Un articol de
Costin-Alexandru Jalbă
29 de deputați și senatori au inițiat pe 12 aprilie 2022 un proiect de lege pentru a micșora vârsta minimă de votare la 16 ani!
Inițiativa legislativă propune:
- Modificarea art. 3 alin. (1) al Legii 115/2015 astfel încât să dobândească următoarea formă:
“(1) Au dreptul de a alege cetățenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.”
- Modificarea art. 85, alin. (3) lit. a) şi alin. (4) lit. a) al Legii 115/2015 astfel încât să aibă următoarea formă:
“(3) în cazul în care alegătorul nufigurează în lista electorală permanentă sau în copiade p e lista electorală complementară existentă în secţia de votare respectivă,
Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează dacă:
a) persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 16 ani până în ziua votării inclusiv;” - Modificarea art. 5, alin. (5) al Legii 33/2007 astfel încât să dobândească următoarea formă:
“(5) Cetăţenii români care au vârsta de 16 ani împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European.”
Inițiativa legislativă poate fi consultată aici!
Ce facem cu Constituția?
Art. 36 din Constituția României prevede:
(1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.
https://www.constitutiaromaniei.ro/art-36-dreptul-de-vot/
(2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.
Problema aici este că legile sunt inferioare Constituției și o prevedere contrară, respectiv modificarea vârstei de la care cetățenii au drept de vot la 16 ani, ar putea fi neconstituțională!
Inițiatorii acestei legi au prevăzut probabil această problemă și au dat o interpretare interesantă art. 36, în expunerea de motive, pentru a încerca justificarea căii pe care au ales-o pentru reducerea vârstei:
De altfel, Constituţia României reglementează drepturi şi libertăţi fundamentale minimale, fiind de apanajul legiuitorului să extindă şi să dezvolte drepturile persoanelor în raport cu Statul Român. Coroborând alin. (1) şi alin. (2) al articolului 36, rezultă că legiuitorul are o marjă de apreciere cu privire la dreptul de vot persoanelor cu vârste între 14 şi 18 ani. În vreme ce legea prevede că minorii sub 14 ani sunt asimilaţi persoanelor fără discernământ, în cazul tinerilor cu vârste între 14 şi 18 ani nu există o asemenea asimilare, ci, dimpotrivă, legea le recunoaşte anumite capacităţi şi responsabilităţi. Dacă echivalăm această apreciere şi cu semnul egal pe care statul român îl pune între tinerii cu vârsta de 16 ani şi adulţi, în privinţa responsabilităţilor fiscale şi a răspunderii penale, cu atât mai mult se impune şi egalizarea drepturilor.
În concluzie, articolul 36 din Constituţie trebuie interpretat în următorul sens: legiuitorul nu poate suprima dreptul de vot persoanelor de peste 18 ani, aceasta fiind esenţa reglementării alin. (1) al articolului 36, şi, totodată, nu poate acorda drept de vot persoanelor incapabile şi celor care sunt condamnate penal şi cărora li s-a retras dreptul de vot.
Din punctul nostru de vedere, interpretarea acestui articol nu este corectă, ținând cont că art. 36 spune: de la vârsta de 18 ani. Astfel, considerăm că legiuitorul constituant nu a avut în vedere interpretarea inițiatorilor!
Ce se va întâmpla cu această inițiativă?
Primul filtru este la Consiliul Legislativ. Dacă cumva acesta va fi de acord cu interpretarea inițiatorilor și legea va fi adoptată de către Parlament, șansele să treacă de Curtea Constituțională sunt foarte mici!
Dacă cei care au propus această modificare sunt convinși de ideea lor, considerăm că ar trebui inițiat un Referendum pentru revizuirea Constituției!
Conform art. 150, revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
Trecând peste problemele de tehnică legislativă, tu ce părere ai despre posibilitatea de a vota de la vârsta de 16 ani? Lasă un comentariu la sfârșitul paginii!
Dacă îți place această postare, dă-i un share și lasă un comentariu!
(ai aceste opțiuni la finalul paginii)
Poți susține financiar inițiativa noastră chiar aici: