Viața de după pandemie. Cum să ne readaptăm unei vieți normale?


Un articol de

Ingrid Corduneanu


Cred că pentru majoritatea studenților de la drept și nu numai, perioada pandemiei a fost o provocare, o perioadă în care am rupt legăturile unii cu ceilalți și ne-am închis în case și în noi înșine. Acum după doi ani de online, am revenit pe băncile facultății, aceiași, puțin mai cocoșați de la statul la birou, dar în același timp dornici să revenim la normalitate.

Lecții din pandemie pe care nu le voi uita niciodată!

Studenția de dinainte de pandemie era perfectă

M-a învățat să apreciez mai mult viața și oamenii din jurul meu. Am descoperit că poate să-ți fie dor de orice. De la cafeaua de la Dissescu până la a sta la un curs de civil în care citatul în latină din A2 părea că are mai mult sens decât materia în sine.

Am învățat ca, de fapt, nu am nevoie de multe lucruri în viața ca să fiu fericită. Abia atunci când pierzi ceva ajungi să apreciezi cu adevărat acel lucru. Am înțeles cât de important era trezitul la 6 dimineața și cât de bună era ca alarma de dimineață vocea de la metrou: „Urmează stația Eroilor”. Am realizat că, de fapt, simpla interacțiune dintre noi făcea facultatea să fie mai frumoasă și studenția să fie reală.

Mai mult timp liber nu te face mai eficient!

Toată pandemia am crezut că am tot timpul să mă apuc de învățat. Totuși, orele erau mai lungi, dar timpul se dilua lent și orice activitate în timpul cursurilor era tentantă, de la citit articole pe Vice, până la activități culinare. După 2 săptămâni, am descoperit serialul Breaking Bad și brusc o oră de serial se transformau în 5 și pierzând noțiunea timpului, ziua era pe terminate, mereu cu aceeași promisiune : “De mâine, mă apuc de învățat”.

Să fii autodidact nu e ușor!

Am aflat că dreptul poate să pară și mai greu online. Fiecare zi e o luptă; o luptă cu tine și cu procastinarea. Era ușor să stai în spatele unui monitor cu microfonul și camera închisă. Erai invizibil, un nume pe ecran care cu greu reușea să-și facă simțită prezența. Plecam frustrați din cauza dificultăților tehnice, a microfoanelor uitate aiurea deschise și ne era greu să ne găsim motivația și să ne implicăm în timpul seminarelor, să punem întrebări, să fim activi.

Am învățat că trebuie să înveți pentru tine și că trebuie să fii responsabil. Faptul că răspunsurile de la seminare erau la un search distanță, ne-a făcut să fim foarte comozi, să nu mai învățam cu interes, sa fim superficiali. Problema care se pune acum e ce faci după facultate și cu ce informații rămâi.  La final,  ești tu fără gadgeturi, ești tu cu mâinile goale și aruncat în sala de examen. Acel moment e decisiv și face diferența între cine a reușit în ciuda pandemiei să se mobilizeze și cine nu.

Există viață după pandemie?

Da, categoric.

Viața a început puțin cu câte puțin să revină la normal. O normalitatea pe care ne am dorit-o mult, dar care ne sperie în același timp pentru că ne-am pierdut scutul de protecție al monitorului. E o perioadă în care trebuie să ne readaptăm, să reînvățăm să trăim în afara unui ecran, să ne cunoaștem mai bine.

Cum să trăiești în afara unui calculator. Ghidul de supraviețuire la cursurile fizice.

Ia-o ușor și nu pune presiune pe tine!

Schimbarea mediului și a orarului poate să fie o provocare pentru noi toți. Nimeni nu era pregătit de pandemie, iar revenirea la viața normală nu mai e atât de ușoara ca înainte. Timpul e relativ și, crede-mă, în facultate zboară cu viteza vântului. Oboseala pe drumuri se acumulează. Cu toții ne propunem să ne apucăm de învățat din timp. Întrebarea e cum facem să fim eficienți?

Încercă să-ți setezi prioritățile și materiile dificile care necesită un efort prelungit de concentrare. Fă-ți un program și calculează cât timp ar trebui să îți aloci săptămânal pentru învățat astfel încât să nu ajungi copleșit în sesiune. Sfatul meu este să te pregătești săptămânal pentru seminare astfel încât să fi la zi cu materiile și să acumulezi puncte pentru examen.

Ieși din cochilie!

Ieși afara, interacționează cu lumea, implică-te în activități care îți dau oportunitatea să cunoști oameni noi. Contrar opiniei majoritare, facultatea nu e numai despre învățat, iar noi studenții de la drept nu suntem niște șoareci singuratici de bibliotecă. Mai știi colegul ăla din anul I cu care nu ai avut curaj să vorbești până acum? E ocazia perfectă să descoperi că poate aveți mai multe lucruri în comun decât ai crezut inițial. Acum a venit timpul să ne bucurăm de noi și de studenția rămasă și să profităm de momentele petrecute împreună la maxim.

Nu ezita să pui întrebări!

Știu că e posibil ca facultatea online să te fi inhibat din acest punct de vedere, și crede-mă nu e niciodată prea târziu să te afirmi. Încă din anul I, mi s-a spus ca nu există întrebări sau răspunsuri greșite și că fiecare încercare este apreciată de profesor. Nu te judecă nimeni! Cu toții suntem în facultate să învățăm și îți garantez că o chestiune bine înțeleasă de seminar te va ajuta cu mult in sesiune și examenele în profesie.

Fii activ!

Personal, pandemia m-a făcut să urăsc statul la calculator ore întregi, astfel încât orice activitate online mă debusola. Acum sincer când am văzut prima conferință fizică organizată în aulă mi-a dat o lacrimă.

Nu contează ce fel de activitate te face să fii activ , dacă îți place să vorbești te poți înscrie în cluburi de dezbatere sau dacă îți place teatrul te poți înscrie în clubul de teatru. Important e să faci ceva și pentru tine, ceva care să te ajute să te descoperi în acești 4 ani.

Fă practică!

Nimic nu se compară cu activitatea fizică la o instituție juridică. Iei contact cu mediul, întâlnești oameni noi și înveți lucruri pe care nu le afli la facultate. Nu contează unde alegi să o faci. Poate să fie o instituție, o societate de avocatură , un cabinet notarial. Chiar dacă ești anul I tot te poate ajuta să înțelegi materiile pe care urmează să le faci în următorii ani. Mai mult de atât , îți poți face o idee despre ce meserie ai vrea să îmbrățișezi pe viitor sau dacă într-adevăr dreptul este pentru tine.

Ce urmează?

Tot răul spre mai bine. Viața de după pandemie nu e ușoară, dar e așa cum ar trebui să fie. Pandemia nu s-a terminat, virusul încă mai există si probabil că lucrurile nu vor mai fi niciodată ca înainte. În schimb, ce putem face e să fim optimiști și să speram la o lume mai bună.  Pandemia ne-a învățat niște lucruri pe care ar fi bine să nu le uităm niciodată.

Acum că ne-am dat măștile jos și putem în sfârșit să zâmbim și să ne luăm în brațe ca la început trebuie totuși să nu uităm să fim responsabili, să ne iubim mai mult semenii și să apreciem mai mult viața si tot ceea ce ea ne poate oferi.

Distribuie pagina dacă ți s-a părut interesant!


StuDrept Blog este un blog dedicat tuturor studenților la Drept.
Trimite-ne articolul tău la adresa de email studreptblog@gmail.com


Susține și tu StuDrept Blog pe Patreon pentru content exclusiv și acces la draft-uri
sau printr-o donație unică!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x