5 chestii care erau ilegale cândva


Un articol de

Costin-Alexandru Jalbă


Au existat de-a lungul timpului multe fapte ce au reprezentat infracțiuni. Eu am făcut o listă întorcându-mă destul de puțin în timp: la codul penal anterior.

În articolul de azi vorbim despre 5 chestii care erau ilegale cândva. Le spun chestii pentru că infracțiuni nu sună bine în titlu!

Poți alege din lista de mai jos dacă vrei să citești despre ceva anume, dar articolul nu e lung, așa că merită citit integral!

SEDUCȚIA

Fapta aceluia care, prin promisiuni de căsătorie, determină o persoană de sex feminin mai mică de 18 ani de a avea cu el raport sexual, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

art. 199 din CODUL PENAL ANTERIOR

Noul Cod Penal nu mai prevede această infracțiune, însă este în continuare sancționat actul sexual cu un minor la art. 220!

ADULTERUL

Fapta persoanei căsătorite de a avea relaţii sexuale afară de căsătorie se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a soţului nevinovat.

Soţul nevinovat poate cere oricând încetarea urmăririi penale sau a procesului penal, iar după rămânerea definitivă a hotărârii, încetarea executării pedepsei.

Proba adulterului se poate face numai prin procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante sau prin scrisori care emană de la soţul vinovat.

Urmărirea sau procesul penal încetează şi în caz de moarte a soţului care a făcut plângerea, precum şi în caz de anulare a căsătoriei soţului vinovat.

Urmărirea penală nu poate începe dacă fapta a fost comisă după îndemnul sau încurajarea celuilalt soţ, sau dacă viaţa conjugală era întreruptă în fapt şi soţii trăiau despărţiţi.

ART. 304 DIN CODUL PENAL ANTERIOR

Adulterul era, deci, fapta unei persoane căsătorite de a întreține relații sexuale cu alte persoane (fără acordul soției/ soțului).

Proba acestei infracțiuni se făcea într-un mod simpatic: prin scrisori sau prin constatarea făcută de către un polițist care îl prinde pe soțul infidel în flagrant.

Textul de lege nu a supraviețuit cât a făcut-o și vechiul cod penal, fiind abrogat în 2006.

RĂSPÂNDIREA DE MATERIALE OBSCENE

Fapta de a vinde sau răspândi, precum şi de a confecţiona ori deţine, în vederea răspândirii, obiecte, desene, scrieri sau alte materiale cu caracter obscen, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă.

art. 325 din codul penal anterior

Ce însemna asta?

Însemna că nu ai fi găsit pe nicăieri cărți gen 50 shades of Grey și sunt destul de sigur că nici OnlyFans-ul nu ar fi avut succesul pe care îl are astăzi. Probabil nici multe dintre videoclipurile muzicale de astăzi.

VAGABONDAJUL

Fapta persoanei care nu are locuinţă statornică şi nici mijloace de trai şi care, deşi are capacitate de a munci, nu exercită în mod obişnuit o ocupaţie sau profesie, ori nu prestează nici o altă muncă pentru întreţinerea sa, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 ani.

ART. 327 DIN CODUL PENAL ANTERIOR

Vagabondajul era fapta persoanei care nu avea o locuință, dar era aptă de muncă. Până la acest text de lege, a existat unul și mai interesant!

Înainte de sancțiunea citată mai sus, din codul penal anterior, vagabondajul era sancționat cu pedeapsa colonizării pentru muncă de la 5 zile la o lună:

Orice individ apt pentru muncă, dovedit culpabil de vagabondaj sau cerşetorie în sensul acestei legi, va fi supus la pedeapsa colonizării pentru muncă de la 5 zile la o lună.

Pedeapsa va fi executată la o colonie de muncă ori în arestul poliţiei sau al primăriei comunei unde s-a săvârşit infracţiunea.

În timpul pedepsei cel condamnat va fi scos zilnic la munca ce necesită măturatul, spălatul şi reparatul străzilor, măturatul şi întreţinerea grădinelor sau localurilor primăriei sau alte autorităţi publice hotărâte de primar sau în lucrări de utilitate publică.

art. 18 din legea 2908/1921

Textul din 1921 a fost abrogat prin codul penal anterior, aplicându-se sancțiunea închisorii de la o lună la trei ani.

Textul din codul penal anterior a fost abrogat și el în 2006, iar noul cod penal nu mai prevede o astfel de infracțiune la acest moment!

PROSTITUȚIA

Fapta persoanei care îşi procură mijloacele de existenţă sau principalele mijloace de existenţă, practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

art. 328 din codul penal anterior

Așadar, prostituția era sancționată cu închisoarea.

La acest moment, noul cod penal nu mai prevede această infracțiune, însă rămâne o contravenție, conform art. 2 pct. 6 din Legea 61/1991:

atragerea de persoane, sub orice formă, săvârșită în localuri, parcuri, pe străzi sau în alte locuri publice în vederea practicării de raporturi sexuale cu acestea spre a obține foloase materiale, precum și îndemnul sau determinarea, în același scop, a unei persoane la săvârșirea unor astfel de fapte.

Se sancționează cu amendă între 500 și 1500 de lei!

Ce crezi? Ar trebuie ca vreuna dintre aceste infracțiuni să revină în codul penal sau ar trebui să rămână în istorie? Lasă un comentariu la finalul paginii!

Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com


Susține și tu StuDrept Blog pe Patreon pentru content exclusiv și acces la draft-uri
sau printr-o donație unică!

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x