului, pentru a se forma o corectă impresie asupra realității de către cealaltă parte.
Așadar, să alegem cu inima și nu cu capul poate fi riscant, câteodată!
Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!
StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com